loading
close
SON DAKİKALAR

Karantina Günlüğü

Atay Sözer
Tarih: 10.04.2020
Kaynak: www.istanbulgercegi.com

Atay Sözer; Evde kapalı kalmaktan sıkılıp şikâyete başladığımda hemen aklıma hukuksuz şekilde hapiste tutulan yazarları gazetecileri getiriyorum ve böyle düşündüğüm için kendimden utanıyorum. Salgın her yerde salgınlığını yapmayı sürdürüyor. Bakan gene açıklama yaptı, maske konusunda en gerçekçi çözümü getirdi

1.GÜN
Tarihe tanıklık ettiğimiz günlerdeyiz, sanki bir despotik korku filminin içindeyiz. Dışarıda ne olduğu belli olmayan, görünmeyen bir yaratık dolaşıyor. Zorunlu olarak çıkanlar dikkatli, yaratığın etkisinde kaldıkları anda onlar da o yaratığa dönüşüp başkalarına bulaştırıyorlar. Bir yandan patlamış mısır yerken pencereden izliyorum, bir yandan da “Bunlar hep film icabı” diye kendime telkin veriyorum. Akşam bakan konuştu, çok şeker adam; bağırmıyor, azarlamıyor, hönkürmüyor, hakaret etmiyor, sesini yükseltip sinir zıplatmıyor.

2.GÜN
Televizyonda bütün konular virüsle ilgili; kanallarda uzman diye bir sürü kişi konuşuyor. Terör uzmanı var, anket uzmanı var, beslenme uzmanı var, ilahiyat uzmanı var, futbol uzmanı var konuyla alakası olmasa bile neticede uzman işte. İlginç fikirler uçuşuyor sürekli.
Terör uzmanı virüsün stratejik bir oyun neticesinde yayıldığını söylerken, anketçi virüsten dost olsa bile başka türlü dost olacağını söylüyor. İlahiyatçı olan taharet esnasında dübürü fazla tahriş etmenin hastalığı yaydığı görüşünde; biri çare olarak kelle paça öneriyor, öteki işin fazla abartıldığı düşüncesinde zaten bizim genlerimiz bu hastalığa karşı dayanıklıymış. Bir yetkili maske takmanın yarardan çok zarar getirdiğini söyleyip kesinlikle takılmamasını istiyor.

3.GÜN
65 yaş üstüne yasak geldi; bütün gün koltuğunda oturup pinekleyen, “Biraz çık da hava al” diye yalvardığımız kayınpederin haberi duyar duymaz dışarı çıkası geldi. Zor zapt ediyoruz.
Maske takmak doğru değil diyen yetkili bugün sadece doktorlar ve hastalar taksın dedi. Bu karambolde teweet paylaştı diye birileri tutuklanıyor. Herkes virüse odaklandığından kimse ciddiye almıyor. Bakan her gün konuşuyor, aslında çok şeker sayılmaz, normal senin benim gibi biri işte.

4.GÜN
Kayınpederi daha fazla tutamadık dışarı çıktı. Çocuklar odalarında bilgisayarın başında;
“Yahu çıkın da dedenizi getirin” diyorum takmıyorlar bile. Pandemi dünyanın her yerini kırıp geçiriyor; durum gerçekten ciddi galiba. Kesinlikle evde kalmam gerek. Kayınpeder döndü, çok öfkeliydi; insanlar ona vampir muamelesi yapmışlar, kimisi kaçmış, kimisi üzerine kutsal su serper gibi kolonya serpmiş, bir yerde de biz polisiz ceza yazacağız diye kafa bulmuşlar üstelik kaydedip yutuba yüklemişler. Aslında herkese çıkma yasağı gelmeli galiba.

5.GÜN
Ölü sayıları artıyor, maske konusunda konuşan yetkili bu defa herkesin maske takması gerektiğini söyledi. Tıptaki gelişme günden güne fark ediliyor. Bugün 20 yaş altına da sokağa çıkma yasağı geldi tam bu anda bilgisayardan sıkılan çocukların sokağa çıkası geldi, zor zapt ediyoruz, sanıyorum yasaklara karşı geliyor olmanın verdiği bir zevk var.  Akşam bakan konuştu gene, ya sanki bir tuhaflık var gibi bu arkadaşta.

6.GÜN
Hemşirelerin hepsinin 20 yaş altı olduğu anlaşıldı onlar yasak dışı kaldı. Maske takmak zorunlu oldu, yönetim ucuza maske satacağını duyurdu, belediye bedava dağıtıyor. Herkese yasak hâlâ yok; tuhaf bir şey ben yasakları savunur hale geldim; acaba bu bir hastalığın belirtisi mi, bana da mı bulaştı virüs? Muhalefet sağlıkçılara uygulanan şiddete ceza getirilmesini önerdi iktidar reddetti.

7.GÜN
Kuryelerin 20 yaş altı olduğu ortaya çıktı, onlar da yasak dışı kaldı. Belediyelerin bedava maske dağıtımı yasaklandı, bedava dağıtılacaksa biz dağıtırız, dendi. Ama nasıl dağıtılacağı konusunda bir komisyon kurudu onların kararına göre uygulama yapılacakmış. Bu arada maskeler fahiş fiyatla satılıyor. Yetkililer hâlâ herkese yasak getirmedi, halbuki yasakçılık fıtratlarında vardı, niye getirmiyorlar, yoksa bu da mı hastalık belirtisi, acaba virüs onlara da mı bulaştı? Bakan konuşuyor, artık iyice tatsız tutsuz bir hal almaya başladı.

8.GÜN
Maske satışları yasaklandı; muhalefetten birinin maske imal edip dağıttığı tespit edildi; yapılan baskında bir terzi iki çırak ve 100 maske ele geçti hepsi gözaltında. Maske satışları için artık PTT’ye başvurulup istekte bulunulacak, bedava yollanacak. Muhalefetten biri PTT’nin dağıtmasının zor olacağını, bedava dağıtımın eczaneden yapılmasını önerdi. Bu arada çırakların da 20 yaş altı olduğu anlaşıldı, hizmetler aksamasın diye onlar da yasak dışı kaldı. Yönetim işten çıkartmaları yasakladı, alkışlıyorum. İktidar muhalefetin reddettiği sağlıkçılara şiddete ceza gelmesi önerisini kendi getirdi; bir şey yapılacaksa ben yaparım diyor.

9.GÜN
Aşırı yüklenmeden dolayı PTT sitesi çöktü, maske istekleri, E-Devlete yapılacak. Yandaş yazarlar bu durumu övdü, eczanelerden dağıtılmasını öneren kişiyle dalga geçtiler.  İşten çıkarma yasaklandı ama ücretsiz izin verilebilecek, alkıştan vazgeçtim. Nedense dışarı çıkasım yok, galiba herkese yasak gelmesini bekliyorum gelirse beni zor zapt edebilirler.

10.GÜN
E-Devlet sitesi de göçtü, maske dağıtımının İETT’yle yapılması konuşuluyor. Dışarı maskesiz çıkmak yasak ama maske satın almak da yasak, bedava alacaksın ama nasıl alınacağı belli değil. Aslında tam KPSS’de sorulacak dört dörtlük bir problem. Pandemiyle ilgili önlemler hızla alınıyor bu kapsamda sosyal medyaya sansür gündemde bir gönderiyi layk , ritivit  gibi işlemler yapmak için sorumlu yazı işleri müdürü gibi bir şey bulundurulması zorunluluğu geliyormuş sanırım. Bir gönderiyi beğenmek için yetkili mercilerden izin almanız gerekecek. Bunun virüsle bir ilgisi vardır mutlaka ama ben çözemedim.

11.GÜN
Maskelerin eczanelerden bedava dağıtılması uygun bulundu. Bütün yandaş yazarlar bunun harika bir fikir olduğunu söyleyip alkışladılar. Eczanelerden nasıl dağıtılacağının araştırılması için bir komisyon kurulmuş onların önerileri doğrultusunda maske dağıtımı yapılabilecekmiş.

12.GÜN
Evde kapalı kalmaktan sıkılıp şikâyete başladığımda hemen aklıma hukuksuz şekilde hapiste tutulan yazarları gazetecileri getiriyorum ve böyle düşündüğüm için kendimden utanıyorum. Salgın her yerde salgınlığını yapmayı sürdürüyor. Bakan gene açıklama yaptı, maske konusunda en gerçekçi çözümü getirdi; “Ya kardeşim evinizde pamuklu bezden, eski donlarınızdan falan kendi maskenizi kendiniz yapın işte, bizi ne uğraştırıyorsunuz her şey de devletten beklenmez ki!”. Şeker olduğu tartışılsa bile açık sözlü olduğu kesin.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları