loading
close
SON DAKİKALAR

Fetva Makamı

Atay Sözer
Tarih: 11.01.2016

Atay Sözer; Cennet cennet dedikleri/ Birkaç köşkle birkaç huri/isteyene ver onları/ Bana seni gerek seni; diye Yunus’tan ilahi okursa şeran ne lazım gelir?

Fetva sözlüklerde “Bir mesele hakkında şeriatın hükmünü anlamak için sorulan soruya müftü tarafından muhatap anılmadan verilen cevaptır”, diye açıklanıyor.

Eskiden padişahlar almak istedikleri kelleler için Şeyhülislam’dan fetva alırlardı, sonra da vicdanları rahat bir şekilde kelleleri bir bir yere düşürürlerdi. Neticede bir günah varsa fetvayı verene aitti.

Ebusuut Efendi denilen Şeyhülislamın fetvaları pek ünlüdür; şöyle bir bakalım.

MESELE: Bir kimse “Hallacı Mansur Şeriat nazarında kâfir ise, gerçeğe göre de en yüce mümindir. Gerçekten de Hallaç’ın davası doğrudur” dese ve inancı da bu doğrul-tuda olsa bu kişiye ne lazım gelir?

EL CEVAP: Hallacı Mansur’a yapılan yapılır.

MESELE: Bir zaviyenin ibadet yerinde çeşitli kişiler ile oğlanlar bir araya gelip türlü nağmelerle “tevhid” ederlerken tevhid sözünü değiştirip 
 
Cennet cennet dedikleri/ Birkaç köşkle birkaç huri/isteyene ver onları/ Bana seni gerek seni; diye Yunus’tan ilahi okursa şeran ne lazım gelir?

EL CEVAP: Bunların anılan sözleri ve hareketleri tam anlamıyla taşkınlık olup, cen-net hakkında söylemiş olduğu çirkin sözler açıkça dinsizliktir. Katilleri vaciptir.

Muhterem bir başka fetvasında ise savaşta esir edilen Alevi kadınlarına tecavüze olur veriyor. Bu fetvalar okunduğunda hiç de şaşkınlık yaratmıyor, hatta günümüzle kıyaslandığında, o zamanın fetvaları daha da uygarmış diyebiliyoruz.

Bizim diyanetimizin Mercedes sahibi başkanı, Suudi Arabistan gezisinde Baş Müftü Abdüla-ziz El-Şeyh ile görüşüp fotoğraf çektirdi.

İşte o şeyhin bir fetvası var mesela; “Çok acıkan erkek ölmemek için karısını yiyebilir” diyor. Gelen tepkiler üstüne sonradan yan çizip “Yanlış anladınız aslında öyle demek istemedim” tarzı bize hiç de yabancı gelmeyen bir kıvırtma hareketi yapsa da şeyh hazretlerinin üslubuna aşina olanlar bu sözün denmiş olduğuna eminler. Çünkü aynı kafadaşların bu doğrultuda pek çok fetvası var; örneğin “Ölen karınızın cesediyle 6 saat içinde ilişkiye girebilirsiniz”, “Bilmem kaç yaşındaki kızlarla evlenmek caizdir” gibi.

Kızlara “Suriye’deki mücahitlere hizmet vermenin helal olduğu” fetvasıyla da işin suyu iyice çıkartmışlar ve tarihin belki de en geniş kapsamlı ve kitaba uydurulmuş kadın ticaretini gerçekleştirmişlerdir.

Diyanetin sitesindeki “Babanın kızına duyduğu şehvet nikâhını düşürür mü?” sorusu ve buna el-cevap diye verilen ciddi cevap diğer normal insanları haklı olarak çileden çıkardı.

Gelen tepkiler üzerine “Bizim bir kabahatimiz yok, paraleller bize komplo yaptılar” kıvırtması da beklenen bir durumdu tabii.

Ancak bu soru ilk kez sorulan bir soru değilmiş. Meğer bu durumdan mustarip olan cümle tarikat ve cemaat erbabı “Hürmeti Müsahere” başlığı altında kaç vakittir bunu tartışır durur-muş. Yazıyı pornografik bir boyuta getirmemek için fazla detaya girmeyeyim. Ancak bu pedofil, nekrofil, kanibal, incest durumların psikiyatri biliminin gelişmesinde epey katkı sağ-layacağı da bir gerçektir en azından bilime böyle bir katkıları olmaktadır.

Televizyona çıkan, baygın bakışlı, ağlayan hocasına da benzer sorular geliyor o da aldığı pa-raları hak etmek adına kendini her sorulan salak soruya bir sivri cevap vermek zorunda hisset-tiğinden hemen yapıştırıyor fetvasını (Amerikan MAD dergisinin “Snappy Answers to Stupid Questions” Aptal sorulara hızlı yanıtlar sayfasını hazırlayanlar gelip de hocamızdan feyz al-sınlar biraz).

Sordu biri “Yıkanırken donumuzu çıkartmak caiz midir?” diye.

Bizimki ciddi ciddi verdi el-cevabı “Zinhar caiz değildir, donunuz mabadınızda kalsın”.

Neyse ki bir münafık çıkıp “Peki banyo ile tuvaletin aynı olduğu yerlerde def-i hacet esnasında donumuzun durumu ne olacak?” diye sorup hocamızı ağlatmadı.

Dünyadaki diğer insanlar gibi kök hücre, 3D teknolojisi ile organların kopyalanması konularına kafa yormamız için öncelikle “don” konusundaki soruları çözüp sonra yavaş yavaş yukarı çık-mamız gerekecek sanırım.

Atay Sözer

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları