loading
close
SON DAKİKALAR

Uykuda Solunum Bozuklukları - Uyku Apnesi

Uykuda Solunum Bozuklukları - Uyku Apnesi
Tarih: 05.09.2023 - 05:18
Kategori: Sağlık, Yaşam

Uyku apnesinden şüphelenilen durumda gece uyku testi yapılmaktadır.

Sağlıklı Uyku

Günde yaklaşık 8 saatlik uykuyu esas alırsak, uyku ömrümüzün hemen hemen üçte birlik bir dönemini kapsamaktadır. Bu nedenle, düzenli ve kaliteli bir uyku, sağlıklı yaşam için çok önemlidir. Vücudumuz kendini uykuda yeniler. Uyku, fiziksel, zihinsel, psikolojik ve ruhsal sağlığın temel şartlarındandır.

Uyku Apnesi

Uykuda solunum durması (uyku apnesi) oldukça sık görülen bir hastalıktır. Uyku apnesinin gece görülen belirtileri horlama, huzursuz uyku, tanıklı solunum durmaları, gece terlemeleri, reflü, sık idrara kalkmadır. Gündüz semptomları arasında, sabah yorgun ve başağrısı ile uyanma, ağız kuruluğu, gündüz aşırı uykululuk hali, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu ve depressif duygudurum gelmektedir.

Genelde aşırı kilo problemi olan kişilerde görülmekle birlikte normal kiloda olup ta ileri derecede uyku apnesi tanısı konulan vaka sayısı da oldukça fazladır. Genetik faktörler, üst solunum yollarında anatomik darlıklar, çene yapısı, sigara, alkol ve bazı ilaçlar da uyku apnesinin ortaya çıkmasına neden olan faktörler arasındadır.
Uykuda solunumun sık durması ile derin ve kaliteli uykuya yeterli derecede girememe, kanda oksijen seviyesinin sık sık düşmesi, karbondioksit seviyesinin artması ve stres hormonlarının aktivasyonu ile hem kısa vadede hem de uzun vadede istenmeyen etkilerin olacağı aşikardır.

Uyku apnesinin gündüz uykululuk hali nedeniyle trafik kazalarına ve iş kazalarına neden olduğunu gösteren çok sayıda çalışma mevcuttur. Bunun dışında, uyku apnesinin yüksek tansiyon başta olmak üzere kalp damar hastalıkları, kalp ritim bozuklukları, inme, uykuda ani ölüm gibi komplikasyonlara yol açabileceği gösterilmiştir. Uyku apnesinde hormon dengesi de bozulduğundan, diyabet, cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık gibi problemler de görülebilmektedir. Zaten altta yatan bir diyabet, kalp hastalığı, akciğer hastalığı gibi durumlarda bunlara uyku apnesinin eklenmesi ile ana hastalığın ilaçlarla kontol altına alınamaması riski de mevcuttur.

Uyku Apne Tanısı

Uyku apnesinden şüphelenilen durumda gece uyku testi yapılmaktadır. Bu testler genelde hastanede uyku laboratuvarında uyku evrelerinin, solunum ve kalp fonskiyonlarının sensör ve elektrodlarla kaydedilmesiyle, uyku teknisyeni gözetiminde yapılmaktadır. Uyku evreleri ölçülmeden, sadece solunum ve kalp fonskiyonları kayıtları ile de evde yapılan uyku testleri mevcuttur.

Uyku Apne Tedavisi

Uyku testi ve klinik şikayetlerin zorluk derecesine göre, hastalar ya pozitif hava basıncı (CPAP) tedavisine başlatılır, ya da ağız içi aparey için ortodontiste yönlendirilir. Cerrahi tedavi gerektiren durunlarda da Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından değerlendirilir.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları