loading
close
SON DAKİKALAR

Üniversite öğrencilerinin bitmeyen yurt sorunu Meclis gündeminde

Üniversite öğrencilerinin bitmeyen yurt sorunu Meclis gündeminde
Tarih: 18.09.2018 - 11:23
Kategori: Gündem

CHP Adana Milletvekili ve Grup Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Sümer, yeterli sayıda devlet yurdunun bulunmaması nedeniyle yoksul ve dar gelirli ailelerin büyük sıkıntı yaşadığını Meclis gündemine getirdi.

CHP Adana Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “öğrenci yurdu sorunu”nu TBMM gündemine taşıdı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Sümer, Bakan Kasapaoğlu’ndan dar gelirli yurttaşların üniversitede okuyan çocuklarının barınma sorununun çözülmesini istedi ve devlet destekli yurtların sayısının arttırılması çağrısında bulundu.

Sümer, hazırladığı soru önergesinde, her geçen gün artan eğitim sistemindeki sorunların, yüksek öğretim alanında da kendini gösterdiğini belirtti. Üniversite öğrencilerinin ve ailelerinin en büyük sorunlarından birisinin yeterli sayıda devlet yurdunun bulunmaması olduğunu ifade eden Sümer, bu sorunun her eğitim döneminin başlangıcında kendisini gösterdiğini hatırlattı. Bu nedenle oluşan yeni mağduriyetlerin her yıl büyüyerek devam ettiğini kaydeden Sümer, “Yoksul ve dar gelirli aileler, çocuklarını devlet ya da özel yurtlara yerleştiremediği için üniversiteye gönderememektedir” dedi.

“4 MİLYONA YAKIN ÖĞRENCİ, SADECE 766 DEVLET YURDU VAR”

CHP’li Sümer, YÖK’ün istatistiklerine göre, ülkemizde açıköğretim ve uzaktan öğretim hariç 3 milyon 560 bin 371 üniversite öğrencisinin 129’u devlet, 72’si vakıf, 5’i Vakıf Meslek Yüksek Okulu olmak üzere toplam 206 üniversitede eğitim gördüğünü hatırlatarak, “Buna karşılık, 766 devlet yurdunda sadece 629 bin 762 yüksek öğrenim öğrencisine barınma hizmeti sunulmaktadır” dedi.

“VAKIFLARA HANGİ ARSALAR VERİLDİ?

”Ekonomik sıkıntıları nedeniyle barınma sorununu KYK’ya ait yurtlarda çözmek zorunda olan öğrencilerin barındırılması için bugüne kadar hangi çalışmaların yapıldığını, bundan sonraki süreçte hangi çalışmaların yapılacağını soran Sümer, Bakan Kasapoğlu’na şu soruları yöneltti:

“- Son beş eğitim-öğretim döneminde KYK’ya bağlı yurtlara yerleştirilen öğrencilerin sayısı kaçtır?

-Öğrencilerin barınma sorunu tam olarak çözemeyip, çözümü dernek, vakıf ve yasal olmayan kimi kurum ve kuruluşlara bırakmanın gerekçesi nedir?

-Son beş yıl içinde, (kiralama yoluyla dahi olsa) belediye veya Hazine’ye ait olan, kaç metrekarelik arazi veya kaç gayrimenkul “özel yurt” olarak kullanılmak ya da yurt yapılmak üzere hangi dernek ya da vakfa hangi şartlarda devri veya tahsisi yapılmıştır? Bu dernek, vakıfların ve/veya şubelerinin illere göre dağılımı nasıldır?

-Bir yandan devletin okulunda okuyanların yurtlarda yeterli kontenjan olmadığı gerekçesiyle barınmasına olanak tanınmazken, diğer taraftan kamuya ait bina, taşınmaz veya arsaların sözde sivil toplum kuruluşlarına devredilmesinin gerekçesi nedir? Söz konusu yerler için neden KYK’nın ilgili müdürlüklerine değil de neden vakıf, dernek vb. kurumlar tercih edilmektedir?

-Son üç yılda yurt için tahsis yapılan dernek/vakıf vb. kurumların denetimlerinin sonuçları nelerdir? Denetimlerde yurt kullanımına uygun olmadığı gerekçesiyle kapatılan yerler var mıdır?

-Öğrencilerin barınma ihtiyacının karşılanması, sosyal devletin bir görevi değil midir? Sosyal devletin bir gereği olarak görüyorsanız, her ile bir üniversite açılırken üniversite açmanın bir ön koşulu olarak öğrencilere barınma hizmetinin verilmesini gündeme almayı düşünüyor musunuz?

-Üniversitelerimizde okuyan öğrencilerin barınma ihtiyacının tamamen ortadan kaldırılması için ne kadar bir bütçeye ihtiyaç duyulmaktadır?”

 

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları