loading
close
SON DAKİKALAR

Vicdan Nöbeti: Esas sorumlular yargılanmıyor

Vicdan Nöbeti: Esas sorumlular yargılanmıyor
Tarih: 07.01.2013 - 11:29
Kategori: Sağlık, Yaşam

İş kazalarında yaşamını yitiren işçiler adına gerçekleştirilen "Vicdan Nöbeti" eyleminde, iş kazalarında sorumlular hakkında açılan davaların akıbetlerinin yanı sıra meslek hastalıklarına da dikkat çekildi...

Her ayın ilk Pazar günü Galatasaray Lisesi önünde "Vicdan Nöbeti" tutan iş kazalarında yakınlarını kaybeden aileler, 14'üncü kez biraraya geldi. Lisenin tarihi kapısına "Türkiye'de her gün 5 ila 8 işçi hayatını kaybediyor. Kaza değil cinayet vicdanınız yok mu?" pankartının asıldığı eylemde, "İş kazası değil bu bir cinayet!" pankartı açıldı. İş kazalarında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının serildiği nöbette, üzerinde "Vicdan-adalet nöbeti tutuyoruz" yazan siyah şemsiyeler açıldı. Aileler adına açıklama yapan Van'da meydana gelen ikinci depremde Bayram Otel'in enkazı altında kalarak yaşamını yitiren DHA muhabiri Cem Emir'in kardeşi Tuncel Emir, 2012 yılında en az 878 işçinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekerek, ihmaller sonucu yaşanan kazalarda, işverenlerin ve sorumluların önlem almamasının can kayıplarında en büyük etken olduğunu dile getirdi. Emir, açılan davalarda kimsenin cezalandırılmayarak, düşük miktarda tazminatlar ödenip cinayetlerin üstünün kapatıldığına işaret etti.


'Esas sorumlular yargılanmıyor'

Her ay bir gazetecinin katıldığı etkinlikte Radikal Gazetesi muhabiri Elif İnce, iş kazalarında yaşamını yitirenlerin aileleri ile söyleşi gerçekleştirdi. "Arka Sıradakiler" dizisinde set işçisi olarak çalışırken setteki bir aracın altında kalarak can veren set işçisi Selin Erdem'in ailesi ile konuşan İnce, dava sürecini ve bugüne kadar yaşadıkları sorunları anlatmalarını istedi. Erdem'in babası Musa Erdem, konuşabilecek durumda olmadığını söylerken, anne Hacer Erdem, işveren hakkında savcılığa başvurduklarını; ancak savcının kovuşturmaya yer yok cevabı verdiğini söyledi. Savcının olayı "basit kaza" olarak değerlendirerek, sadece aracın şoförü hakkında soruşturma başlatmasına tepki gösteren Hacer Erdem, esas sorumlunun set yetkilileri olduğunu belirtti. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptıkları itirazın reddedildiğini aktaran Erdem, dizi ekibinin de kendilerini yalnız bıraktığını sözlerine ekledi.


'Van Valisi ve AFAD yetkilileri yargılansın'

Cem Emir'in babası Mehmet Ali Emir ise, açtıkları dava kapsamında savcının görevlendirdiği Bilirkişi Raporu'nda hasar tespit çalışması yapmayan Van Valiliği ve AFAD'ın sorumsuzluğuna dikkat çekildiğini anımsattı. Emir, rapora rağmen Van Valisi ve AFAD yetkililerinin yargılanmaması için karşılarına her türlü engelin çıkarıldığını söyledi. Mahkemelere yaptıkları tüm başvuru ve itirazların aleyhlerine sonuçlanması nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurduklarını belirten Emir, sonuç alınmaması halinde AİHM'e gideceklerini aktardı. Emir, basın mensuplarının davaları ile ilgilenmediğinden yakınarak, bunun da basının hükümetin baskısı altında olmasından kaynaklandığını belirtti.


Yüzde 100 iş göremez raporu bir anda iptal edildi

İş kazaları mağdurlarının konuşmalarının ardından eylemde, meslek hastalıklarına yakalanan ve aldıkları raporlara rağmen tazminatlarını alamayan veya bu raporları iptal edilen işçiler söz aldı. 1985'te girdiği bir fabrikada 13 yıl boyunca tinerle temizlik işi yapan ve bundan dolayı göğüs hastalığına yakalanan, kemik erimesi, işitme ve görme kaybı yaşayan Hatice Karakuş, 14 yıl boyunca iş göremez raporu sayesinde aldığı maaşın bir buçuk yıl önce raporunun iptal edilmesi ile kesildiğini anlattı. Aynı rahatsızlıkları yaşamaya devam etmesine rağmen raporun iptal edilmesini anlayamadığını söyleyen Karakuş, "Bana yüzde 0 iş göremez raporu verdiler. Yani ben bir buçuk yıl önce bir anda iyileşmişim" dedi.


Ağır işten rahatsızlanan işçiye daha ağır iş verildi!

Şişecam Fabrikası'nda çalışan Serkan Demiröz ise, her gün 13 kg ağırlığındaki camları 600 kez kaldırıp, indirmesinden dolayı bir çeşit kas hastalığı olan ve bilekte başlayarak tüm kola yayılan Karpal Tünel Sendromu'na yakalandığını anlattı. Elini hissetmediğini cebinden çıkardığı çakmak ile avcunu yakarak gösteren Demiröz, Kocatepe Meslek Hastalıkları Hastanesi'nden çalıştığı birimde görev yapamayacağına dair aldığı rapora rağmen, işverenin bu sefer kendisini daha ağır bir birime verdiğini anlattı. Demiröz, böylelikle işverenin kendisini işten çıkarmaya zorladığını ifade etti. Konuşmaların ardından "Vicdan Nöbeti" sona erdi.

diha

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları