loading
close
SON DAKİKALAR

Yargıtay'dan Ağar'a Kötü Haber

Yargıtay'dan Ağar'a Kötü Haber
Tarih: 22.03.2012 - 12:15
Kategori: Gündem

Ağar, Yargıtay'ın hakkındaki kararı onaması halinde 2 yıl hapis yatacak...

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5 yıl hapis cezası verilen İçişleri eski Bakanı Mehmet Ağar’ın cezasının onanmasını istedi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Başsavcılığın tebliğnamesine uyarsa Ağar’ın 5 yıllık hapis cezası kesinlik kazanacak. Yargıtay’ın kararı onaması halinde Ağar, 2 yıl hapis yatacak.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Susurluk’ta 3 Kasım 1996’da “siyaset, mafya, polis” ilişkilerinin gün yüzüne çıktığı kazanın ardından açılan “Susurluk Davası'nın” son sanığı olan ve milletvekili dokunulmazlığı nedeniyle ancak 16 yıl aradan sonra yargılanabilen dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, “örgüt kurmak ve yönetmek” suçlarından 5 yıl hapse mahkum etti. Mahkeme, Ağar hakkındaki kararını verirken, Susurluk sanıklarının işledikleri cinayetler, yağma, yol kesme, adam kaldırma, meskun mahallerde silahla dolaşma gibi eylemlerin tamamını “örgüt kurmak ve yönetmek” suçu kapsamında değerlendirdi. Ağar’ın avukatları karara itiraz edince dosya Yargıtay’ın gündemine geldi. Dosyayı inceleyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Ağar’ın dosyasıyla ilgili incelemesini tamamlayarak tebliğnamesini hazırladı. ANKA’nın edindiği bilgiye göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Ağar’ın 5 yıllık hapis cezasının onanmasını istedi.

Ağar’ın dosyası önümüzdeki günlerde Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından incelenecek. Daire, Başsavcılığın tebliğnamesine uyarsa Ağar’ın 5 yıllık hapis cezası kesinlik kazanacak. Ağar, Yargıtay’ın kararı onaması halinde 2 yıl cezaevinde kalacak.

İstanbul DGM Başsavcılığı, 9 Şubat 1998 tarihli iddianamesi ile Mehmet Ağar hakkında, “cürüm işlemek amacıyla silahlı teşekkül oluşturmak, görevi kötüye kullanmak” suçlarından dava açtı.

İstanbul 6 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi, Ağar’ın, suç tarihinde Emniyet Müdürü ve İçişleri Bakanı olarak görev yaptığı, Emniyet Müdürlüğü görevini sürdürürken ‘vali’ statüsünün de bulunduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verdi. Yargıtay ise bu konudaki kararın Danıştay tarafından verilmesi gerektiğine hükmetti. Danıştay 1. Daire ise 2007’deki seçimlerde milletvekili seçilemeyen Ağar’ın yargılanmasına karar verdi. 2008 yılında kesinleşen karar, Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme de teşekkül oluşturmak suçunun silahlı olması nedeniyle görevsizlik kararı vererek, dosyayı bu suça bakmakla görevli özel yetkili Ankara 11. Ağır Mahkemesi’ne gönderdi. Böylece Ağar’ın yargılanmasına başlandı. Yargılama sonucunda mahkeme, Ağar'ı, lehine olan 765 sayılı eski TCK'nın 313/2-3. maddelerinde yer verilen “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak” suçundan 4 yıl hapis cezasına mahkum etti, cezayı, silahlı teşekkülün yöneticisi olduğu gerekçesiyle TCK’nın 313/4. maddesine göre, yarı oranında artırarak, 6 yıl hapis cezasına hükmetti. Ağar'ın, duruşmada gözlemlenen hal ve tavırları ile sabıkasız oluşunu dikkate alarak, bu cezayı altıda bir oranında indiren mahkeme, sonuç olarak Ağar’ı 5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları