loading
close
SON DAKİKALAR

Varlığını gösteren en büyük kanıt!

Varlığını gösteren en büyük kanıt!
Tarih: 12.02.2012 - 01:57
Kategori: Bilim & Teknoloji

Bilim insanlarının Ekim ayında varlığını doğruladığı dev kar canavarı Yeti’nin var olduğuna dair önemli bir bulguya daha ulaşıldı.

Bilim insanları, yıllardır peşini bırakmadıklarını Yeti’nin varlığına ait en önemli kanıtlardan birinin, Himalayalar'ın eteklerinde kurulu Pongboçe Buda manastırında bulunduğunu keşfetti. 

Manastırın duvarlarında, buraya ulaşmak için aşılması gereken zorlukları tasvir eden kabartmalar bulunuyor. Nepal geleneğini yansıtan bu duvarlarda en dikkat çeken tasvir, koca ayak lakabıyla bilinen Yeti’ye ait. 

Yeni keşfedilen kanıt, manastırdaki keşişlerin kendilerini kötü şanstan koruduğuna inandığı, Yeti'ye ait olduğuna inanılan kurumuş dev bir parmak. Pangboçe’den İngiltere'ye getirilen dev parmak, bugün başkent Londra’daki Kraliyet Cerrahi Koleji’nde bulunuyor. 

Yeti'yle ilgili on yıllardır süren araştırmalarda sayısız ayak izi bulunmuş, son olarak Rusya’daki Azaski mağarasından elde edilen bulgularla yaratığın varlığı doğrulanmıştı.

Efsaneler, Yeti’nin Himalaya bölgelerini kapsayan Nepal ve Tibet’te yaşadığını anlatıyor. 2,5 milyon ile 11 bin 700 yıl öncesindeki dönemi kapsayan buzul çağına ait fosiller, dev maymun Gigantopithecus’un kemiklerini ortaya çıkarmıştı. 

Yeti’nin soyundan olduğuna inanılan 10 metre boyundaki ve bir ton ağırlığındaki bu dev maymunlar, 300 bin yıl önce yok oldu. 

Bilim insanları, bulgulara rağmen Çin, Hindistan ve Vietnam’da yaşadığına inanılan bu dev maymunların Yeti’yle bir ilgisi olmadığına inanıyor. 

Nepal’de ise Batı ülkelerine ilk kez 19’uncu yüzyılda ulaşan "Meh-te" (insan ayı) efsanesi mevcut. Bu efsane, 1830 yılında İngiliz arkeolog B.H. Hodgson’ın Nepal yakınlarında, çok uzun boylu ve siyah saçlı bir canavar gördüğünü anlatmasıyla güçlendi. 

Batılı araştırmacıların, 20’nci yüzyılda Himalayalar'a keşif gezileri düzenlemeye başlamasıyla, Yeti’ye ait haberler giderek çoğaldı. 1925 yılında, İngiliz fotoğrafçı Hindistan’ın Zemu bölgesinde koca ayak benzeri bir canavar gördüğünü öne sürdü.

Dünyanın dört bir yanından gelen bilim insanlarının oluşturduğu araştırma ekibi, Ekim ayında Rusya’nın Kemerova bölgesindeki Azaski mağarasında yapılan incelemelerin sonuçlarını açıkladı. 

Araştırmacılar, elde edilen dev ayak izi ve mağarada bulunan saç tellerine dayanarak, Yeti’nin varlığının “yüzde 95 oranında onaylandığını” açıkladı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları