loading
close
SON DAKİKALAR

'Ucuz Balık' Tezgahlara Veda Ediyor

'Ucuz Balık' Tezgahlara Veda Ediyor
Tarih: 17.03.2012 - 20:39
Kategori: Ekonomi

Balıkçıların 1 Eylülde "Vira Bismillah" diyerek açtıkları av sezonu 15 Nisan itibariyle sona erecek...

Yaklaşık 1 ay sonra gelecek av yasağı nedeniyle balıkçılar tezgahtaki ürün çeşitliliğinin azalacağına ve fiyatların yükseleceğine üzülürken, bilim adamları ise tüketicilerin şu günlerde bol bol taze ve ucuz balık tüketmesini öneriyor.

1 Eylül itibariyle "ViraBismillah" diyen Mersinli balıkçılar, her sabah büyük bir özveriyle yakaladıkları çeşit çeşit balıkları, tezgahlarına dizerek, müşteri beklemeye başlıyor. Ancak, 15 Nisan’da gelecek av yasağı nedeniyle üzüntülü olan balıkçılar, 1 ay sonra tezgahtaki ürün bolluğunun azalacağını ve bu yüzden fiyatların yükseleceğini belirtiyor.

Bugünlerde barbun, levrek ve çupranın 15, hamsinin 10, sardalyanın 5, gümüşün 12, dil balığının ise 10 TL’den satışa sunulduğu Mersin Balık  Pazarı’nda, gelecek aydan itibaren fiyatların katlanması bekleniyor.

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bedii Cicik, Türk insanının taze balığa ulaşma olanağının yılın 12 ayında mümkün olduğunu, ancak av sezonunun serbest olduğu dönemdeki kadar çeşit seçeneğinin olmayacağını söyledi.

Avlanma yasağının gelmesiyle birlikte dil, barbun ve karides gibi dipte bulunan su ürünlerine ulaşmanın zorlaşacağına işaret eden Cicik, şöyle konuştu:

"Av yasağının gelmesiyle balıkçılardaki çeşit bolluğu azalacak. Ayrıca balık bolluğu olmadığı için fiyatlar da gözle görülür şekilde artacaktır. Mesela şu an 25-30 TL’ye alınabilen karides, yasak dönemde geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da 60-70 TL’ye kadar yükselecek. O yüzden bu dönemlerin iyi değerlendirilmesi gerekir. Şu an hem damak tadımıza uygun ürünlere kolayca ulaşabileceğimiz gibi, bu ürünleri de çok ucuza tüketebiliriz. Ama gelecek aydan itibaren durum değişir. Hem şimdiki kadar balık çeşidi bulamayız, hem bulduğumuzu da daha pahalıya satın alırız."

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları