loading
close
SON DAKİKALAR

Üstü kapatılmak istenilen patlama IŞİD’in işi mi?

Üstü kapatılmak istenilen patlama IŞİD’in işi mi?
Tarih: 28.11.2016 - 09:02
Kategori: Gündem

Antep'te 3 gün önce gece saatlerinde duyulan ve resmi makamlarca açıklığa kavuşturulmayan patlama sesinin IŞİD’in Antep’te askeri birliği hedef alarak attığı füzeden kaynaklandığı iddia edildi.

Antep’te geçen akşam geç saatlerde tüm kenti sarsan şiddetli patlama sesi yaşandı. Çok sayıda yurttaş sosyal medya hesaplarından ‘patlama oldu yerimden oynadım’ve ‘Şiddetli patlama yaşandı, kent sallandı’ şeklinde paylaşımlarda bulundu.

Resmi makamlar açıklığa kavuşturmadı

Haber ajansları, Karataş ve Alleben Göleti civarında duyulan patlama sesi üzerine olay yerine polis ve itfaiye ekiplerinin sevk edildiğini aktardı. Antep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise patlama sesi sonrası Twitter adresinden "Patlama iddiasıyla ilgili doğrulanmış herhangi bir bilgi bulunmamakta. En doğru açıklama ilgili resmi makamlarca yapılacak" dedi. Ancak resmi makamlar tüm kenti sarsan patlama sesininin nedenini açıklığa kavuşturmadı. Antep Valiliği patlama sesine ilişkin yaptığı basın açıklamasında, “25.11.2016 günü saat 23:20 sıralarında il genelinde duyulan patlama sesinden dolayı jandarma, emniyet, AFAD, itfaiyeye yapılan ihbarlar değerlendirilmiş, saat 00:25 itibariyle hastanelerimize, diğer kurumlarımıza bildirilen ya da görevlilerimizce tespit edilen herhangi bir yaralanma, vefat veya maddi hasar bulunmamaktadır. Bu sesin Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında görev yapan uçaklarımızın ses hızını aşmasından kaynaklanmış olabileceği değerlendirilmekte olup, gelişmelerden ayrıca bilgi verilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" demekle yetindi.

‘IŞİD, savunma radarını test etti, çalışmadı’

Resmi makamların ‘bir sıkıntı yok’ dediği tüm kenti sarsan patlama sesine ilişkin edinilen bilgiler ise dikkat çekici. BirGün'den Zeynep Yüncüler'in haberine göre; Açıklığa kavuşturulmayan patlama sesi, IŞİD’in Antep’te askeri birliği hedef alarak attığı füzeden kaynaklanıyor ve Antep’in Hava Savunma Radarı(Hava hedeflerini oldukça geniş bir alanda algılar ve konumlarını, rotasını ve hızını tespit ederler. Yaklaşan düşman uçak veya füzelerini çok uzak mesafelerden algılayabildikleri için erken-uyarı cihazları olarak kullanılırlar) çalışmıyor. Bu füze atışıyla ise, IŞİD’in, Antep’teki Hava Savunma Radarı’nın nasıl çalıştığını test ederek, ileri günlerde yeni saldırılara hazırlık yaptığı belirtiliyor.

Sıkıntı yoksa neden sevkıyatı yapıldı?

Patlamanın, IŞİD’in füze atışından kaynaklandığı ve Antep’in Hava Savunma Radarı’nın çalışmadığı istihbaratını destekleyen önemli bir gelişme de yaşandı. Patlamanın hemen ertesi günü, Antep'e, Stinger füzesi taşıyan 'Atılgan' sevkıyatı yapıldı. Antep'e çekicilerle getirilen ve üzeri brandalarla örtülü hava savunma sistemleri, güvenlik önlemleri arasında Suriye sınırındaki Oğuzeli ilçesine doğru hareket etti. Yakın hava tehditlerine karşı reaksiyon gösteren 'Atılgan' sistemlerinin Suriye sınırında konuşlandırılacağı belirtildi. Böylece akıllara şu soru geldi: IŞİD füze atmadıysa ve tüm kenti sarsan patlama sesiyle ilgili bir sıkıntı yoksa, neden Antep’e atılacak füze tehditlerine karşılık veren ‘Atılgan’ sistemi sevkıyatı yapıldı?


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları