loading
close
SON DAKİKALAR

Washington’a giden Erdoğan, Trump'la saat 20.00'de görüşecek

Washington’a giden Erdoğan, Trump'la saat 20.00'de görüşecek
Tarih: 13.11.2019 - 11:10
Kategori: Gündem

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, Washington’da bugün görüşmeler gerçekleştirecek.

Bugün ABD Ticaret Odası’nda işadamlarına hitaben kapalı kapılar arında bir konuşma yapması beklenen Erdoğan, bugün TSİ ile 20:00'de Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump’la görüşecek. Başbaşa görüşme sonrasında heyetlerin de katılacağı çalışma yemeğinin ardından Trump ile Erdoğan’ın ortak basın toplantısı yapması bekleniyor.

Erdoğan ve beraberindeki heyet Beyaz Saray’dan ayrıldıktan sonra, Washington yakınlarındaki Maryland eyaletine bağlı Lanham kentindeki Diyanet Merkezi’nde vatandaşlarla buluşacak ve basın mensuplarıyla biraraya gelecek.

Başkent Washington’da bazı Kürt ver Ermeni grupların gösteri düzenlemesi beklenirken, Erdoğan’ın oteli civarında geniş güvenlik önlemleri alındığı gözlemlendi.

Erdoğan: “Sisli havaya rağmen ABD’yle yeni bir dönem başlatmak istiyoruz”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’ye seyahati öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, Türk – Amerikan ilişkilerinde son tabloyu “sisli ve sancılı” olarak değerlendirdi.

Erdoğan, “Bu ziyareti Türk-ABD ilişkilerinin içinden geçtiği sancılı süreçte icra ediyoruz. Ziyarette terörle mücadele, güvenlik konuları, askeri ve savunma sanayii işbirliğini ve ticari ilişkileri ele alacağız” diyen Erdoğan, FETÖ, IŞİD ve PKK ekseninde Türkiye’yle ABD arasındaki görüş ayrılıklarını vurgulayan ifadeler kullandı. ABD Başkanı Donald Trump’la yapacağı görüşmeyle ilgili oldukça olumlu olduğu gözlemlenen Erdoğan, “İlişkilerimizdeki sisli havaya rağmen Trump'la sorunların çözüme kavuşturulması ve ilişkilerimizin geliştirilmesi noktasında hemfikiriz. Siyasi sabotaj girişimlerine rağmen pek çok konuda mesafe alındı. İki lider olarak önce dar kapsamlı görüşmemiz olacak. Ardından heyetler arası görüşme yapacağız. Sonra birlikte basın toplantısı. Her iki ülkenin güvenliğini ilgilendiren konularda yeni bir dönemi başlatmak istiyoruz” dedi.

Erdoğan, ABD Kongresi’nde ağırlanması için girişimler yürütülen Mazlum Kobani kod adlı Ferhat Abdi Şahin konusunda yakalanarak Türkiye’ye iade edilmesi talebini de içeren dosyayı Trump’a sunacağına da işaret etti. “Nasıl bir katil olduğunu, nasıl bir terörist olduğunu ve bunlarla görüşmelerinin nasıl yanlış olduğunu belgeleriyle ifade edeceğiz. Terörle mücadele öncelikli konumuzu oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

Erdoğan, Türkiye’nin ABD’yle 17 Ekim’de ve ardından Rusya’yla 22 Ekim’de sağladığı mutabakatlarla Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulması için beklentisini de gündeme taşıdı. ABD ve Rusya’yla mutabakatlara rağmen bölgede gerekli koşulların sağlanmadığını işaret eden Erdoğan, “Şu an itibariyle terör örgütlerinin bölgeden çekildiğini söylemek mümkün değil. Hala terör örgütleri burada. En son Kamışlı’da sivillere yönelik terör eylemleri ortada. Münbiç’ten çekildiğini söylememiz mümkün değil. Kısmen Tel Abyad’da da rastlıyoruz. Aynı şekilde Tel Rıfat’ta da var. Buradan ne Rusya ne Amerika, verdikleri sürede terör örgütlerini temizleyebilmiş değil. Bunları Sayın Trump’la konuşacağız. Döndükten sonra da Putin’le konuşacağız. İdlib’de de benzer sıkıntılar devam ediyor” dedi.

Kaynak : Amerika'nın Sesi

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları