loading
close
SON DAKİKALAR

Üşümezsek de pahalıya ısınacağız!

Üşümezsek de pahalıya ısınacağız!
Tarih: 11.02.2012 - 22:03
Kategori: Ekonomi

1 Ocak tarihinden sonra gaz sıkıntısı olmasın diye Enerji Bakanlığı alarmda

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Gazprom ile anlaşma sağlanmadığı için Batı Hattı’ndan gaz getirmek isteyen 26 firmanın dosyasını iade etti. Bu iade, Batı Hattı’ndan gelen 6 milyar metreküplük gaz vanasının 1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla kapanacağının göstergesi.

Şimdi herkesin korkusu bu vananın kapanması durumunda Marmara Bölgesi’nin ve İstanbul’un gaz sıkıntısı çekip çekmeyeceği... 

Enerji Bakanlığı yetkilileri doğal olarak “Paniğe gerek yok, durum kontrol altında” diyor. Gazprom ile halen görüşmelerini yürüten özel sektör de her ne kadar “Biz Süpermen değiliz, bize tanınan zaman azdı” dese de “Sorun olmaz” görüşünde. Bakanlık ve özel sektör “Bardağın yarısı dolu” derken, daha çok BOTAŞ’ın eski yöneticilerinin aralarında bulunduğu yıllarca bu işin içinde yer alan kesim ‘bardağın yarısı’nın boş olduğuna işaret edip, 1 Ocak’a kadar sorun çözülmezse ‘gaz sıkıntısı’ olacağını söylüyor.

Aslında bu altı boş bir iddia da değil. Batı Hattı’nda iki kontrat bulunuyor. Bunlardan biri olan 6 milyar metreküp 1 Ocak’ta kesilecek. Eğer özel sektör buradan gaz getiremezse 4 milyar metreküplük gazın geldiği tek kontrat devrede olacak. Bugün itibarıyla günde 43 milyon metreküp doğalgaz gelen hattan eğer anlaşma sağlanamazsa 1 Ocak itibarıyla 22 milyon metreküp gaz kesilmiş olacak.

Doğal olarak Enerji Bakanlığı Marmara Bölgesi’nde sıkıntı olmasın diye alarma geçmiş durumda. Bir yandan Silivri’deki 2.1 milyar metreküplük doğalgaz deposu doldurulmaya çalışılıyor, diğer yandan LNG ithalatı artıyor. Marmara Bölgesi’nde doğalgaz ile çalışan özel sektörün 3 tane yap-işlet-devret santralının yanı sıra kamunun da iki gaz santralı bulunuyor.

Sıkıntı olması durumunda daha kamunun elinde “Bu santrallara ikinci yakıta yani ‘fuel oil’e geçin” talimatı verme silahı mevcut. Nitekim bu silah daha önce de kullanılmıştı. Ancak bu önlemlerin hepsi Türkiye’nin aldığı doğalgazın maliyetini yükseltmek anlamına geliyor. Elektriğinin yüzde 50’sini gazdan elden Türkiye için bu aslında elektriğin maliyetinin de yükselmesi demek.

“Ekim başında takvim yayınlandı ve bize ‘Bu işi halledin’ dediler. Milyar dolarlık anlaşmaları iki haftada yapmak mümkün değil. Biz Gazprom ile ‘iyi niyet anlaşması’ yapmıştık aslında. Yani EPDK dosyaları iade etse de görüşmelerimiz sürüyor. Ancak yaşanan korkular boşuna. Gaz sıkıntısı olmayacağına eminim. Çünkü bakanlık bütün tedbirleri alıyor.”

“Batı Hattı’ndan Türkiye’nin menfaatine ekstra gaz alımı gündeme gelebilir. Mevcut bitmeyen kontrattan yararlanarak BOTAŞ daha fazla bu hattan gaz getirerek sorunu çözmeye çalışırsa buna şaşırmamak gerek. İşin bu noktaya gelmesinde çuvaldızı kendimize batırmalıyız. Türkiye 24 yıl 6 ay düşündü, sonra ‘1 ay içinde bu işi hallet’ dedik. Kusura bakmasınlar ama bir Süpermen de yok burada.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları