loading
close
SON DAKİKALAR

Ülkücülere tahliye yolu

Ülkücülere tahliye yolu
Tarih: 02.06.2012 - 10:12
Kategori: Sağlık, Yaşam

12 Eylül döneminde her suç için ayrı ayrı cezalar aldıkları için hâlâ cezaevinde yatan ülkücülerin tahliyesi için düzenleme yapıldı...

TBMM Adalet Komisyonu’nda 3. Yargı Paketi’ne AKP ve MHP’nin ortak verdiği önerge ile 12 Eylül döneminde cezaevine giren ülkücülere tahliye yolu açılacak. Düzenlemenin aynen yasalaşması halinde 30’a yakın ülkücü cezaevinden çıkacak.

 

TBMM Adalet Komisyonu, geçicilerle birlikte 108 maddeden oluşan 3. Yargı Paketi’ni yoğun çalışmanın sonunda kabul etti.

 

Tasarının önceki günkü görüşmelerinde sürpriz bir önerge verildi. Önergenin gerekçesi ise 12 Eylül öncesinde örgüt dışında tutularak cezaları ayrı ayrı uygulanan kişiler ile örgüt kapsamında değerlendirilerek haklarında tek bir ceza uygulanan kişiler arasındaki eşitsizliği giderme olarak dile getirildi.

 


AKP ve MHP’lilerin oylarıyla kabul edilen önergeye göre, 12 Eylül 1980 tarihinden önce işlenen suçlardan dolayı verilen cezalar, lehe hükümler içeren kanuna göre infaz edilecek. Düzenlemenin, hâlâ cezaevinde bulunan eski ülkücülerin tahliyesini sağlamayı amaçladığı belirtildi.


 
BBP: Biz istedik


Radikal’e konuşan BBP Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır, konuyla ilgili daha önce Başbakan, Adalet Bakanı, Meclis’teki partiler ve komisyonları ziyaret ettiklerini anımsatarak, bunun kendi istedikleri düzenleme olduğunu söyledi. “Bu bir kıyak değil hak vermedir, eşitsizliği giderme, adaleti yerine getirme, yanlış uygulamayı düzeltmedir” diyen Çayır, şunları söyledi:

 


“ 12 Eylül öncesi aynı fiili işleyen sol örgütten arkadaşlar eski TCK’nın 146 ve 149. maddelerinden ceza aldılar, ayrı ayrı eylemleri olsa da infazları tek yapıldı. Ancak, 313. madde kapsamından örgüt ve çete kurmaktan ceza alan ülkücüler her eylem için ayrı ayrı ceza aldılar, infazları da ayrı ayrı yapıldı. Dolayısıyla büyük bir haksızlık doğdu, bu haksızlığın, anormalliğin, eşitsizliğin giderilmesi gerekiyordu.”


 
Bahçelievler’i de kapsar


BBP’li Çayır, “Bu durumda olan hiç solcu yok mu?” sorusuna da, “Sol hiç yok, sadece ülkücüler var” yanıtını verdi. Düzenlemeden Ankara Bahçelievler’de yedi TİP’li öğrenciyi öldürdükleri gerekçesiyle yedi kez idama mahkûm edilen Ünal Osmanağaoğlu, Bünyamin Adanalı gibi isimlerin de yararlanacağı iddia edildi. BBP’li Çayır, bu iddianın anımsatılması üzerine de, “Kapsıyor tabii ki” dedikten sonra ekledi:

 


“Mesela Ümraniye’de beş ülkücü işçiyi öldürenler 1991’de çıktılar, ama aynı durumda olan, Bahçelievler olsun veya benzeri hadiselerdekiler içerdeler. Sadece Bahçelievler le ilgili değil, başka davalarla ilgili de hâlâ MHP davasından yargılananlar da var. Fiilen içerde olanlar 30’a yakın.”



Prof Sözüer: Eşitsizlik giderildi


Meclis’te ceza kanunlarıyla ilgili oluşturulan bilim kurulunda da görev yapmış olan Prof. Dr. Adem Sözüer, 12 Eylül’den önce örgütlü olarak suç işleyip insan öldürenlere tek bir ceza verildiğini belirtti. Örgüt kapsamında sayılmayan suçlar için ise ayrı ayrı cezalar verildiğini anlatan Sözüer, şunları söyledi: “Bu ciddi bir eşitsizlikti. Eğer kanunlar doğru uygulansaydı, bu kişiler belki 1991’de serbest kalacaklardı. Çünkü, 1991’de Terörle Mücadele Kanunu’na getirilen indirimlerle 20-30 kişiyi örgütlü bir şekilde öldürenler serbest bırakıldı. Bireysel olarak kabul edilmeyenler ise hala cezaevinde yatıyor olabilir; şimdi bu eşitsizlik giderildi.”



Tahir Canan da tahliye edilecek mi?

 

3. Yargı Paketi’nde kabul edilen bu düzenleme, 30 yılı aşkın süredir cezaevinde yatan sosyalist Tahir Canan için de umut yarattı. 1978’de ‘siyasi amaçla adam öldürdüğü’ iddiasıyla 36 yıl hüküm giyen Canan, 1991’de Şartlı Tahliye Yasası’ndan yararlanıp çıkmış, ancak 1993’te örgüt üyeliği iddiasıyla yine tutuklanıp 12.5 yıla mahkûm edilmiş ve şartlı tahliyesinin yandığına hükmedilmişti. Canan’ın ailesi ve avukatı, düzenleme ortaya çıktıktan sonra durumu değerlendireceklerini söyledi. MHP ana davasından mahkûm olan Caner Erdinç’n, 12 Eylül yargılamalarının yok sayılacağı yönünde yürütülen Meclis çalışmaları gerekçe gösterilerek tahliye edilmesi de Canan için ‘emsal’ olabilir. Avukatı pazartesi günü başvuru yapacak.

 

Radikal

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları