loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye nüfusu yaşlanıyor: Son 4 yılda yüzde 16 arttı

Türkiye nüfusu yaşlanıyor: Son 4 yılda yüzde 16 arttı
Tarih: 11.07.2019 - 12:35
Kategori: Yurt

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel'in Türkiye nüfusuna dair yaptığı araştırmaya göre; 2018 itibarıyla ülke nüfusunun yüzde 8,8'ini 'yaşlı nüfus' olarak kabul edilen 65 yaş ve üstü vatandaşlar oluşturuyor, 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların sayısı ise son 4 yılda yüzde 16 arttı....

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, Dünya ve Türkiye nüfusuna dair veriler üzerinden bir çalışma yaparak Türkiye'nin, dünyanın en yaşlanan ülkelerinden birisi haline geldiğini vurguladı.

Açıkel'in yaptığı araşırmaya göre;

- Dünya genelinde 1950'den bu yana yaşlı nüfus oranı 2,5 kat artarken, Türkiye'de bu oran 5 kattan fazla artmıştır.
- 2018 itibarıyla ülkemiz nüfusunun yüzde 8,8'ini 'yaşlı nüfus' olarak kabul edilen 65 yaş ve üstü vatandaşlar oluşturmaktadır.
- 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımızın sayısı son 4 yılda yüzde 16 artış göstermiştir.
- 2060 yılına gelindiğinde Türkiye nüfusunun beşte birinden fazlasını yaşlıların oluşturacağı öngörülmektedir.

11 Temmuz Dünya Nüfus Günü vesilesiyle, yaşlanan Türkiye nüfusunun sorunlarını TBMM gündemine taşıyan Açıkel, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a yönelttiği soru önergesinde, şu ifadelere yer verdi:

"Türkiyemiz hızla yaşlanan nüfusuna rağmen, bu durumun ortaya çıkaracağı ekonomik ve sosyal sorunlara hazırlıklı değildir. Oysa bir toplumda yaşlanan nüfusa saygı gösterilmesi ve yaşlıların refah ve esenlik içinde yaşamaları, o toplumun insani ve ahlaki yükümlülükleri arasındadır. Yaşlıları koruma görevinin Anayasamızın 61. Maddesinde devletin sorumluluğunda olduğu ifade edilmiş olmasına rağmen, devlet tarafından yaşlı vatandaşlarımıza sağlanan haklar ve imkanlar başka ülkelerle karşılaştırıldığında sosyal devlet anlayışıyla yakışmayacak biçimde sınırlı olduğu görülmektedir.

Yaşlanan nüfusumuzun sorunları, bakım sorumluluğunu aile üyelerinin üzerine yıkmayı hedefleyen teşviklerle çözülemeyecektir. Yaşlılarımıza dair politikalar onlara iyi bakmayı hedeflemeli, kaynaklara kolay erişmelerini, topluma aktif şekilde katkıda bulunmalarını, deneyimlerini sonraki nesillerle paylaşmalarını ve eşit ve özgür bireyler olarak yaşamalarını sağlamalıdır."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları