loading
close
SON DAKİKALAR

'Vanlı Depremzedeleri katkı payı vurdu'

'Vanlı Depremzedeleri katkı payı vurdu'
Tarih: 09.01.2014 - 10:31
Kategori: Gündem

CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması isteğiyle Vanlı depremzedelerden alınan sağlık katkı paylarını sordu...

CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması isteğiyle Vanlı depremzedelerden alınan sağlık katkı paylarını sordu...

2011 yılı Ekim ve Kasım aylarında meydana gelen iki depremin ardından başlatılan afet uygulaması kapsamında, Vanlı vatandaşlarımızdan muayene ve ilaç katkı payları alınmamaktaydı. Normal şartlarda iki yıl sürmesi gereken bu uygulama Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 15 Mayıs 2013 tarihinde sonlandırılmıştır.
Onbinlerce Vanlı depremzedeye 500 TL’ye varan borç çıkaran SGK, bu borcu ödeyemeyenlerin ilaç almasını olanaksız hale getirmiştir. Özellikle ilaç kullanma zorunluluğu olan vatandaşlarımız açısından bu ani ve katı uygulama ciddi mağduriyetler yaşatmaktadır.

Konuya ilişkin olarak;
1. Muayene ve ilaç katkı payı borcu olan Vanlı depremzede sayısı kaçtır? Bunların SGK’ya olan toplam borcu ne kadardır?
2. Vanlı depremzedelerden muayene ve katkı payının iki yıl boyunca alınmaması uygulamasının 15 Mayıs 2013 tarihi itibariyle sonlandırılmasının sebebi nedir?
3. Hayatları, ekonomik durumları depremle yerle bir olan Vanlı vatandaşlarımızın SGK’ya olan borçlarını taksitlendirmek ya da affetmek için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
4. Hayatını devam ettirebilmek için ilaç almak zorunda olan Vanlı depremzedelerden borçlarını ödeyemeyenlere ilaç verilmemesini doğru buluyor musunuz?

CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevaplaması isteğiyle Vanlı depremzedelerden alınan sağlık katkı paylarını sordu ve cevap Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik cevapladı...

GAZİANTEP MİLLETVEKİLİ SAYIN MEHMET ŞEKER'E AİT (7/24750) ESAS NO'LU
SORU ÖNERGESİNE CEVAP


Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından alınan 27/12/2011 tarihli ve 8480 sayılı yazıda; "Van ili ve çevresinde 23/10/2011 tarihinde meydana gelen depremin, 7369 sayılı Kanunda sayılan afetlerden olup adı geçen Kanunun 1.maddesi gereği 04/11/2011 tarih ve 110 sayılı OLUR'la "Genel Hayata Etkililik" kararı verildiği, bu nedenle Van ili merkez ilçesi ve köyleri, Van ili Erciş ilçesi ve köyleri ile Van ili Edremit ilçesi ve köylerinde afete uğrayan vatandaşların, bu Kanun kapsamındaki azami haklarından yararlanacağı" bildirilmiştir.
31/05/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun "Katılım payı alınmayacak haller, sağlık hizmetleri ve kişiler" başlıklı 69 uncu maddesinin birinci kısmının (b) bendi ile 7269 sayılı Kanun kapsamındaki afetler nedeniyle sağlanan sağlık hizmetlerinden katılım payı alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.
Bu itibarla, Kurum tarafından 5510 sayılı Kanunun 69 uncu maddesi ve Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının söz konusu yazısı doğrultusunda, Van ili merkez ilçesi ve köyleri, Van ili Erciş ilçesi ve köyleri ile Van ili Edremit ilçesi ve köylerinde 23/10/2011 tarihinde meydana gelem deprem nedeniyle afete uğrayan vatandaşlara sağlanan sağlık hizmetlerinden katılım payı tahsil edilmeyeceği hususu, 2011/70 sayılı genelge ve 03/11/2011 tarihli MEDULA duyurusu ile bildirilmiştir.
Bu defa, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından alınan 06/05/2013 tarihli ve 3040 sayılı yazıda, Van ili merkez ilçesi ve köyleri, Van ili Erciş ilçesi ve köyleri ile Van ili Edremit ilçesi ve köylerini kapsayan ve Kurum işlemleri yönünden "genel hayatın normale dönmesi nedeniyle" söz konusu uygulamanın 30/04/2013 tarihi itibari ile sonlandınlması gerektiği bildirildiğinden, Kurumca 14/05/2013 tarihinde yayınlanan 2013/22 sayılı genelge ile 15/05/2013 tarih itibarıyla katılım payı muafiyetinin sona erdirilmiş ve bu uygulamaya esas teşkil eden Kurum 2011/70 sayılı genelgesi yürürlükten kaldırılmıştır.
Kurum tarafından yapılan 03/11/2011 tarihli "Medula Sisteminde Yapılan Düzenleme" konulu duyuru ile; "23.10.2011 tarihinde Van ilimizde meydana gelen deprem nedeniyle genel sağlık sigortalısı ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin Kurum ile sözleşmeli sağlık hizmet sunucularına müracaatları için MEDULA hastane, eczane ve optik sistemlerinde gerekli düzenlemelerin yapılarak "Doğal Afet" provizyon tipinin eklendiği, Van ilinden girilen veya provizyon tipi "Doğal Afet" seçilmesi durumunda katılım paylarının Kurumun belirleyeceği ileri bir tarihe kadar alınmayacağı, bu kapsamda karşılanan sağlık hizmetleri için Van İlinde ikamet ettiğine dair kişinin beyanının alınacağı " bildirilmiştir.
Kurum tüm ilgililere yönelik olarak yaptığı bu duyuru içeriğinden de anlaşılacağı üzere Kurum provizyon sistemi olan MEDULA sistemine hasta provizyon tipi "Doğal Afet" olarak seçilenler için herhangi bir katılım payı yansıtılmamıştır.
Bununla birlikte genel sağlık sigortalısı ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin Kurum ile sözleşmeli sağlık hizmet sunucularına (Hastane, eczane ve optisyenlik müesseseleri) müracaatları sırasında MEDULA hastane, eczane ve optik sistemlerinde bu provizyon tipinin seçilmemesinden kaynaklanan ve reçete alımı sırasında ortaya çıkan muayene katılım payı ile ilgili de gerekli düzenlemeler Kurumca ayrıca yapılmıştır.
Mevcut uygulamada Van ili merkez ilçesi ve köyleri, Van ili Erciş ilçesi ve köyleri ile Van ili Edremit ilçesi ve köylerinde ikamet eden sigortalılarımız ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ilaca erişimi hususunda katılım payı uygulamasının yeniden başladığı tarih olan 15.05.2013 tarihinden bu yana Kuruma intikal etmiş herha^fe*^Q/un bulunmamaktadır. Ayrıca Kurum provizyon sisteminde birikmiş katılım^aylari'^lpı.
sigortalılarımızın ilaç teminine engel olabilecek şekilde herhangi bir kısıtlama da söz konusu değildir.
Diğer taraftan, depremzedelere ait bir kişi listesi bulunmamakla birlikte; 23/10/2011 tarihinden 16/05/2013 tarihine kadar, gerek Kurumla sözleşmeli sağlık tesislerinden, gerekse Kurumla sözleşmeli eczanelerden, en az bir kere "Doğal Afet" provizyon tipi seçilerek işlemi yapılan yaklaşık 556.000 vatandaşımıza ait, yaklaşık 11.928.000 TL.ye tekamül eden muayene katılım payı, vatandaşların reçetelerine yansımaması için pasif hale getirilmiştir.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 91 inci maddesinin; "İşyerleri yangın, su baskını, yer kayması, deprem gibi afete uğrayan, tabii afet nedeniyle tarımsal faaliyetinden dolayı zarar gören işverenler ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılar, bu durumu belgelemeleri kaydıyla olayın meydana geldiği tarihten itibaren üç ay içinde talepte bulunmaları ve prim ödeme aczine düştüklerinin, yapılacak inceleme sonucu anlaşılması halinde, afet tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile afetin meydana geldiği tarihten itibaren tahakkuk edecek üç aylık prim borçları, olayın meydana geldiği tarihten itibaren bir yıla kadar Kurumca ertelenebilir. Bu kapsamda afetin meydana geldiği ayda verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgeleri, afetin meydana geldiği ayı takip eden üç ay içinde Kuruma verildiği takdirde, süresinde verilmiş sayılır ve prim borcunun ertelendiği sürede zamanaşımı işlemez ve ertelenen kısmına gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaz" hükmüne göre işlem yapılmaktadır.
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nin 109 uncu maddesinin ikinci fıkrasında, Kurum Yönetim Kurulunun; genel hayatı etkilediğine karar verilen afetler dolayısıyla Kanunun 91 inci maddesinin üçüncü fıkrasının uygulaması bakımından prim ödeme sürelerini, vadelerinin bitim tarihinden itibaren uzatmaya yetkili olduğu, bu yetkinin, bölge, il, ilçe, mahal ve afetten zarar görenler ile afetten zarar görme derecesi veya prim türleri itibarıyla farklı süreler tespit etmek suretiyle de kullanılabileceği öngörülmüştür.
Bu kapsamda Kurum tarafından yayımlanan 20/12/2011 tarihli ve 034- 23.111.125 sayılı Genel yazıda, Van ilinde 23/10/2011 tarihinde meydana gelen depremin şiddeti, etki alanının yaygınlığı, artçı depremlerin devam ediyor olması gibi nedenlerle, 5510 sayılı Kanunun 91 inci maddesinin üçüncü fıkrası ile Kuruma tanınan yetkiye istinaden, Van ili Merkez ilçesi ve köyleri, Erciş ilçesi ve köyleri ile Edremit ilçesi ve köylerinde faaliyet gösteren,
- İşverenler ile sigortalı ve hak sahiplerinden 23/10/2011 ve öncesinde tescili yapılmış olanların herhangi bir başvuruya bağlı kalınmaksızın tümünün,
- Serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirlerin; Van ili Merkez, Erciş ve Edremit ilçesi dışındaki yerlerde faaliyet gösteren ve afet tarihinde sigorta işlemlerini yürüttüklerini belgeledikleri işyerlerinden 23/10/2011 ve öncesinde tescili yapılmış olanlardan 31/12/2011 tarihine kadar başvuruda bulunanların,

a) 23/10/2011 ila 23/04/2011 tarihleri arasında 5510 sayılı Kanuna göre vermekle yükümlü oldukları belgelerin 30/04/2012 tarihine kadar Kuruma verilmesi halinde yasal süresi içinde verilmiş sayılması,
b) Ödeme vadesi 23/10/2011 ila 30/4/2012 tarihinde sona eren alacakların 31/10/2012 tarihine kadar ödenmesi halinde yasal süresi içinde ödenmiş sayılması,
c) Afetin meydana geldiği 23/10/2011 tarihinden önce tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan primler (işsizlik sigortası dahil) ile feri'ilerine 23/10/2011 ila 31/10/2012 tarihleri arasında gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaması Kurum Yönetim Kurulu kararı ile uygun görülmüştür. Bununla birlikte, Kuruma olan borçların 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun'un 48 inci maddesine göre tecil edilmesi mümkün bulunmaktadır.

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları