loading
close
SON DAKİKALAR

Uçuş krizi aşıldı

Uçuş krizi aşıldı
Tarih: 11.02.2012 - 19:23
Kategori: Ekonomi

Türkiye ile Irak arasında yaşanan uçuş krizi sona erdi

Yaklaşık 24 saattir süren krizin karşılıklı görüşmeler sonunda bu akşam saatlerinde çözülmesinin ardından Irak Hava Yolları’nın İstanbul-Necef, THY’nin İstanbul - Süleymaniye ve İstanbul- Erbil seferleri gecikmeli olarak yapılmaya başladı. Irak Ulusal Petrol Şirketi SOMO’ nun, Türk şirketlerine olan borcunu ödememesi üzerine iki ülke arasında doğan kriz, büyümeden aşıldı. Alacaklı şirketlerin yerel mahkemelerde açtığı davalar sonucunda borçların ödenmesi amacıyla Irak devletine ait malların haczi yönünde karar alındı.

Uçuş yasağı ve haciz krizine Bakan Çağlayan el koydu

Bu karar çerçevesinde Irak Havayolları’na ait uçaklara da el koyulması gündeme geldi. Alınan kararlar üzerine Irak tarafı da iki ülke arasındaki hava sahasını uçaklara kapattı. Ancak, diplomatik girişimler sonucu iki ülke arasındaki gerilim, geçici olarak sona erdirildi. Konuyla ilgili çalışma başlatan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yazılı olarak yaptığı açıklamada, Iraklı yetkililerle yapılan görüşmeler sonunda Türk uçaklarına uygulanan uçuş yasağını bir hafta süreyle kaldırıldığını belirtti.

Bakan Çağlayan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "4 firmamız 1990 yılından bu yana Irak devletinden alacağı olan 20 milyon dolara istinaden Mahkeme’den Irak Devletine ait menkul malların ve bu kapsamda Iraq Air Ways Havayollarına ait uçaklara haciz kararı almışlardı. Alınan bu karar üzerine Irak hükümeti Türk uçaklarının Irak’a uçmasına yasak getirmişti. Konuya ilişkin olarak 4 firmamızla sürekli temas halinde oldum. Yaptığımız görüşmeler sonunda Irak Sivil Havacılık Otoritesi Türk uçaklarına uyguladığı iniş engelini 1 hafta süreyle kaldırdı. Bu gelişme üzerine her iki ülke uçakları da seferlerine başladı. Bakanlığım koordinatörlüğünde alacaklı olan Türk firmaları 1 hafta içinde Irak kamu kurumları ile biraraya gelerek, sorunun kökten çözümünü konuşacaklar. Bunun en kısa sürede her iki tarafında kabul edebileceği bir çözüme ulaşması için gereğini yapıyoruz."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları