loading
close
SON DAKİKALAR

Umut Kitabevi davasında tüm sanıklar beraat etti

Umut Kitabevi davasında tüm sanıklar beraat etti
Tarih: 20.12.2021 - 14:09
Kategori: Gündem

Umut Kitabevi'ne yapılan bombalı saldırı sonrası suçüstü yakalanan sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş, yargılandıkları davadan beraat etti.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde Umut Kitabevi'ne yönelik 9 Kasım 2005’te yapılan bombalı saldırı sonrası suçüstü yakalanan sanık Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş, yeniden yargılandıkları davadan beraat etti.

Bir önceki duruşmada iddia makamı, beraat talepli mütalaasını mahkemeye sundmuştu. Savcı, 18 sayfalık mütalaasında, 60 klasör belge, 750 sayfa Meclis Araştırma Komisyonu raporu, tanık ifadeleri ve yüzlerce CD görüntüsüne rağmen sanıklar hakkında somut hiçbir bilgi ve inandırıcı delil bulunmadığını savunmuştu. Savcı, sanıklardan çok, bombalanan ve mağdur olan kitabevinin Sahibi Seferi Yılmaz’ı suçlamıştı.

Sanıkların katılmadığı duruşma Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Umut Kitapevi sahibi Seferi Yılmaz ve çok sayıda avukat hazır bulundu. HDP Milletvekili Sait Dede, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Van Baro Başkanı Zülküf Uçar, Hakkari Baro Başkanı Ergün Canan, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları ve çok sayıda kişi de destek amacıyla adliyeye geldi.

SANIK AVUKATI  SAVUNMASI
Duruşmanın yapıldığı salonun önüne çok sayıda polis konumlandırılırken, duruşmada Kaya, İldeniz ve Ateş’in avukatı Yurdakan Yıldız, yapılan yargılamanın tamamen mizansen olduğunu savunarak, savcının beraat talebiyle sunduğu mütalaanın çok yerinde ve isabetli bir mütalaa olduğunu iddia etti. Şemdinli davasının bir kumpas davası olduğunu illeri süren Yıldız, bu davayla tüm askerlerin hedef alındığını savundu. Şemdinli patlamasının asıl sorumlusunun Seferi Yılmaz olduğunu iddia eden Yıldız, tüm delillere rağmen bombayı oraya PKK’nin koyduğunu ileri sürdü.

YILMAZ: İDDİA MAKAMI TARAFLI
Ardından savunma yapan Umut Kitabevi Sahibi Seferi Yılmaz, iddia makamının beraat mütalaasının taraflı olduğunu belirterek, “Bombalama olayında 3 kişi kitapevinde bulunuyorduk. Bilirkişi bombalamadan sonra kimsenin yaşama şansı olmadığı belirtiliyor ama yaralı kurtulanlar var. Benim kulaklarımda bombanın etkisiyle halen hasar var. Ben patlamadan sonra Veysel Ateş’i kovaladım ve 60 metre ötede park eden araca sığındı. Biz orada bu kişileri suçüstü yakaladık. Ali Kaya aracın bagajını açarak kalaşnikofu alarak halka ateş açmak istedi, ama halk buna engel oldu. Bu olay suçüstü yapılmıştır ve bu suçlular devlete teslim edilmişlerdir. Her şey somut olmasına rağmen tanıklar için beraat istenmesi, iddia makamının da taraf olduğunun kanıtıdır” dedi. 

"SUÇÜSTÜ YAPILMASINA RAĞMEN ÜZERİ KAPATILMAK İSTENMİŞ"
Van Baro Başkanı Zülküf Uçar da bu davanın FETÖ ile hesaplaşma davası olmadığını kaydederek, “Bu dava 3 kişinin ölmesine teşebbüs edilen bir olaydır. Burada sanki suçlu onlar değil de Seferi Yılmaz’mış gibi bir yargılama yapılıyor. Bu dava, bu coğrafyada uzun zamandır yapılan işkenceler, asit kuyularına atılmalar ve faili meçhul olaylardan bağımsız bir dava değildir. Patlamada kullanılan bombalar ile araçta bulunan bombaların aynı olduğu ortaya çıktı. Ama bu rapor mütalaada yer almıyor. Burada tanık beyanlarının ifadeleri var. Bu kişilerin ifadelerinin bir değeri yok mu? Bu dava sadece FETÖ hakim ve savcılarla hesaplaşmak için mi görülüyor? Bu dosyanın cezasızlıkla sonuçlandırılması için büyük bir çaba verilmiştir. Sanıklara suçüstü yapılmasına rağmen bunun üzeri kapatılmak istenmiştir” dedi.

Hakkari Baro Başkanı Ergün Canan ve diğer avukatların ek süre talebinin ardından mahkeme heyeti, duruşmaya kısa bir ara verdi. Ardından mahkeme, avukatların ek süre talebini reddederek sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’in beraatına karar verdi.

ŞEMDİNLİ DAVASININ GEÇMİŞİ
Saldırıya dair Van 3’üncü Ağır Mahkemesinde açılan davada, 19 Haziran 2006 tarihinde sanık Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’i “İnsan öldürmek”, “Örgüt kurmak” ve “İnsan öldürmeye teşebbüs” suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezası verildi. Sanık avukatlarının itirazı üzerine temyiz incelemesini 16 Mayıs 2007’de tamamlayan Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, 3 sanık hakkında verilen kararı, usul ve görev yönünden bozdu. Yeniden görülmeye başlanan davanın 14 Eylül 2007’deki duruşmasında, mahkeme heyeti “Görevsizlik” kararı vererek, dosyayı Van Askeri Mahkemesine gönderdi. Mahkeme,14 Aralık 2007 tarihindeki ilk duruşmada sanıkların tahliyesine karar verdi. Askeri mahkeme, 22 Ocak 2010 tarihinde dava dosyasını Hakkâri Ağır Ceza Mahkemesine gönderme kararı aldı. Müdahil avukatlarının itirazı üzerine dosyanın gönderildiği uyuşmazlık mahkemesi, Anayasa’nın bazı maddelerinde yapılan değişikliği göz önünde bulundurarak, 2 Mayıs 2011 tarihinde Şemdinli davası dosyasını yeniden Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.

Dava dosyasının gönderilmesiyle sanıklar 9 Haziran 2011’de yeniden tutuklandı. 10 Ocak 2012’de görülen duruşmada, sanık Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile itirafçı Veysel Ateş’e “İnsan öldürmek”, “Örgüt kurmak” ve “İnsan öldürmeye teşebbüs etmek” suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezası verildi.

Darbe girişimi sonrası mahkum edilen sanıkların avukatları, dönemin Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın davaya dönük itiraflarının ardından yargılamanın yenilenmesi amacıyla Van 1. Ağır Ceza Mahkemesine başvurmuştu. 11 Ekim 2017’de yeniden yargılama talebini kabul eden mahkeme, sanıkların tahliyesine karar vermişti. Van 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen son duruşmada ise, mahkeme önce tutuklu bulunan 3 sanığa “Örgüt kurmak” suçundan beraat, ardından ise 3 sanığın “İnsan öldürmek ve yaralamak” suçundan dosyanın tekrar görülmesine karar vererek, üç sanığı da tahliye etti.

Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt, bombayı atan Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz için “Tanıyorum, iyi çocuklar” demişti. 

Kaynak : Mezopotamya Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları