loading
close
SON DAKİKALAR

Ve 'kirpi’ hangardan çıktı

Ve 'kirpi’ hangardan çıktı
Tarih: 12.02.2012 - 18:53
Kategori: Gündem

PKK’nın mayınlı tuzaklarına karşı 600 milyon lira ayrılarak geliştirilen ‘Kirpi’lerin 2008 yılından itibaren hangarlarda bekletildiği ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanı Özel, Kirpilerin araziye gönderilmesi talimatını verdi.

Hükümet, Milli Savunma Bakanlığı üzerinden NATO Standartlarında her türlü mayına dayanıklı araç üretilmesi için ayırdığı 600 milyon TL kaynak ayırdı. Yerli üretim şartı getirilen araçlar için BMC Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasıyla 2008 yılında anlaşmaya varıldı. BMC’nin “Yürüyen Kale” olarak nitelediği araca Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından “Kirpi” ismi verildi. Firma ürettiği araçları parti parti teslimata başladı. Ancak hangarlara çekilen araçlar Birliklere teslim edilmedi. Üst düzey taşımalar için yaklaşık 15 tanesi çeşitli görevlerde kullanıldı. Org. Necdet Özel’in Genelkurmay Başkanlığı’na oturması sonrasında durum yeniden ele alındı. Araştırmada, TSK’nın elindeki imkanlardan yeterince faydalanmadığı belirlendi. İlk etapta sevkiyatlarda hava unsurlarının kullanılması kararlaştırılırken, TSK’ya teslim edilen mayına dayanıklılıkta en üst düzey güvenlikteki Kirpilerin hangarda bekletildiği ortaya çıktı. Acil kararla bütün Kirpilerin, bölgeye sevki sağlandı. Şuan aktif kullanıma başlayan Kirpiler, NATO testlerinden başarıyla geçtiği şekilde arazide uğradığı saldırılarda da aynı başarıyı sağladı.

2 bin 720 araç temin edilecek

Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin kararıyla Kara Kuvvetleri’ne mayına karşı korumalı 2 bin 720 adet araç tedarik edilecek. Araçların tamamı NATO standartlarında mayına ve balistik tehlikelere karşı koruma sağlıyor. Alttan ve yandan patlayacak mayınlar ve roket saldırıları aracı etkilemiyor. Kirpi’de dünyada benzer amaçlı çok az araçta varolan, motorun da mayına korumalı olması özelliği bulunuyor. Araç savaş durumunda gerekli silah eklendiğinde tankla muharebe edecek zırha sahip. 120 cm’lik su ve yüzde 60 eğimden geçebiliyor. İzmir Bornova’daki BMC fabrikasında üretimi süren toplam 7 bin 240 araç; Mayına Karşı Korumalı Araç Kirpi (16 ton) ve 2.5, 5-10 tonluk taktik tekerlekli araçlardan oluşuyor. Kirpi’lerden 250 adeti envantere geçerken; 2.5 tonluk araçtan 364, 5 tonluk araçtan 188, 10 tonluk araçlardan 268’i teslim edildi. - KIYMET

TSK, 116 köpek eğİtİcİsİ alacak Araziye döşenen patlayıcı maddeler üzerine tedbirlerini artıran TSK, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda istihdam edilmek üzere, toplamda 10 bin 659 sözleşmeli er alacak. Bu kadronun 116’sını ise köpek eğitmeni oluşturuyor. Açıklamaya göre, sözleşmeli erler, en az ilköğretim mezunu veya yurt dışındaki dengi okul mezunu olup askerlik hizmetini erbaş veya er olarak tamamlamış olacak. Ön başvuru tarihinin ilk günü itibarıyla terhislerinin üzerinden üç yıldan fazla süre geçmemiş olanlar ile düzeltilmemiş nüfus kaydına göre 26 yaşından gün almamış olanlar ve halen silâh altında bulunan adaylar arasından seçilecek. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda istihdam edilecek branşlar arasında hafif zırhlı araç sürücüsü, aşçı, ekmek pişirici, elektrikçi bulunuyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları