loading
close
SON DAKİKALAR

'Türkiye’ye ekonomik yaptırım uygulanabilir bir seçenek'

'Türkiye’ye ekonomik yaptırım uygulanabilir bir seçenek'
Tarih: 21.06.2019 - 09:09
Kategori: Dünya

ABD yönetimi, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasına karşılık ekonomik yaptırıma maruz kalması olasılığının son derece olası bir seçenek olduğu yönünde uyarıda bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Siyasi-Askeri İşlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Clarke Cooper telekonferans yöntemiyle gazetecilerin sorularını yanıtladı. NATO’nun karargahının bulunduğu Brüksel’e ziyareti sırasında soruları yanıtlayan Cooper “Çözüm bulmak bugün hala mümkün ancak yaptırım olasılığı mevcut ve bu noktada son derece uygulanabilir bir seçenek” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya ile yapılan S-400 anlaşmasından geri adım olmayacağının mesajını bir kez daha vermis, Amerika’nın NATO üyesi Türkiye’ye yaptırım uygulamadan önce dikkatli bir şekilde düşünmesi gerektiğini söylemişti. Erdoğan “Açıkçası böyle bir yaptırım olasılığını görmüyorum. Ama olursa bizim de kendi yaptırımlarımız olur” şeklinde konuşmuştu.

Washington Ankara’nın S-400 anlaşmasından geri adım olmadığı takdirde yaptırım uygulama tehdidinde bulunmuştu. Erdoğan ise sistemin teslim edilmesi sürecinin Temmuz ayının ilk yarısında başlayacağını belirtmişti.

“ABD’li yetkililer arasında görüş ayrılığı yok”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD Başkanı Donald Trump ile kişisel ilişkisinin altını çizmiş “Bizim Sayın Trump’la ilişkilerimiz farklı ama altındaki kişilerle ilişkilerimiz çok çok farklı” şeklinde konuşmuştu.

Erdoğan S-400 alımıyla ilgili konuyu Haziran ayı sonunda Japonya’da yapılacak olan G-20 Zirvesi’nde Trump’la görüşeceğini, “Trump’ın altındaki kişilerle görüştüğümüzde bizim yetkililerimiz aynı görüşte olmadıklarını görüyoruz. Bunun bir örneği de S-400” diye konuşmuştu.

ABD’li yetkili Cooper ise ABD yetkilileri ya da diğer NATO üyesi ülkeler arasında bu konuyla ilgili görüş ayrılığı olmadığını belirtti.

Rusya’dan askeri teçhizat alan Türkiye 2017 tarihli “Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma” ya da kısa adıyla CAATSA olarak bilinen yasa uyarınca yaptırım olasılığı ile karşı karşıya.

Türkiye ayrıca ürettiği bazı parçalarla katılımcı ülkelerden biri olduğu F-35 projesinden de çıkarılma riskiyle karşı karşıya.

Amerika’dan gelebilecek hafif yaptırımlar bile Türk Lirası’nın performansını etkileyebilir. Türk Lirası’nda yaşanan yüzde 30 büyüklüğünde değer kaybı Ortadoğu’nun en büyük ekonomisinin resesyona girmesiyle sonuçlanmıştı. Türk Lirası bu yıl yüzde 10 oranında daha değer kaybetti, piyasalar da diken üstünde.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin ABD’den Patriot füzeleri almak istediğini ancak teklifin Rusya’nın teklifiyle kıyas kabul etmediğini söylemişti.

Clarke Cooper Amerika ve diğer NATO üyelerinin Türkiye’ye alternative füze savunma sistemlerinin sunulması konusunda son derece ısrarlı olduğunu belirtti ancak daha önce gönderilen tekliflerin daha cazip hale getirilmesi için adım atılıp atılmadığına ilişkin ayrıntı vermedi.

Kaynak : Amerika'nın Sesi

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları