loading
close
SON DAKİKALAR

Yapı Kredi Bankası Emeklileri'nden bayram ikramiyesi tepkisi: 'Mağduriyetimizi giderin'

Yapı Kredi Bankası Emeklileri'nden bayram ikramiyesi tepkisi: 'Mağduriyetimizi giderin'
Tarih: 30.11.2018 - 11:22
Kategori: Yurt

Yapı Kredi Bankası Emeklileri, özel emekli sandığı emeklilerine bayram ikramiyesi verilmemesine tepki gösterdi.

Yapı Kredi Bankası Emeklileri Derneği Adana Şubesi binasında bir araya gelen emekliler, SGK emeklilerine Hazine'den karşılanarak ödenen bayram ikramiyesinin, özel emekli sandığından maaş alan 400 bin emekliye ödenmemesine tepki gösterdi.

Yapılan açıklamada, "Bayram ikramiyesi ile ilgili yasa yapılırken özel emekli sandığı emeklileri kapsama alınmadığından ödeme yapılmıyor. Bunun için bir yasal düzenleme gerekiyor. Bu konuda tüm siyasi parti mensubu milletvekillerinden yardım bekliyoruz. Aksi durumda emekliler arasında ayrımcılık ve eşitsizlik olmuştur. Bu adaletsizliğin giderilmesini bekliyoruz" denildi.
Yapı Kredi Bankası Emeklileri'nden yapılan açıklama şöyle:

"Bizler Yapı Kredi Bankası'ndan emekli olmuş kişileriz. Sizlerle bugün burada olma nedenimiz; Biz emeklilere ödenmeyen bayram ikramiyesini gündeme getirmemiz olacaktır. Sizlerin de bildiği gibi mevcut hükümet hem ramazan hem de kurban bayramında ödenmek üzere 1000 TL ikramiye sözü verdi. Daha sonra bu yasallaştı ve bu haktan emekliler yararlandı. Ve bu doğrultuda 506 sayılı yasa gereğince; SSK emeklisi olan emeklilere -hazineden karşılanarak- bu paralar ödendi. Ama bizler yani kendi özel sandıklarından emekli olan bankacılara bayram ikramiyeleri ödenmedi. Bu konuda başvuru yaptığımız kurumlar, bayram ikramiyelerinin ödenmeme gerekçesini de garantör olarak gördüğü bankayı ve yardım sandığımızı işaret ederek, ödemenin bu kurumlarca yapılması gerektiğini cevabi yazılarında bildirdi.

Yaklaşık 3 aya yakın süredir biz banka emeklilerinin başvurmadığı kurum kalmadı: BİMER, CİMER, ALO 170 HATTI, Kamu Denetleme Kurumu (KDK). Bunların hiçbirinden olumlu bir sonuç alamadık. Yani devlet SSK yasalarının ilkeleri doğrultusunda kurulmuş özel sandıkları sorumlu gösterip her özel banka sandığının bu ödemeleri yapmasını cevabi yazılarında bildirdi. Bu belirsizlik ve yasadan kaynaklı boşluklardan dolayı biz banka emeklileri mağdur olduk ve hak gaspları yaşamaktayız. “Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı” bir durumla karşı karşıya kaldık.

SSK emeklileri bu yasalardan yararlandı, bizler ise bu haktan yararlanamadık. Bundan 1 ay öncesi yaşanan bu hak gasplarını önlemek için CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Alpay Antmen yasa değişikliği için bir teklif sundular. Bu verilen önerge hala komisyona gelip tartışılmadı ve bekliyor.

İşte sözü edilen ve yaşanan bu adaletsiz uygulamayı kamuoyuna duyurmak için siz değerli basın emekçileri ile bir araya geldik. Bizler bu toplantıdan seslenmek istiyoruz; Verilen bu yasa teklifinin acilen yasallaştırıp bizlerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesini bekliyoruz.

Sayıları 17 özel banka, odalar ve borsalardan emekli olan 350-400 bin emekli, aileleri ile birlikte yaklaşık 1 milyon 200 bin emekli bu yasa tasarısının hemen Meclis'ten çıkarılıp yasalaşmasını ve mağduriyetimizin giderilmesini beklemekteyiz."

Kaynak : Vişne Haber Ajansı-www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları