loading
close
SON DAKİKALAR

Yalancı peygamber tarihin çöplüğüne

Yalancı peygamber tarihin çöplüğüne
Tarih: 26.01.2014 - 09:51
Kategori: Gündem

Başbakan, Haliç Kongre Merkezi’nde Diyanet İşleri Başkanlığı’nca düzenlenen ‘Yüzyılın İslam Kültür Hizmeti Onur ve Hizmet Ödülleri Töreni’ne katıldı...

Başbakan Tayyip Erdoğan, “Bu medeniyet öyle bir medeniyettir ki, yalancı peygamberleri, sahte velileri, içi boş, kalbi boş, zihni boş âlim müsveddelerini, bünyenin virüsü reddettiği gibi reddetmiş ve tarihin çöplüğüne mahkûm etmiştir” dedi.

Haliç Kongre Merkezi’nde Diyanet İşleri Başkanlığı’nca düzenlenen ‘Yüzyılın İslam Kültür Hizmeti Onur ve Hizmet Ödülleri Töreni’ne katılan Erdoğan, özetle şunları söyledi:

ÂLİM MÜSVEDDELERİ
Yaşadığımız fetret gelip geçer. Maruz kaldığımız ihanetler, hiç şüpheniz olmasın, milletin engin feraseti karşısında eriyip, yok olup gider. İlmi iktidar vasıtası olarak görenleri, bu medeniyet yine mahkûm edecektir. İlmi bir sihir gibi, bir efsunlama vasıtası gibi görenleri, bu medeniyet yine reddedecektir. İlmi güç, şantaj, şebekeleşme ve örgütlenme için bir istismar aracı olarak kullananları bu medeniyet hiç kabullenmemiştir. Göreceksiniz, yine kabullenmeyecektir. İman, dilde kalmayıp kalbe indiğinde imandır. İlim kitapta, cübbede kalmayıp, akla ve gönle girdiğinde ancak ilimdir. Yunus’un ifadesiyle ‘Dervişlik olaydı tac ile hırka, biz dahi alırdık otuza kırka’. Ben inanıyorum ki bu aziz millet, işte sizler gibi içi ve dışıyla bir, dili ve kalbiyle bir, ülkesiyle, milletiyle, coğrafyasıyla ve medeniyetiyle bir âlimlerin samimi gayretleriyle, ilim şehirlerini yeniden ve çok daha güçlü şekilde inşa edecektir.
İLİM KENDİNİ BİLMEKTİR
Kişinin, çok okumuş olması, çok şey biliyor olması, çok malumat sahibi olması, onun ilim sahibi olduğu, âlim olduğu
anlamına gelmez. Hani Derviş Yunus diyor ya: ‘İlim, en başta kendini bilmektir’. Marifet olmadan ilim, ilim olmadan irfan olmaz. Kişi kendini bilirse, Rabb’ini bilir. Rabb’ini bilen, eşyanın hakikatine mazhar olur. Bugün birçokları çıkıp, böyle bir ansiklopediye artık ne gerek var diye sorabilir, soranlar da yok değil, var. İnternete giriyoruz, arama sayfalarına kelimeyi, kavramı yazıyoruz, önümüze milyonlarca kaynak ve veri çıkıyor.
HERKES YAZAR
Aslında artık herkesin yazar olduğu bir çağda yaşıyoruz. Başta Twitter olmak üzere, birçok mecrada, bilgisayarı ve interneti olan herkesin yazı yazabildiği, cesaretle fikir serdedebildiği bir asırda bulunuyoruz. İşte ilim ve bilim farkını, özellikle internet bağlamında tekrar tekrar tefekkür etmek, tezekkür etmek, genç nesillere de bu önemli farkı çok iyi anlatmak durumundayız. İnternet bilgi verebilir, internet herkesin görüş ifade etmesi için bir mecra olabilir. Ama ilim, bunun çok çok ötesinde, bunun çok üzerinde bir yerdedir. İlim aşkı yoksa, ilim de yoktur. Marifet yoksa, kendini bilme yoksa, eşyanın hakikatine vakıf olma yoksa ilim de yoktur. Bilgi, kişiyi hikmete taşımıyor, insanın gönlüne, kalbine hitap etmiyor, orada şimşeklerin çakmasına vasıta olmuyor, kişiyi halden hale çevirmiyorsa, o ilim değildir.
ÖZGÜVENİ YİTİRDİ
Kitaplar kaybolup gittiğinde, medeniyetlerin yürüyüşleri durmaz. Kitaplar yakılsa bile, yok olsa bile, medeniyetlerin hafızaları silinmez. Bağdat’ın kütüphaneleri yakıldığında, Endülüs bir kitap ülkesi haline dönüştü. Endülüs’ün kitapları yakıldığında, İstanbul bir kitap şehrine dönüştü. Ama İstanbul’un kütüphaneleri yakılmadı, başka yerlere de taşınmadı. Bütün bir İslam coğrafyası, kütüphanelerini, kitaplarını değil, aslında ilme olan aşkını, sevdasını, şevkini yitirdi. Kitapları okumak için lazım olan dilini yitirdi. En önemlisi de İslam coğrafyası, ilim noktasında özgüvenini yitirdi. Ne ihtişamlı geçmişimizle övünmekle yetinecek, ne de boşluğa söylenerek avunacağız. Tam tersine çok güçlü şekilde şunu söyleyeceğiz: Tarihte yaptık, yine yaparız.
KALEMLER KIRILSA DA
Artık, kılık kıyafete, sakala, bıyığa, başörtüsüne takılmayan, belli ideolojileri dayatmayan özgür üniversitelerimiz var.
Hiç umutsuz olmayacağız.
Bütün kalemlerimiz kırılsa da bizim medeniyetimiz kendi kendisini yeniden inşa etmeyi her seferinde başardı.

Tabletle açtı

ERDOĞAN, tabletle 44 ciltlik İslam Ansiklopedisi, 7 ciltlik Hadis Külliyatı ve İstanbul Kadı Sicilleri Defterleri’nin internet ortamında açılışını yaptı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları