loading
close
SON DAKİKALAR

'Uzlaşı Amerikan aracılığını gerektirir'

'Uzlaşı Amerikan aracılığını gerektirir'
Tarih: 21.06.2012 - 13:46
Kategori: Dünya

New York Times, Türkiye-İsrail arasında bir uzlaşı için Amerikan aracılığına ihtiyaç olduğunu savundu...

New York Times, bu günlerde uzlaşım konusunda hem Türkiye hem de İsrail'de bir açıklık olduğunu ancak hala gerilimin devam ettiğini savunarak, bu nedenle bir uzlaşmanın, büyük olasılıkla Amerikan aracılığına ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Başkan Obama'nın Amerika'nın bu iki müttefiki arasında stratejik olarak hayati önem taşıyan bir ilişkiyi yeniden inşa etmeye yardım etmek için eşsiz bir fırsata sahip olduğunu belirten NYT, Türkiye ve İsrail'in ilişkileri eski düzeylere geri dönerken bu ilişkinin, Amerika'nın Suriye, İran ve Doğu Akdeniz'deki çıkarlarının önemini arttırabileceğini ifade etti.

Haberde, hem Türkiye hem İsrail'in artık, İran'ın bölgedeki boşluğu doldurabilecek bir güç olmasından kaygı duyduğu ileri sürülerek, "Suriye'deki durum bir uzlaşma anlaşmasını mühürleyebilir. İki ülke, ortak komşuları hakkında önemli endişeleri paylaşıyor ve Beşar Esat hükümetinin gücünü kaybettiğini görmek istiyor" yorumunu yaptı.

Türk ve İsrail ilişkilerindeki bir normalleşmenin, Türklerin siyasi ve bölgesel liderlik, İsrail'in ise istihbarat ve kullanışlı varlıklar sağlamasıyla Esat hükümetine karşı bir fırsat olacağını savunan NYT, iki ülke arasında başarılı bir uzlaşım sürecinin İsrail'in Mavi Marmara olayından dolayı özür dilemesiyle başlayabileceğini yazdı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları