loading
close
SON DAKİKALAR

Yeni Türkiye'nin takımları

Atay Sözer
Tarih: 18.12.2018
Kaynak: Atay Sözer

Atay Sözer: “Yeni Türkiye” dedikleri akıl tutulmasının kendi değerlerini bir bir ortaya çıkartmaya başladılar, “Eski Türkiye” dedikleri ve aslında savaşla kazanılmış bir devrim olan Cumhuriyet değerleri ise bir bir hasır altı edilmeye, içi boşaltılmaya başlandı.

Futbolla çok ama çok uzun zamandan beri ilgim yok; futbolcu formalarına reklam alındığı gün benim için kırılma noktası olmuştu sonra giderek uzaklaştım. Amatör ruh bitip tam profesyonel anlayış hâkim olunca takımın neredeyse tamamı yabancı oyunculardan oluşunca iş bir sirk gösterisine dönüştü. Şimdi takımların sahaları bile markalara satıldı. Parayı bastıran takımın adının başına marka adını koyuyor.

Artık arada bir kim ne yapıyor diye öylesine bakıyorum, kim kazanmış, kim şampiyon olmuş pek umurum değil.
Biri “Futbol asla sadece futbol değildir” diye bir laf etmişti, doğru olabilir tabii, tartışılır.
Rakiple mücadele edilen diğer branşlarda olduğu gibi bir savaş metaforu olarak da görebiliriz.
İşin felsefi yanına girecek değilim ama son zamanlarda Türkiye liginde olanlar benim gibi futbola uzak kalmış biri için biraz tuhaf geliyor.

Üç büyükler diye bilinen Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe’nin durumu bu sezon pek iç acıcı değil, futboldur bu zaman zaman olur böyle şeyler de diyebiliriz tabii. Ama Fenerbahçe’nin ligin sonuna demir atıp düşme aşamasına gelmesi sizce normal mi? Bu kadar saçma sapan yenilgiler alması mantıklı mı?

Bugüne kadar yaşadıklarımız pek çoğumuzu paranoyak yaptı; türü çeşitli komplo teorileri üretir olduk. Dizi filmlerin içine semboller koyarak çeşitli yerlere mesajlar yollandığını söyle-yenler bile çıkıyor. Normal bir dönemde deli saçması diye geçilecek teoriler aslında ama zaman normal bir zaman olmadığı için “Acaba doğru olabilir mi?” demeden de edemiyoruz.

Fenerbahçe’de önce yönetimde bir operasyon oldu Ali Koç’u gaza getirip Aziz Yıldırım’ı devirtip başkan yaptılar. O Ali Koç ki pek kendi iradesi olmasa da gezi olaylarında arada kalıp gezicileri korumak zorunda kalmış sonra da gönlü bol gezi gençleri tarafından kahraman ilan edilmişti.
Tabii Koç’un sol bir kanaat önderi olması ironik bir durumdu ama daha da ironiği “Yeni Tür-kiye” denen akıl tutulmasının savunucuların da bunu ciddiye alıp Koç’u neredeyse Che ilan etmeleridir.

“Yeni Türkiye” dedikleri akıl tutulmasının kendi değerlerini bir bir ortaya çıkartmaya başladılar, “Eski Türkiye” dedikleri ve aslında savaşla kazanılmış bir devrim olan Cumhuriyet değerleri ise bir bir hasır altı edilmeye, içi boşaltılmaya başlandı.
Mustafa Kemal Atatürk adı bazen silinerek bazen de tam tersi bıktırtacak kadar çok tekrar edilerek değersizleştirilmeye çalışılmakta.
Kâğıt fabrikaları, şeker fabrikaları gibi Cumhuriyet değerleri yok edilmekte…
Futbolda da bunun karşılığı olacak elbet, Eski Türkiye’nin üç büyükleri artık eskisi kadar bü-yük olmamalı. Beyaz yakalı olarak küçümsedikleri, dalga geçtikleri, kurucuları aynı zamanda
Cumhuriyeti kuran ekibin içinde de yer almış o köklü takımların sesi çıkmamalı, tarihin bir köşesinde kalmalıydı.
Yeni Türkiye’ye yeni büyükler gerekti…
Başakşehir, Kasımpaşa, Osmanlı vs.
Fenerbahçe’nin nasıl oluyor da sürekli puan kaybettiğini bilmiyorum, hangi güç hangi yön-temlerle bunu beceriyor onu da bilmiyorum. Ama bu başarısızlığı Ali Koç’a ihale edip bir taşla iki kuş durumu olma olasılığı yüksektir. Hem eksi Türkiye’nin bir takımı itibarsızlaşacak hem de gezinin müsebbiplerinden saydıkları kişiyi.

Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe’nin milli mücadele döneminde yaptıkları bellidir; sanıyorum gene bir araya gelmelerinin zamanı geldi.
“Yeni” lafını hiç benimsemediğim için “Eski” lafını da kullanmıyorum; 1923’den bu yana gelen tek bir Türkiye Cumhuriyeti var.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları