loading
close
SON DAKİKALAR

Ulaştırma Bakanlığında baz istasyonlarıyla ilgili kayıt yokmuş!

Ulaştırma Bakanlığında baz istasyonlarıyla ilgili kayıt yokmuş!
Tarih: 29.05.2019 - 11:31
Kategori: Gündem

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, "Resmi kurum ya da kuruluşlarda kaç adet baz istasyonu olduğuna dair bir bilgi ve işletmecilerin üçüncü şahıslarla yaptığı kira sözleşmesi vb. bilgiler Bakanlığımız kayıtlarında yer almamaktadır” açıklamasında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, baz istasyonlarını kiralama yoluyla tahsiste bulunan kurum ve kuruluşlara ve baz istasyonlarının kurulduğu yerleşim yerlerinde vatandaşların görüşlerinin alınıp alınmadığına ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Gürer'in önergesine yanıt veren Bakan Turhan, baz istasyonlarının, 21.04.2011 tarihli ve 27912 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Elektronik Haberleşme Cihazları Güvenlik Sertifikası Yönetmeliği" hükümlerine göre kurulmakta ve işletilmekte olduğunu söyleyerek, “Söz konusu yönetmelik; tüm kamuoyundan gelen görüşler dikkate alınarak hazırlanmış ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının da uygun görüşü alınmıştır” ifadelerini kullandı.

Ülkemizde baz istasyonlarının ortamda oluşturduğu elektrik alan değerlerinin; Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası İyonlaştırmayan Radyasyondan Koruma Komisyonunun (ICNIRP) belirlemiş olduğu değerin altında yer almakta olduğunu belirten Bakan Turhan, “Bir yere baz istasyonu kurulacağı zaman, işletmeci gerekli izinleri almakta ve baz istasyonunu kurmaktadır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Güvenlik Sertifikası düzenlenmeyen hiçbir baz istasyonunun kurulumuna izin verilmemektedir. İşletmeciler ayrıca belediyelerden Yer Seçim Belgesi almaktadır. Dolayısıyla, baz istasyonunun kurulacağı alan uygun ise gerekli izinler ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından verilmektedir” dedi.

Baz istasyonlarının kurulduktan sonra vatandaşların şikayetinin yerinde değerlendirilmekte olduğunu ifade eden Bakan Turhan, “Yönetmelik hükümlerine uygun olmayan baz istasyonunun çalıştırılmasına izin verilmemektedir. Baz istasyonu olmadan mobil haberleşme ve mobil internet hizmeti sağlamadığından, bugüne kadar baz istasyonunun kaldırılmasını isteyen vatandaşların şikayetleri titizlikle değerlendirilmiş olup bunun yanı sıra binlerce vatandaş da baz istasyonu olmadığı için, yeteri kadar iletişim hizmetlerinden yararlanamadığından Bakanlığımıza şikayet başvurusunda bulunmuştur” dedi.

Vatandaşların kesintisiz hizmetten yararlandırılması için işletmecilerin gerekli yatırımları yapmasının teşvik edildiğini söyleyen Turhan, “Özellikle kırsal kesimde binlerce baz istasyonunun Evrensel Hizmet kapsamında vatandaşa hizmet vermesi sağlanmaktadır. Diğer taraftan, resmi kurum ya da kuruluşlarda kaç adet baz istasyonu olduğuna dair bir bilgi ve işletmecilerin üçüncü şahıslarla yaptığı kira sözleşmesi, vb. bilgiler Bakanlığımız kayıtlarında yer almamaktadır” açıklamasında bulundu.

Bakan Turhan’ın verdiği yanıtlara ilişkin açıklamada bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şunları söyledi:

“Sayın Bakan sorularımıza yeterince açıklayıcı  yanıtlar vermiyor. Oysa sorular önemli ve topluma kapsamlı bilgi verilmesi gerekli. Bakan, “Resmi kurum ya da kuruluşlarda kaç adet baz istasyonu olduğuna dair bir bilgi ve işletmecilerin üçüncü şahıslarla yaptığı kira sözleşmesi, vb. bilgiler Bakanlığımız kayıtlarında yer almamaktadır” diyor. Ulaştırma Bakanlığına bağlı ve yakından ilgili bu konular hakkında nasıl Bakanlık kayıtlarında bilgi bulunmaz? Bu kadar önemli bir alanda BTK ne iş yapıyor? GSM operatörleri ve işletmeciler kendi başına mı hareket ediyor? Kriterler, etki alanları ve bu bağlamda gözlemlerle konu takibe muhtaçtır."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları