loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye ve Azerbaycan arasında 'Şuşa Beyannamesi' imzalandı

Türkiye ve Azerbaycan arasında 'Şuşa Beyannamesi' imzalandı
Tarih: 15.06.2021 - 17:40
Kategori: Gündem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye olarak kadim şehir Şuşa'da en kısa sürede bir başkonsolosluk açmayı planlıyoruz" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Dağlık Karabağ'ın sembol şehri Şuşa'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü. İkili arasında "Şuşa Beyannamesi" imzalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan için Şuşa Valiliği'nde karşılama töreni düzenlendi. İki lider karşılamanın ardından baş başa görüştü. Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev "Şuşa Beyannamesi" imzaladı. Erdoğan ve Aliyev ortak basın toplantısı düzenledi.

Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan "Müttefiklik Sözleşmesi"nde 100 yıl önce imzalanan Kars Anlaşması'na atıfta bulunulduğunu bildirdi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Kahraman Azerbaycan ordusunun Karabağ sevincini, kardeşim Aliyev'le birlikte geçtiğimiz yılın 10 Aralık günü beraberce paylaşmıştık. Altı ay sonra bu defa kadim şehir Şuşa'da kendisiyle beraber olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Azerbaycan halkının Karabağ zaferini bir kez daha tebrik ediyorum."

"Karabağ tekrar eski ihtişamına ve öz kimliğine kavuşacaktır"

"Türkiye olarak yeniden inşa faaliyetlerinde de her türlü katkıyı veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz" 

"Buranın gerçek sahipleri Azeriler tekrar evlerine dönsün" 

"Ermenistan'ın kendisine uzatılan bu iyi niyet elini tutmasını, fırsatı iyi kullanmasını temenni ediyoruz. Altılı bir platform dedik. Bu altılı platformda Rusya, Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan ve İran. Bu altılı platformla birlikte artık istiyoruz ki bölge, barış içerisinde yaşanan bir bölge olsun. Biz kardeşimle beraber her türlü fedakarlığa var. Sayın Putin aynı şekilde, bu tür fedakarlıklara var. Bu tarihi fırsatın gerçekçi olmayan hevesler, eylemlerle kaçırılmaması en büyük dileğimizdir. Bölgedeki yeni statüye katkıda bulunmak isteyen herkesin, nefret ve tahrik siyasetinden vazgeçerek barış ve işbirliğini teşvike yönelmesi şarttır. Böyle bir iklim oluştuğunda Ermenistan ile normalleşme için biz de üzerimize düşeni yapacağımızı her fırsatta söylüyoruz."

"TOKİ ile birlikte bölgenin tamamında atmayı planladığımız adımlar var"

"Ticaretimizi 15 milyar dolara çıkarmaya doğru adım adım ilerliyoruz."

"Sadece Türkiye'de değil gerekirse SOCAR ile TPAO'nun üçüncü ülkelerde de yatırım yapma görüşmesini ele aldık."

"Şusa Beyannamesiyle ilişkilerimizdeki yeni yol haritasını belirledik."

"Şusa'da bir başkonsolosluk açmayı planlıyoruz"

"İHA'lar SİHA'lar burada çok işlev gördü"

Erdoğan'ın ziyaretinde Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TBMM Başkan Vekili ve MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan, AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AKP Genel Başkan Yardımcıları Mahir Ünal ve Efkan Ala, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, AKP Ankara Milletvekili Ali İhsan Arslan ve AKP Rize Milletvekili ve NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Osman Aşkın Bak da yer aldı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları