loading
close
SON DAKİKALAR

'Hacı yağı', petrolle gelen pis kokuyu bastırabilir mi?

Necdet Pamir
Tarih: 19.02.2014

Necdet Pamir; Irak, dünya ispatlanmış petrol rezervlerinin yüzde dokuzunu barındırıyor.

Irak, dünya ispatlanmış petrol rezervlerinin yüzde dokuzunu barındırıyor. Önümüzdeki on yıllarda hızla artacak olan küresel petrol talebini karşılamak için göz dikilen en önemli ülke konumunda. Uluslararası Enerji Ajansı, 2035’e kadar, dünya petrol arz artışının yüzde kırk beşini bir başına Irak’ın karşılayabileceğini hesaplıyor. Üretim maliyetleri de çok düşük. Irak’a yönelik bunca KUMPAS, işte bu yüzden! Ve bir milyondan fazla masum sivilin katledilmesine neden olan bu “paylaşım kavgası” hala sürüyor. Bizim bahsettiğimiz koku, böylesi bir koku! Hala onlarca insan katlediliyor Irak’ta… Bu katliamların suç ortaklarıysa; insanlıktan nasibini almamış tetikçi el Kaide ve Irak ve Şam İslam Devleti mensubu yaratıklarla, Irak halkına ait serveti “tırtıklamaya” çalışan leş kargaları ve çakallar sürüsü…

Irak Petrolü ile İlgili Uluslararası Anlaşmalar ve Hukuki Durum

BM Güvenlik Konseyi’nin 1483 sayılı kararına göre; Irak’tan ihraç edilen petrolden elde edilen yıllık gelir BM’nin New York’taki Irak İçin Geliştirme Fon hesabına yatırılıyor. Saddam döneminde işgal edilen Kuveyt’e verilen zararın tazmini için, toplamın yüzde beşi kesildikten ve Irak Hükümeti’nin harcamaları için (silah alımları gibi) gereken miktar da düşüldükten sonra geri kalan miktar, Irak Hükümeti’ne aktarılıyor (Maalesef “dünya lideri” Erdoğan’a sorulmuyor).

Irak Hükümeti, daha önceden varılmış olan anlaşmalar uyarınca; kesintiler sonrasında kalan miktarın yüzde 17’sini kuzeye, yüzde 13’ünü orta bölgeye ve geri kalan yüzde 70’ini de güneye ayırıyor.

Irak’ın 101 ve 272 sayılı yasaları; ülkeden petrol, gaz ve petrol ürünleri ihraç ve ithal yetkisini, münhasıran devlet şirketi SOMO’ya veriyor. Dolayısıyla, kuzeydeki bölgesel yönetimin, Irak halkının tümüne ait olan kaynakları, kendi arzusu doğrultusunda, merkezi hükümetin onayı olmaksızın “istediği yoldan ihraç etmesi”, Irak Anayasası’na ve yasalarına aykırı…

Bölgesel Kürt Yönetimi, “Irak Hükümeti’nin, söz konusu payı, kendilerine eksik ödediğini ve 3 milyar dolar alacaklı olduklarını” öne sürüyor. Irak Başbakan Yardımcısı Şehristani, “Kuzey’deki Bölgesel Yönetim, üretilen petrolün önemli bölümünü, bize vermeden, (Türkiye ve İran üzerinden) yasa dışı yollardan ihraç ediyor. Bu petrol tüm Irak halkınındır. 2008 – 2011 arasında, kaçak olarak ihraç edilen petrolün parasal değeri toplam 6.65 milyar dolardır. Bu kaçakçılıktır ve hem bu petrole el koyma hem de dava açma haklarını saklı tutarak, kayıt düşüyoruz” diyor. Nitekim ilk tepki olarak; yıllarca uğraştıktan sonra TPAO’nun Irak’ta ihaleyle aldığı 5 sahadan biri olan 9. Blok’taki hisseleri, Irak Hükümeti tarafından elinden alınarak, Kuveyt şirketine devrediliyor.

Son dönemde, “Kürt Açılımı ve Saçılımı” duvara toslayan iktidar, yerel seçimlere beş kala, yeni bir cilalı imaj ihtiyacında… Düne kadar “kabile reisi; muhatabım değil” dediği Barzani ve yanık sesli türkücüler Tatlıses ve Perver’le bir yandan İmralı’daki terörist başına “İkame edilebilirsin” mesajı verebileceğini hesaplarken; diğer yandan da yandaş şirketler aracılığıyla, kutulara olmasa da varillere istifleyebileceği petro dolarların hesabını yapıyor.

Ve son gelişmeler:

Irak Başbakanı Maliki: “Bu asla izin vermeyeceğimiz bir anayasa ihlalidir. Ne bölgeye ne de Türk hükümetine izin veririz”.

Şehristani: “Türk yetkililer, ihraç edilen petrol miktarını denetleyen Iraklı yetkililere engel oluyor. Hukuki sorumluluğu Türkiye’dedir. Doğabilecek zararlarla ilgili hakkımız saklıdır”

Irak Hükümeti, bir adım daha attı: Yasa dışı ve kaçakçılık olduğunu ileri sürdüğü bu pis kokulu “ticaret”i belgeleyip, dava açmak için, Uluslararası Hukuk Firması Vinson ve Elkins ile anlaştı. Sadece satanları değil, satın alanları da sorumlu tutacaklarını açıkladılar.

“Bizimkiler” ise hala kamuoyunu yanıltabilme umuduyla “Herşey yolunda” açıklamaları yapıyorlar! Anlaşılıyor ki “kabile reisi” Barzani ile Irak halkına ait petrolü, uluslararası hukuka, Irak yasalarına ve komşu bir devletin hükümranlık haklarına aykırı olarak ele geçirmeye ve kullanmaya çalışıyorsunuz. Barzani, bunun üzerinden önce Irak içinde ekonomik bağımsızlık, sonra da siyasi bağımsızlık ve kurulacak bağımsız Kürt devletinin liderliğini kovalıyor. Onu anladık! Peki ya siz neyi kovalıyorsunuz? Usame Kutub “ağabeyinizle” ve Yasin el Kadı “biraderinizle” birlikte neyin peşindesiniz? 

Kokusu kötü çıkıyor bu işin. Parfümle ya da hacı yağıyla da bastırılmıyor! Zira siz de farkındasınız: “PARFÜMDE O KADAR PARA TEMİZLENMEZ, YANİ ŞEY REALİZE EDİLMEZ” … (Ne demekse?) Kötü kokular geliyor… Sahi, petrolü ve gazı hangi firmalar taşıyacaktı? Kim satacak, kim alacaktı? Vb…

Alo Fatih! Alt yazıyı engelledin de (alt) kokuyu nasıl engelleyeceksin bakalım…

Necdet Pamir

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları