loading
close
SON DAKİKALAR

YaşamHak projesini hayata geçiren CHP Kadın Kolları'ndan şiddet gören kadınlara destek

YaşamHak projesini hayata geçiren CHP Kadın Kolları'ndan şiddet gören kadınlara destek
Tarih: 28.02.2021 - 14:23
Kategori: Kadın

CHP Kadın Kolları'nın YaşamHak projesiyle şiddet mağdurlarına ücretsiz psikolojik destek hizmeti sağlanıyor, karakollarda, savcılıklarda, adliyelerde şiddet gören kadınlara ve ailelere destek veriliyor.

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları, 5 Aralık 2020'de "YaşamHak" projesini hayata geçirdi. Projenin amacının kadına yönelik şiddete karşı somut bir şekilde mücadele vermek olduğu açıklandı.

CHP'den yapılan açıklamada, "Birçok kadının hayatına dokunuyoruz. Partimizin çözüm üreten, icracı kimliğini ortaya koyuyoruz" denildi.

CHP Kadın Kolları'nın hayata geçirdiği YaşamHak projesi kapsamında barolar ile yapılan iş birliği ve partili avukatların sayesinde şiddet gören kadınlara ücretsiz hukuki destek veriliyor; Kadına ve çocuğa yönelik şiddet davaları takip ediliyor. 

Ayrıca, şiddet mağdurlarına ücretsiz psikolojik destek hizmeti sağlanıyor, karakollarda, savcılıklarda, adliyelerde şiddet gören kadınlara ve ailelere destek veriliyor. 
Projeyle, şiddet mağdurlarının CHP’li belediyelerin olduğu illerde sığınma evine yerleşmeleri sağlanıyor. Mağdur kadınlar kadın dernekleriyle tanıştırılıyor. 

Şiddete uğrayan kadınların davalarını takip eden CHP Kadın Kolları, Konya’da eşi Ali Ay'ın kendisinin ve kızının üzerine “Gece uykusuz kaldım, beni niye uyandırdın” diyerek kaynar su döktüğü Rukiye Ay'ın 4 Mart'taki davasını da takip edeceğini, kadın örgütlerinin duruşmada Rukiye Ay'ın yanında olacağını duyurdu.

YaşamHak Projesi nedir?

CHP'den projeyle ilgili yapılan açıklama şöyle:
"Yaşama hakkı; dokunulamaz, devredilemez ve vazgeçilemez olan en temel insan hakkıdır. Maalesef bu hak, ülkemizde kadınların elinden alınıyor. Biz de bu yüzden “Yaşam Bir Haktır” dedik, hem birlikte ve hem de ayrı ayrı okunduğunda farklı anlamları içinde bulunduran, umut dolu bir isim ürettik.

Şiddetin panzehiri olan sevginin sembolü kalp ile lokasyon işaretini iç içe geçirdik. Ve dedik ki; YaşamHak “şiddetin son bulma adresi”dir. 

Ne yazık ki ülkemizde bir cins kırım yaşanıyor. Kadınlar sırf kadın oldukları için öldürülüyor, şiddet görüyor. Ülkeyi yönetenler ise “kadına yönelik şiddetle mücadele” konusunda samimi değil. Biz, bu projeyle tüm şiddet gören kadınlara destek olmayı hedefliyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi’ni sığınacakları bir yuva olarak görmelerini istiyoruz.

Proje, Cumhuriyet Halk Partisi’nin 81 ildeki tüm kadın örgütleri tarafından yürütülüyor. Biliyoruz ki kadının halinden yine en iyi kadınlar anlar; çünkü biz kadınlar görünmez iplerle birbirimize bağlıyız.

Amacımız sadece şiddet gören kadınların yaşam hakkını savunmak değil; aynı zamanda bu yaşama yön vermek, değiştirmek! İşte bu değişim, birlikte kuracağımız eşit ve aydınlık yarınların da habercisi olacak.

Genel Merkezimizde 7/24 çalışan bir çağrı merkezi kurduk. Bu kanalla, korkutulmaya, sindirilmeye, dört duvar içinde şiddetin her türlüsüne maruz bırakılmaya çalışılan kadınları, onların sesi ile kucaklıyoruz.

44482 85numaralı hatta gelen çağrılar ve http://yasamhak.com adresine atılan mesajlarla bize iletilen her bir vaka ile tek tek ilgileniyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi kadın kolları olarak kadınlarla temas kurduğumuzda şunu gördük: Türkiye’de şiddete uğrayan birçok kadın; baskı, korku ve güvensizlik nedeniyle gördüğü şiddeti dile getiremiyor. Bu şiddet kendini değersiz hissetmesine, kendini anlatamadıkça yalnızlaşmasına, istemese dahi kendini toplumdan soyutlamasına sebep oluyor. Oysa böyle olmak zorunda değil. Bu nedenle sloganımız: Yalnız Değilsin; Biz Varız.

Failler görecek ki hiçbir kadın, çocuk ve kırılgan grup yalnızlığa ve çığ gibi büyüyen sessizliğin içine gömülmeyecek. Biz buna izin vermeyeceğiz.

Şiddet gören kadınlar ya haklarını bilmedikleri için ya da kendilerini yalnız ve çaresiz hissettikleri için bu sarmaldan kurtulamıyorlar. Ülkeyi yönetenlerin kadını erkekle eşit görmeyen zihniyeti ise bu süreci daha da zorlaştırıyor. Bazı devlet görevlileri şiddet konusuna karşı duyarsız yaklaşıyor, yasaların gücü yargı kararlarına yansımıyor. Örneğin; 10 yaşındaki kızının gözü önünde boğazı kesilerek öldürülen Emine Bulut, 4 saat önce karakola şikâyette bulunmuştu. Eski kocası tarafından uğradığı satırlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Ayşe Tuğba Arslan, katili hakkında Savcılığa 23 kez suç duyurusunda bulunmuştu. İşte biz, kadınlar göz göre göre öldürülmesin, şiddet görmesin diye, tek bir kız kardeşimizin dahi kirpiği yere düşmesin diye, onlara haklarını anlatıyoruz.

YaşamHak projesi ile Türkiye’nin en temel beş sorunundan birine; “kadına yönelik şiddete” çözüm üreteceğiz.

Biz kadınlar çok biliyoruz ki; ülkeyi kin ve nefretle yönetenler, mafya bozuntularına alan açanlar, şiddetle mücadele edemez. Bu nedenle hangi siyasi görüşten olursa olsun, biz tüm kadınların yanındayız.
Ayrıca bu projeyle Türkiye’nin şiddet haritasını çıkaracağız. YaşamHak, bize bölgelerin özgün yapısına dair veriler sunuyor. Nerede erken yaşta zorla evlilikler daha fazla, nerede psikolojik şiddet daha yaygın; görüyoruz. Bu şiddet türlerini besleyen nedenlere odaklandık. Böylece ilk seçimlerde iktidara geldiğimizde bu sorunları kökten çözeceğiz."

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları