loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye'de fındık üreticileri ve işçileri, İtalyan çikolata devi Ferrero'ya tepkili

Türkiye'de fındık üreticileri ve işçileri, İtalyan çikolata devi Ferrero'ya tepkili
Tarih: 29.10.2021 - 13:54
Kategori: Gündem

Türkiye'de küresel fındık üretiminin yüzde 70'ini gerçekleştiren çiftçiler ve fındık işçileri, Türk fındığının en büyük müşterisi olan İtalyan çikolata üreticisi Ferrero'nun yol açtığı kötü pazar ve çalışma koşullarından şikayetçi.

Fındık işçileri, asgari ücretin altında günde 12 saat çalışmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

AFP'ye konuşan mevsimlik işçi Bahri Koyu "Fındığın kilo fiyatı düşük olduğu için arazi sahipleri ve üreticiler de bize az ödeme yapıyor. Bu fiyatların ne bize ne de çiftçilere faydası var. Sadece büyük şirketler bundan kar sağlıyor" diyor.

Nutella, Ferrero Rocher ve Kinder çikolatalarını üreten Ferrero, halihazırda Türkiye'de en fazla fındık alımı yapan şirket.

35 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteren Ferrero'nun 6 tesisinde binden fazla çalışanı bulunuyor.

İtalyan şirket 2014 yılında fındık alımı, işlemesi ve satışı yapan pazar lideri Oltan Grup'u da satın alarak bünyesine kattı.

Yerel bir üretici olan Aydın Şimşek, Ferrero'nın tekel gücü olduğunu ve istedikleri gibi hareket edebildiğini söylüyor.

Ferrero ise kendilerine ait bir fındık arazisi olmadığını, piyasadan serbest pazar koşullarında alım gerçekleştirdikleri belirtiyor.

Fakat İstanbul Ziraat Odası Başkanı Ömer Demir "Fındığın kilosunu 22-23 lirada alıp 23 dolara satıyorlar. Üretimin yüzde 70'ini biz gerçekleştirirken nasıl olup da bu adamlar gelip de istediklerini yapabiliyorlar. Buna izin verilmemeli" ifadelerini kullandı.

Demir Rekabet Kurumu'nın olaya müdahale etmesi çağrısında bulunarak "Aksi takdirde her yerde her şeyi kontrol edecekler ve ürünlerimizi onlardan başka kimseye satamayacak noktaya geleceğiz," diye konuştu.

Öte yandan fındık üreticileri İtalyan gıda devini karşılarına almamak için seslerini yükseltmekten de çekiniyor.

Akyazı Ziraat Odası Başkanı Şener Bayraktar "Konuşurlarsa fındıklarını artık satamayacaklarından korkuyorlar," diyor.

Toprak Mahsulleri Ofisinin kotaları yükseltmesini isteyen Bayraktar böylece üreticilerin müşteri porföyünü çeşitlendirebileceğini belirtti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları