loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye'de 5 yılda 1134 kadın öldürüldü

Türkiye'de 5 yılda 1134 kadın öldürüldü
Tarih: 25.11.2015 - 12:30
Kategori: Kadın

Türkiye'de her yaştan kadınlar babaları, kardeşleri, eşleri, sevgilileri ve hatta hiç tanımadıkları erkekler tarafından dövülüyor, yaralanıyor, öldürülüyor.

Bugün 25 Kasım... Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü... Türkiye de kadına yönelik şiddetin, toplumun her kesiminde, evin içinden toplu taşıma araçlarına her ortamda ayyuka çıktığı (ve ne yazık ki pek çok kez cezasız kaldığı) bir ülke.

Türkiye'de her yaştan kadınlar babaları, kardeşleri, eşleri, sevgilileri ve hatta hiç tanımadıkları erkekler tarafından dövülüyor, yaralanıyor, öldürülüyor.

Son olarak 23 Kasım'da açıklanan rakamlara göre 1 Ocak 2015'ten bu yana 255 kadın öldürüldü.

Kadınların tayt giymeleri, yüksek sesle gülmeleri, kırmızı ruj sürmeleri hatta çok yıkanmaları bile şiddete uğramaları için gerekçe sayılıyor.

Karşılığında erkekler kravat taktıkları, boyalı ayakkabı giyip saçlarına briyantin sürdükleri, mahkemede terbiyeli tavırlar takındıkları için cezaları hafifletiliyor, suçları affediliyor.

5 YILDA 1134 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Dün yayına giren 'Kadın Cinayetleri' sitesi her gün gazetelerde okuduğumuz ama çoğu zaman unuttuğumuz bu korkunç haberler üzerinden oluşturulmuş bir harita.

Sitede 2010-2015 yılları arasında medyaya yansıyan kadın cinayetlerinin bir derlemesi yer alıyor.

Ceyda Ulukaya tarafından, bianet.org'un her ay yayınladığı Erkek Şiddeti Çetelesi temel alınarak hazırlanan haritaya göre, söz konusu tarihler arasında medyaya yansımış kadın cinayeti sayısı tam 1134.

KATİLİ TANIYORUZ, ONLAR DA TANIYOR

Öldürülenler arasında daha 1 yaşını doldurmamış kız çocukları da var (failleri babaları), 84 yaşında bir kadın da (faili tanıdığı bir erkek). En çok öldürülenler ise 26-40 yaş grubundaki kadınlar.

Bahaneler arasında "erkeğin hizmet beklentisi" de var, namus ve töre de, kıskançlık da...

Faillerin yüzde 43,5'i öldürülen kadınların kocaları, yüzde 10,1'i erkek arkadaşları. Cinayetler sonucunda faillerin 666'sı yakalanmış, 158'i teslim olmuş, 187'si intihar etmiş, 47'si intihar girişiminde bulunmuş, 7'si ise ölmüş. 69 failin başına ne geldiği ise maalesef hâlâ bilinmiyor.

ÇALIŞMA DEVAM EDİYOR

Bu vahim rakamlar ve daha fazlası http://kadincinayetleri.org/ adresinde yer alan Kadın Cinayetleri sitesinde bulunabilir. Proje önümüzdeki dönemde düzenli olarak güncellenecek.

Ama keşke hiç yeni veri olmasa, keşke Türkiye'de böyle çalışmalar yapılmasına artık gerek kalmasa...


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları