loading
close
SON DAKİKALAR

Umuda yolculuk gözaltısında karar günü

Umuda yolculuk gözaltısında karar günü
Tarih: 21.10.2015 - 11:00
Kategori: Seyahat

Gazeteci Güliz Vural, mülteci dramına tanıklık etmek için Çanakkale’den 50 kişilik bir bota binerek Midilli’ye geçti. Ancak Yunanistan’a ‘izinsiz giriş’ yaptığı gerekçesiyle gözaltına alındı.

Gazeteci Güliz Vural, mülteci dramına tanıklık etmek için Çanakkale’den 50 kişilik bir bota binerek Midilli’ye geçti. Ancak Yunanistan’a ‘izinsiz giriş’ yaptığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Bugün mahkemeye çıkacak olan Vural’ın serbest bırakılması bekleniyor.

Foto muhabiri Güliz Vural, 18 Ekim’de Çanakkale’ye bağlı Sivrice’den bindiği, yaklaşık 50 mülteciyi taşıyan botla gittiği Midilli’de polis tarafından ‘izinsiz giriş’ yaptığı gerekçesiyle gözaltına alındı. 19 Ekim günü hâkim karşısına çıkarılmak üzere mahkemeye sevk edildi. Ancak Yunan Adliyesi’ndeki yoğunluk nedeniyle ifadesi ve muhtemel kararı bugüne ertelendi.

Güliz Vural’ın gazeteci eşi Fatih Vural, konuyla ilgili basın açıklaması yaparak olayı şöyle anlattı: “Foto muhabirliğinin yanı sıra, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü son sınıf öğrencisi olan Güliz Vural, yaklaşık iki yıldır Suriyeli mülteciler üzerine çalışıyor. Proje için mültecilerin Türkiye’den Yunanistan’a yaptığı ‘umuda yolculuk’larını video ve fotoğraf olarak görüntülemeye karar verdi. Bu çalışma, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ndeki mezuniyet projesi olmasının yanı sıra, 2013 yılında İngiltere BBC ve Danimarka’ya bağlı NIRAS tarafından kurulan ve Danimarka Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen ‘Araştırmacı Gazetecilik Programı’ tarafından bursa layık görüldü. Pazartesi günü mahkemede yaptığımız görüşmede çok sarsıcı kareler yakaladığını ve özellikle çocukların karaya varmak için ettikleri duaların kulağında hâlâ yankılandığını ifade etti. Böylesine önemli bir işe dair kaygımız fotoğraf ve videoların Yunan makamları tarafından silinmesidir.”



‘PLANLI BİR PROJEYDİ’

TELEFONLA ulaştığımız Fatih Vural, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve büyükelçilikler tarafından tüm girişimlerin yapıldığını ve Vural’ın bugün serbest kalacağını söyledi: “Güliz’in amacı orada yaşanan dramın fotoğrafını çekebilmekti. Riski bilerek ve önlemlerini alarak yola çıktı. Programlı ve fonlu bir projeydi. Vizesiz girdiği için gözaltına alındı ama polis çok nazik yaklaşmış. Türkiye’de ve botta gazetecilik yaptığına dair belgeleri mahkemeye sunacağız.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları