loading
close
SON DAKİKALAR

Visa Electron kartlara yeni özellikler eklenecek

Visa Electron kartlara yeni özellikler eklenecek
Tarih: 11.02.2012 - 23:02
Kategori: Ekonomi

Tüm Visa Electron banka kartlarına POS'tan alışveriş ve para çekme özelliği, SMS'le bakiye sorgulama, online alışverişlerde yaygın kabul ve temassız kart özellikleri eklenecek.

Visa Europe, Visa Electron banka kartlarına ilişkin 5 yıllık vizyon ve hedeflerini Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, Visa Europe Türkiye Ülke Direktörü Nur Öztin Kurak ile Visa Europe Banka Kartları ve Ön Ödemeli Kartlar Kıdemli Başkan Yardımcısı Tony Gibbons’ın katılımıyla düzenlenen toplantıda açıkladı.
Söz konusu vizyon çerçevesinde tüm Visa Electron banka kartlarına üye iş yerlerinde alışverişle birlikte nakit para çekme, SMS ile bakiye sorgulama, sanal iş yeri sayısının artmasıyla e-ticaret ortamında güvenli alışveriş ve temassız özellikleri kazandırılacak.
Toplantıda konuşan Visa Europe Bölge Genel Müdürü Ülman, İtalya ve Almanya’nın ağırlıklı olarak banka kartları, Türkiye’nin ise kredi kartlarını kullandığını, İngiltere ve İspanya’nın ise kredi kartı ve banka kartlarının dengeli olarak kullanıldığı ülkeler olduğunu, Türkiye’yi, kredi ve kartı ve banka kartının daha dengeli olduğu bir pazara getirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Ülman, Avrupa genelinde banka kartlarının alışverişlerde kullanım oranının yüzde 65, Türkiye’de ise yüzde 5 olduğunu belirterek, "Amacımız, Avrupa’daki bazı pazarlarda olduğu gibi Türkiye’de de alışverişlerde banka ve kredi kartı kullanımında bir denge kurmak. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde 50 milyar liranın ATM’den POS’a yönelebileceğini öngörüyoruz. Lider sorumluluğu anlayışımızla, bu potansiyeli harekete geçirmekte önemli rol oynayacağını düşündüğümüz 4 yeni özellik saptadık. Sektör genelinde gerçekleştirilen yoğun çalışmalar sonucunda bu özellikleri hayata geçirme yönünde önemli mesafeler katedildi. Fikir öncülüğünü yaptığımız bu vizyonla Türkiye’de banka kartları alanında yeni bir dönem başlayacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.
Türkiye’de banka kartları alanında yeni bir dönemin başlanacağına inandıklarını ifade eden Ülman, banka kartı ile POS arasındaki kanalı genişletmeye çalıştıklarını söyledi.
-POS’TAN 100 LİRAYA KADAR PARA ÇEKİLEBİLECEK-
Visa Europe Türkiye Ülke Direktörü Nur Öztin Kurak da ürün geliştirme sürecinde yaptıkları araştırmalarda söz konusu yenilikçi avantajların banka kartı kullanımını artıracağını gördüklerini belirterek, "Araştırmanın sonuçları, son yıllarda banka kartlarının alışverişlerde kullanımının artmasında, daha çok yerde geçerli olması, kullanım rahatlığı, güvenlik ve bu konudaki tanıtımın etkili olduğunu ortaya koyuyor" dedi.
Kurak, tüketicilerin yüzde 90’ının POS’tan alışveriş ve para çekme özelliğini olumlu karşıladığını, yüzde 58’inin ise bu hizmeti kullanacağını söylediğini, bu hizmeti kullanacağını belirtenler arasında öne çıkan iki tüketici grubunun yüzde 80 ile öğrenciler, yüzde 65 ile ise banka kartlarını daha önce alışverişlerde kullananlardan oluştuğunu anlattı.
Bu özelliğin, üye iş yerlerine de önemli faydalar sağlayacağını dile getiren Kurak, araştırmaya katılanların yüzde 40’ının bu hizmet sunulduğu takdirde her zaman alışveriş yaptığı marketlere daha sık gideceğini, yüzde 45’inin müşterisi olduğu marketlerden daha çok harcama yapacağını belirttiğini kaydetti.
Minimum 10 liralık bir alışveriş yapıldığında, POS’tan en az 10 lira, en fazla ise 100 lira nakit para çekilebildiğini bildiren Kurak, banka kartıyla POS’tan para çekebilme özelliğinin ilk etapta bazı süpermarketler ve benzin istasyonlarında mümkün olacağını, uygulamanın bu yılın son çeyreğinde devreye gireceğini kaydetti.
ABD’de POS’tan alışveriş ve para çekmenin 25 yılı aşkın süredir geçerli olduğunu, İngiltere’de tüketicilerin yılda 260 milyon adet POS’tan alışveriş ve para çekme işlemi gerçekleştirdiğini anlatan Kurak, bir soru üzerine, "Banka kartı çıkaran tüm bankalarımızla birlikte çalışmalarımızı yapıyoruz. Perakendecilerle de çalışıyoruz. Bir komisyon söz konusu olmayacak, genelde tavsiyemiz bu yönde. Ancak ücretlendirme bankalarla perakendeciler arasında belirlenmekte" diye konuştu.
Visa Europe Banka Kartları ve Ön Ödemeli Kartlar Kıdemli Başkan Yardımcısı Tony Gibbons ise Türkiye’nin, dünyadaki en hareketli ve yenilikçi kart pazarlarından biri olduğunu vurgulayarak, "Aynı şeyin banka kartları için de olmasını istiyoruz" dedi.
Gibbons, banka kartıyla alışveriş yapıldığında nakit de çekilebilmesi hizmetinin ABD, İngiltere ve Kuzey Avrupa ülkeleri gibi ileri gelen kart pazarlarında yaygın olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin büyüme açısından kendileri için en büyük potansiyele sahip pazarlardan olduğunu, söz konusu hizmetin insanların alışveriş yapma şeklini değiştireceğini, hizmetin kasım ayında başlayacağını bildirdi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları