loading
close
SON DAKİKALAR

Yapay beyinde yeni aşama!

Yapay beyinde yeni aşama!
Tarih: 12.02.2012 - 19:45
Kategori: Bilim & Teknoloji

İnsan beynine benzer çalışan bilgisayar yapmayı kafaya koyan IBM'in ulaştığı bu seviye şaşırtıyor!

Dünyadaki en mükemmel makime insan ve özellikle de insan beyninin kapasitesi ulaştığımız ileri teknoloji seviyesinde bile elektronik cihazlar tarafından taklit edilemiyor. Ama bu durum bilim adamlarının teknolojiyi zorlayarak insan beynini yakalamaya çalışmasını engellemiyor. IBM'in süper bilgisayarı Blue Gene şimdiden çok daha basit organizmalara sahip fare ve kedi gibi canlıların beyinlerinin kapasitesinin üzerinde çalışabiliyor.

Blue Gene insan beyninin ancak %4,5 oranında taklit edebiliyor ama bu geçtiğimiz birkaç yıla göre oldukça yüksek bir rakam. Yani çalışmalar elektronik insan beyni seviyesine ulaşmak yolunda beklentilerden daha hızlı ilerliyor.

Ortalama insan beyninde 20 milyar nöron ve 200 trilyon kesişme noktası bulunuyor. Blue Gene'de ise her biri 1GB belleğe sahip 147.456 paralel işlemci yer alıyor. IBM'in hesaplamalarına göre bir insan beynin işlem kapasitesine ulaşabilmek için 880 bin paralel işlemciye ihtiyaç var. IBM geriye kalan 732.544 işlemcinin 2019 yılına kadar tamamlanabileceğini tahmin ediyor.

Yani bu hesaplara göre bilim adamları elektronik insan beyni ulaştırmaya sadece 8 yıl uzaklıktalar...

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları