loading
close
SON DAKİKALAR

Veli ve öğrenciler okula not verecek!

Veli ve öğrenciler okula not verecek!
Tarih: 12.02.2012 - 15:53
Kategori: Eğitim

Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim standartları yönergesi hazırladı

Hazırlanan yönerge ile okulların durumu velilere sorulacak, dezavantajlı çocukların eğitim hakkına saygı ve toplumsal cinsiyete duyarlılık konuları araştırılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, İlköğretim Kurumları Standartları (İKS) uygulamasına geçiyor. Bakanlık bu amaçla İKS Uygulama Yönergesi’ni de yayınladı. Yönergede, ilköğretim kurumlarında çocuğa sunulan her türlü hizmetin niteliğini arttırmak için oluşturulan İKS sistemi kapsamında okul gelişimine yönelik planlama, uygulama, izleme, değerlendirme çalışmalarıyla bu çalışmaları yürüten yönetim organlarının görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin esaslar düzenlendi. 

Okula aile denetimi

İKS uygulaması bir yazılım sistemi içeriyor. Bu sistem sayesinde öğrenci ve veliler okulun fiziki imkanları, eğitim şartları gibi konulara ilişkin kendilerine yöneltilen anket sorularını yanıtlayacak. Sistem bu anketlere verilen yanıtları arşivleyecek, bunlar yetkili eğitimcilerce raporlaştırılacak ve ilgili kişilere iletilecek. Yönergeye göre öğrenciler anketleri sınıf öğretmenleri rehberliğinde okulda bilgisayar ortamında dolduracak. Veliler ise evde veya çocuklarının eğitim gördüğü okulda, bilgisayar ortamında anketi doldurabilecekler. Eğer velinin internete erişimi yoksa veya herhangi bir sebepten okula gelemiyorsa, veli anketi elle doldurabilecek. Anketler, öğretmenler tarafından sisteme aktarılacak. 

Müfettiş dikkate alacak

İlköğretim müfettişleri, teftiş edecekleri okula gitmeden önce internet üzerinden o okulun durumunu ve performansını görebilecek. Teftişleri sırasında, öğrenci ve velilerce sisteme girilerek doldurulan anketler arasında bir tutarsızlık tespit ederlerse, veli ve çocuklarla yüz yüze görüşmeler yaparak, durumu inceleyecek. Görev alanındaki okullarda kendi değerlendirmesi ile İKS sonuçları arasında belirgin farklılık bulduğunda; gerekli araştırmaları yaparak, okula rehberlik edecek. Performans hangi alanda düşükse o alana ağırlık verecek ve gerekli önlemlerin alınmasını sağlayacak. Sisteme göre, müfettişler sorumluluklarındaki okulların sorunlarının çözülmesini istemeyecek, çözüme ortak olacak. Böylece okul yöneticileri de imkansızlıklarını, yetersizliklerini üst makamlara anlatırken bürokratik engellere takılmayacak, sisteme sorunlarını işleyerek herkesin bilgisine açık hale getirecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları