loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye’nin sorunları dış ticareti ve gelen yatırımları olumsuz etkiliyor

Türkiye’nin sorunları dış ticareti ve gelen yatırımları olumsuz etkiliyor
Tarih: 01.03.2017 - 16:03
Kategori: Ekonomi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, bugün Bursa’da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Durmazlar Makina’da açıklanan son ayın ihracat rakamlarını değerlendirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, bugün Bursa’da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Durmazlar Makina’da açıklanan son ayın ihracat rakamlarını değerlendirdi. Bursa’nın Türkiye ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu ve İstanbul’dan sonra ikinci sırada geldiğini hatırlatan Karabıyık, “Durmazlar Makina ve Bursa’da ihracatı, AR-Ge’si ile ön planda olan, teknoloji üreten bu tür firmalar gurur kaynağımız” dedi.

Ekonomik koşulların olumsuz olarak seyrettiği süreçte bile değer yaratmaya devam ederek ihracatlarını arttıran bu tür firmaların aynı zamanda başarılı bir risk yönetimi sergilediklerini kaydeden CHP’li Vekil, bu firmaların Bursa’nın Marka Kent olmasında ve yaratılan istihdamda önemli payları olduğunun altını çizdi.
Bugün açıklanan ihracat verileri üzerine önemli yorumlarda da bulunan CHP’nin ekonomi kurmaylarından Karabıyık, “Küresel ekonomide sorunlar var; ancak Türkiye’nin olumsuz ayrışmasına neden olan kendi sorunları da var. Özellikle terör olayları, bazı ülkelerle olan siyasi gerilimler ve Başkanlık Sistemi dayatmasının da Türkiye dış ticaretinde, güven ortamında ve Türkiye’ye gelen yatırımlar ve turizm üzerinde önemli etkilerinin olduğunu da kabul etmek lazım” açıklamasında bulundu.

İhracat verisinin geçen yılın Şubat ayına göre artmış olmasında sanayi sektörü ve firmaların başarılı risk yönetimlerinin önemli payı olduğunu da dile getiren Karabıyık, makro açıdan değerlendirildiğinde sadece miktar artışları değil, ihracatın içeriği ve bu ihracatın gerçekleşmesi için gereken ithalat miktarının ne olduğuna da bakmak gerektiğini ve Türkiye’nin ihracatının içerik ve yaratılan katma değer açısından gerekli iyileşmeyi henüz gösteremediğini vurguladı.

Çözüm Geçici Pansumanlarda Değil, Kalıcı ve Çözüm Üreten Ekonomi Politikaları ile Mümkün Olacaktır!
Türkiye’deki sağlıklı büyümenin katma değeri yüksek ihracatla olmak zorunda olduğunun altını çizen Lale Karabıyık, ancak teknoloji üreterek, daha fazla yerli girdiyle ve ithalatı azaltarak yapılacak ihracatın cari açığın küçülmesine olumlu katkı yapabileceğini söyledi.

CHP’li Vekil, diğer taraftan 2016 yılının genelinde ihracatta yüzde 1 gerilemenin, 2015 yılındaki yüzde 9’luk gerilemeden daha iyi görünse de yine de genel olarak ekonominin iyiye gitmediğini gösterdiğini dile getirdi. Lale Karabıyık, 12 aylık hareketli ortalamalarda ise ihracattaki yüzde 2.6’lik büyümenin de Türkiye için yetersiz olduğunun altını çizdi. Satın alma yöneticileri endeksi (PMİ)’nin son 12 aydır Türkiye’de düşük olduğunu ve ekonomide daralmaya işaret ettiğini ifade eden Karabıyık, “Söz konusu veri Ocak ve Şubat’ta yüzde 49’lar düzeyinde. İşsizlik son 7 yılın zirvesinde; 15-24 yaş arasındaki gençlerin yüzde 23.9’u ise ne eğitimde ne de işte. Tabi bu konu gerçekten bir toplumsal yara. Çözüm ise geçici pansumanlarda değil, kalıcı ve çözüm üreten ekonomi politikaları ile mümkün olacaktır. Ülke içinde ve ülkeye olan güven ortamının artması yatırımcı ve tüketici açısından son derece önemlidir. Vatandaşlara yapılan anketlerde katılımcıların yüzde 61’i “Kendimi güvende hissetmiyorum” diyorsa, düşünmek lazım. Ancak hukukun üstünlüğü sağlanmadan söz konusu güven ortamı da asla sağlanamaz. Öncelikle bunun bilincinde olmak gerekir. Uluslararası Adalet Projesi’nin (World Justice Project) her yıl yayınladığı “Hukukun Üstünlüğü Endeksi”’nde 113 ülke arasında 99. Sırada olduğumuzu da konunun önemi açısından hatırlatmakta yarar görüyorum” dedi.

Bir diğer bilinmez alan olarak ise ülkemize zaman zaman giren ve kaynağı belli olmayan paraları işaret eden Lale Karabıyık, bu paraların seçim öncesi dönemlerde her zaman olduğu gibi yine giriş yaptığını dile getirdi. CHP’li Vekil, “Bu paraların kaynağı bilinmiyor ya da bilinmesi istenmiyor; ancak önemli bir risk teşkil ettiği de gözden kaçırılmamalı” sözleriyle açıklamasını tamamladı.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları