loading
close
SON DAKİKALAR

'Türkiye- İran gerginliği artıyor'

'Türkiye- İran gerginliği artıyor'
Tarih: 11.02.2012 - 23:00
Kategori: Gündem

BBC, İran Meclisi Başkanı Ali Larijani'nin Türkiye ziyaretinin, komşular arasında artan "gerginlikler" ortamında gerçekleştiğine dikkat çekti.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, İran'da "en etkin oyunculardan biri" olarak nitelediği İran Meclis Başkanı Ali Larijani'nin Türkiye ziyaretine ilişkin haber analizinde Larijani'nin ziyaretinin "komşular arasında artan gerginlikler" ortamında yapıldığını söyledi.

Türk liderlerinin, Tahran'ın başlıca müttefiki olan Suriye'deki hükümet karşıtı gösterilerin şiddetli biçimde bastırılmasını eleştirdiğini kaydeden BBC, İran'ın, Türkiye'nin NATO radarına ev sahipliğini yapmak istemesinden de rahatsız olduğunu belirtti.

Haberde Türkiye'nin bu ayın başında İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelere ev sahipliğini yapmayı önerdiği anımsatıldıktan sonra "Sayın Larijani, İran'ın saydam olmayan siyasi sisteminde en etkin oyunculardan biri bu nedenle Türkiye ziyareti, resmi sıfatının ima ettiğinden çok daha büyük bir ağırlık taşıyor" yorumunu yaptı.

Larijani'nin ülkesinin eski nükleer başmüzakerecisi olduğunu anımsatan BBC Türkiye'den ondan İran'ın Batılı güçlerle görüşmeleri yeniden başlatma istekliliği konusunda daha çok ayrıntı bilgiyi almaya çalışabileceklerini de kaydetti.

Türkiye ve İran'ın, durumun giderek kötüleştiği Irak konusunda "ortak zemin" bulmaya da çalışabileceklerini belirten BBC, "Nüfuz konusunda rakip olsalar da kötüleşen güvenlik durumunu daha büyük bir öncelik olarak görebilirler" dedi.

BBC, Türkiye'nin Suriye yönetimine karşı takındığı tutumu ve NATO radarını kabul etmesinin İran'ı rahatsız etse de İranlı yetkililerinin Türk politikasına yönelik eleştirilerin dozunu azaltmaya başladıkları değerlendirmesinde de bulundu.

Haberinde Türkiye'nin İranlı petrolüne olan ihtiyacına da dikkat çektikten sonra "Türkiye ile İran arasındaki ilişki daima huzursuz olacak ve son yılda Arap dünyasındaki kargaşa, aralarındaki görüş ayrılıklarını büyük ölçüde büyüttü ancak ikisinin son yıllarda karşılıklı güven tesis etmek için yaptıkları çabalardan vazgeçmeye istekli gibi görünmüyor" görüşlerine de yer verildi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları