loading
close
SON DAKİKALAR

Vodafone Türkiye'den 7 rekor

Vodafone Türkiye'den 7 rekor
Tarih: 11.02.2012 - 22:06
Kategori: Ekonomi

İkinci çeyrek gelirleri, müşteri bazı, ses dışı gelirler, data gelirleri ve mobil internet gelirlerinde büyüme, toplam trafik, ARPU ve EBITDA'da rekor kıran şirket, karlılığını da pozitife çevirdi

30 yaşındaki sosyetik güzel Bali Adası’nda tatil yaparken plajda gördüğü sokak köpeğine yemek yediği restoranda 80 dolarlık (143 TL) biftek ısmarladı.

Garsondan köpek için et getirip servis yapmalarını isteyen Paris Hilton, Twitter’a “Deniz kenarındaki restoranda otururken, kumsalda açlıktan ölmek üzere olan bir köpek görünce dayanamadım ona et ısmarladım. Sahipsiz köpekler uykumu kaçırıyor” yazdı.
Vodafone Türkiye, 2011-2012 mali yılı ikinci çeyrek gelirleri, müşteri bazı, ses dışı gelirler, data gelirleri ve mobil internet gelirlerinde büyüme, toplam trafik, ARPU ve EBITDA’da rekor kırarken, karlılığını da pozitife çevirdi.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, mart ayında başlayan Vodafone Türkiye’nin 2011-2012 mali yılının ikinci çeyrek verilerinin açıklandığı ve Vodafone markalı tabletin tanıtıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, "rekorlarla dolu" bir çeyrek elde ettiklerini, bu rekorları 7 maddede topladıklarını ifade etti.
Timuray, Vodafone Türkiye’nin rekorlarını şöyle sıraladı:
"30 eylül 2011 sonu itibariyle açıkladığımız son çeyrek gelirlerimizde Vodafone Türkiye yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Çeyrek gelirlerinde rekor seviye olan 1,2 milyar lira seviyesine ilk defa geldik. İkinci rekorumuz, müşteri bazında gerçekleşti. Satın alma öncesi dahil tüm zamanların rekor seviyesi olan 17,8 milyon abone sayısına ulaştık. Aktif abone sayısında da yine tüm zamanların en yüksek seviyesindeyiz. Beraberinde abone sayısında da yine tüm zamanların en yüksek seviyesindeyiz. 3. rekorumuz, ses dışı gelirlerden geldi. 251 milyon lirasını bu çeyrekte gerçekleştirmiş olduk. Ses dışı gelirler içerisinde önemli bir payı da data gelirlerindeki performansla yakaladık. Burada mobil internet konusunda yüzde 295’lik bir büyüme ile yeni bir büyüme rekorunu da kırmış olduk. 5. rekorumuz, toplam trafikten geldi. Bu çeyrekte 15,9 milyar dakikalık bir performans gerçekleştirdik. 6. rekorumuz, ARPU ile geldi. Abone başına gelir seviyesinde kendi içimizde tüm zamanların rekorunu kırarken, aynı zamanda pazarın en yüksek ARPU’suna sahip operatör de 21,5 lira ile bu çeyrekte Vodafone oldu. 7. rekorumuz da, EBITDA rakamından geldi. EBITDA’da 357 milyon lira tüm zamanların en yüksek EBITDA miktarını da bu çeyrekte gerçekleştirmiş olduk."
-"Mobil sektöründe dakika başına elde edilen gelir 7,9 kuruş"-
Serpil Timuray, sektörel değerlendirmelerde bulunurken, telekom pazarının büyüdüğünü, Ocak-Eylül 2011’de telekom sektörünün yüzde 10 büyürken, içindeki mobil payının yüzde 63 seviyesine ulaştığını, burada da yüzde 9,6 büyüme gerçekleştiğini kaydetti.
Mobildeki büyümenin son çeyrekte daha da fazla olduğunu, yüzde 13’ün üzerinde bir büyüme gerçekleştiğini bildiren Timuray, sektörde toplam abone sayısının 64,8 milyona ulaştığını, toplam telekom sektörü içerisinde mobilin payının yüzde 88 seviyesine yükseldiğini, geçen yıla oranla yüzde 13 artışla mobil iletişimde abone başına dakikanın 243 dakikaya çıktığını, mobil sektöründe dakika başına elde edilen gelirin de 7,9 kuruş olduğunu söyledi.
Vodafone Türkiye’nin, Türkiye’deki telekom pazarında büyüme konusundaki "liderliğini" sürdürdüğünü belirten Timuray, mobil iletişimdeki pazar gelirinde yüzde 13,4’lük büyüme olduğunu, Vodafone Türkiye’nin gelir artışının ise aynı dönemde yüzde 27,5 olarak gerçekleştiğini, pazardaki büyümenin neredeyse 2 misli bir büyüme grafiği ile devam ettiklerini söyledi.
Servis gelirlerindeki artışın yüzde 24 olarak gerçekleştiğini ve gelir pazar payında yüzde 28,3 seviyesine ulaştıklarını kaydeden Timuray, pazarın büyümesi içerisinde Vodafone Türkiye’nin aldığı payın bu çeyrekte yüzde 52 olduğunu bildirdi.
Timuray, "Vodafone Türkiye, bu büyüme performansıyla aynı zamanda Vodafone Avrupa’nın da en hızlı büyüyen operatörü olmaya devam ediyor. Bu büyüme sonucunda geldiğimiz noktada, bu çeyrekte, Vodafone Grubu içerisinde gelir bakımından 8’inci, müşteri sayısı bakımından 7’inci ve toplam dakika olarak 3’üncü konumdayız. Yani Vodafone Grubu’nun operasyonları arasında en fazla trafik üreten operasyonlar içerisinde 3’üncü sırada Vodafone Türkiye var" şeklinde konuştu.
Faturalı abonede çok iyi bir performans gelişimi olduğunu, 5,3 milyona ulaştıklarını, aboneleri içerisinde faturalı abonenin payının yaklaşık yüzde 30 seviyesine kadar yükseldiğini belirten Timuray, müşteri pazar payında yüzde 27,3 seviyesinde olduklarını, toplam dakikalarda yüzde 25,2 artış gerçekleştirdiklerini, bu sayede de mobil iletişim sektöründe toplam trafik içerisindeki pazar paylarının yüzde 32,7 seviyesine geldiğini söyledi.

Numara taşımanın başlangıcı olan Kasım 2008’den itibaren net numara taşımaya bakıldığında, eylül sonuna kadar 2,1 milyon net taşıma ile Vodafone Türkiye’nin, numara taşımadaki "liderliğini" devam ettirdiğini ifade eden Timuray, 3G’deki abonelik payının toplam abone sayısı içerisindeki payının yüzde 47 seviyesinde gerçekleştiğini, 5,6 milyon aktif data kullanıcısına sahip olduklarını, data gelirlerinin yüzde 85 arttığını, akıllı telefon sahibi abonelerin toplam aboneleri içerisindeki payının da yüzde 10 seviyesine yükseldiğini kaydetti.

Timuray, kurumsal segmentte güçlü büyümenin devam ettiğini, Türkiye’de 500 büyük şirketin yüzde 53’üne hizmet verdiklerini ifade ederken, son çeyrek itibariyle toplam baz istasyonu sayısını 22 bin 100 adede çıkardıklarını, 2011’in 9 ayında en yüksek yatırım yapan operatör olduklarını söyledi.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Timuray, "Bir taraftan büyüme programı bir taraftan tasarruf programının olumlu etkileri ile Vodafone Türkiye’nin Eylül 2011 ile sona eren 6 aylık dönemdeki FAVÖK seyiyesi 357 milyon liraya ulaşarak tüm zamanların rekoruna ulaştı ve beraberinde FAVÖK marjı yüzde 15,2 seviyesine geldi. FVÖK (net karlılık) seviyesinde de pozitife geçtik. Yani Vodafone Türkiye 2011-2012 mali yılında Nisan-Eylül arası 6 aylık dönemde karlılığını pozitife çevirdi" dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Timuray, yılın 9 ayındaki yatırım tutarlarının 689 milyon lira olduğunu belirterek, Vodafone Türkiye’nin ulaştığı pazar konumundan ve performansından memnun olduklarını, FAVÖK ve FVÖK’teki gelişmenin da çok memnun edici olduğunu ifade etti.

Timuray, "Dakika başına kullanım ucuzladıkça, gelir de artıyor. Burada daha ucuz olabilecek bir nokta var mı?" sorusuna, "Fiyatın ucuzlaması konuşma dakikalarının artması anlamında olumlu bir etki yapıyor. Bu da doğaldır. Önümüzdeki dönemde beklentimiz, eğer vergi ortamında bir iyileşme olabilirse, bu konuda daha uzun soluklu birtakım fiyatların makul olabilmesi için operatörlerin haricinde başka faktörlerin de iyileşmesi gerekiyor diye düşünüyorum" karşılığını verdi.

Vodafone markalı tabletin ne zaman piyasaya çıkacağına ilişkin soru üzerine de Timuray, Aralık ayında Türkiye’nin ilk operatör markalı tableti olan Vodafone Smart Tablet 10’u tüketiciye çok cazip fiyatlarla sunacaklarını bildirdi.

Vodafone Türkiye Kurumsal İş Biriminden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Phil Patel de sektörün "inanılmaz" bir dönüşümden geçtiğini ifade ederek, "Mobil endüstrisinden daha heyecan vericisi bir sektör yok. İnanılmaz heyecanlı bir ortam içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mobil müşteri sayısı 5,3 milyara ulaştı. Bu rakamın 6 milyarın üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Çin’de 420 milyon kadar internet kullanıcısı var, bu internet kullanıcıların yüzde 66’sı mobil kullanıcılar ve her gün 227 milyon kişi mobil cihazlar üzerinden internete bağlanıyor" diye konuştu.

Patel, Türkiye’de ise son 2 çeyreğe baktıklarında "inanılmaz" sonuçlar elde ettiklerini dile getirirken, 5,6 milyon mobil internet kullanıcısı bulunduğunu, Türkiye’deki mobil internet ve internet odaklı tüm iş sektörlerinde önümüzdeki dönem için büyük bir gelişme öngördüklerini bildirdi.

Facebook’un, "inanılmaz bir fenomen" haline geldiğini dile getiren Patel, dünya genelinde 800 milyon Facebook kullanıcısı olduğunu, dünya genelinde 315 milyon kişinin Facebook’u mobil cihazlar üzerinden kullandığını, Facebook platformu üzerine günde 250 milyon yeni resim yüklendiğini, müşterileri Facebook kanalı ile farklı mecralara çekme olanağı doğduğunu, bugün 700 milyon uygulamanın Facebook platformu ile entegre olduğunu anlatırken, "Eminim, Facebook tabanlı cihazlar da çok yakında üretilecek ve piyasaya sunulacaktır" dedi.

Türkiye’ye bakıldığında, Facebook’un bir "fenomene" dönüşmüş durumda olduğunu, Ağustos ayı itibariyle de Türkiye’de 23 milyon internet kullanıcısı bulunduğunu belirten Patel, tabletlerin bir büyüme trendi içinde olduğunu, dünya genelinde internet trafiğinin yüzde 1’ini temsil ettiğini ve geleneksel PC’leri geçtiğini, onların yerini aldığını söyledi.

"Önümüzdeki 2 yıl içinde mobil teknolojilerle internete bağlananların sayısının, PC üzerinden internete bağlananların sayısını geçmesi bekleniyor. Bugün geldiği noktada tablet, en hızlı büyüyen bilgiye erişim cihazı olarak konumlanıyor. Henüz oldukça yeni bir kategori olmasına rağmen dünya üzerindeki toplam internet trafiğinin yüzde 1’i, WIFI internet kullanımının ise yüzde 4’ü tabletler üzerinden gerçekleşiyor. Dünya genelinde internet kullanımının en çok video kanalı ile gerçekleştiğini göz önünde bulundurduğumuzda, tabletlerin önümüzdeki dönemde kazanacağı önemi daha net şekilde görebiliyoruz. Özellikle bulut tabanlı aplikasyonlar ile tabletlerin işlev ve içeriklerinin birleşmesiyle 2012 yılında tablet pazarında ciddi gelişmeler bekliyoruz. Özellikle mobil eğitim konusunda 3G özellikli tabletlerdeki global birikim ve tecrübemizi Türkiye’ye yansıtmak istiyoruz."

Vodafone’un tekil olarak "dünyanın en fazla telefon ve tablet satın alan ve tüketiciye sunan" şirket olduğunu ifade eden Patel, "Vodafone olarak 3G’li tablette global çaptaki deneyim ve yetkinliğimizden hem tüketicilerimizi hem de kurumsal müşterilerimizi en iyi şekilde yararlandırmak istiyoruz. Son çeyreğimizde data gelirlerimizde yüzde 85,4 oranında bir büyüme getiren bu stratejimizin bir devamı olarak, şimdi de Türkiye’nin ilk operatör markalı tabletini piyasaya sürüyor ve böylelikle ülkemizdeki tablet sahipliği oranının artmasına katkıda bulunuyor olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz" şeklinde konuştu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları