loading
close
SON DAKİKALAR

Bu yanlışı Menderes de yapmıştı

Şahin Mengü
Tarih: 19.02.2020
Kaynak: www.istanbulgercegi.com

Şahin Mengü; Bu kanun hazırlığı, AKP iktidar mensuplarının bilgisizliklerini, iflasa sürüklenen ekonomiye can suyu olacak para pompalama arzusunu ve asıl tehlikelisi kadrosunda bilgi sahibi adamlar olmadığını bize gösteriyor.

Partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin İş Bankası’ndaki hisselerine göz dikmiş durumda.

Ama bu yanlış ilk defa yapılmıyor.Demokrat Parti İktidarında, devrin başbakanı Adnan Menderes; 1951 yılı Ağustos ayında bir kanun tasarısını TBMM'ye sevk ettirdi. Bu tasarıda halk evlerinin CHP'ye bağlı olduğu iddia ediliyor; devlet mallarının halk evlerine dolayısıyla da CHP'ye geçtiği öne sürülüyor ve CHP'nin mal varlığının Hazine'ye devri öngörülüyordu. Devletin eskiden halk evlerine yaptığı yardımlar bahane gösterilerek bu yasa DP çoğunluğunun oylarıyla Meclis'ten geçirildi. CHP'nin mallarına el konuldu.

Bugün aynı şeyi yine özel bir maksatla AKP İktidarı yapıyor. Erdoğan yönetimindeki AKP, Cumhuriyetin kuruluşlarını özelleştirme adı altında ortadan kaldırdıktan sonra artık satacak da bir şey kalmayınca gözünü İş bankasına ve onun iştiraklerine dikti.

Ama gözden kaçırdıkları önemli bir nokta var. İş Bankasını bir Halk Bankası haline getirmek mümkün değildir. Zira İş Bankası’nın %40.12’si Banka çalışanlarına ait olan munzam sandık vakfına aittir. Yüzde 30 civarındaki hissesi de halka arz edilmiş ve % 28.09’ Atatürk’ün Cumhuriyet Halk Partisine vasiyet ettiği hisseleridir. Ülkemizde ve dünya da bu büyüklükte çalışanların ortak olduğu bir başka kuruluş da yoktur.

Yüce Atatürk, 5.9.1939 tarihli vasiyetnamesiyle, İş Bankasındaki hisselerini Cumhuriyet Halk Partisine vasiyet etmiştir. Ancak paraların ve hisse senetlerinin nemalandırılması işini de kurucusu ve % 28.09’ hissedarı olduğu T. İş Bankasına vermiştir. Yani İş Bankası burada vasiyeti tenfiz memurudur.

Cumhuriyet Halk Partisi sadece İş Bankası tarafından nemalandırılan nakit ve hisse senetlerinden elde edilen gelirin vasiyete uygun şekilde Türk Dil ve Tarih Kurumlarına eşit olarak dağıtılmasına nezaret etmektedir. Yani Cumhuriyet Halk Partisi İş Bankası’ndan bir kuruş bile gelir elde etmemektedir.

Partili Cumhurbaşkanı’nın İş Bankası hisselerine iştahını kabartan, hem Cumhuriyet Halk Partisine ve hem de onun kurucusu ulu önder Atatürk’e duyduğu olumsuz duyguların yanında, İş Bankası iştirakleridir. Ama yüzde 28.09 lik hisseyle de bunu yapmak mümkün değildir. Buradan elde edebileceği en büyük çıkar yönetim kuruluna dört tane İmam Hatip mezunu atamak olur.

Sırf bu duygularla bir yasa çıkartmak kanun yapma tekniğine uygun değildir.

Bir kamu hukuku tasarrufu olan kanunların partizanca ve özel maksatlarla değil, kamu yararı amacı ile çıkartılması gerekir.

Daha henüz kanunun gerekçesini görmedik, ama bir insanın ölüme bağlı tasarrufu olan vasiyetnamesini çiğnemek maksadıyla bir yasa hazırlanmasında bir kamu yararı yoktur.Anayasanın teminatı altındaki mülkiyet ve miras hakkı çiğnenmeye başlanırsa bunun nerede duracağı bilinmez.

Bu kanun hazırlığı, AKP iktidar mensuplarının bilgisizliklerini, iflasa sürüklenen ekonomiye can suyu olacak para pompalama arzusunu ve asıl tehlikelisi kadrosunda bilgi sahibi adamlar olmadığını bize gösteriyor.

Tabii artık tek söylenecek söz var, o da Allah sonumuzu hayretsin, demekten başka bir şey değil.

İş Bankası’ndaki Cumhuriyet Halk Partisi hisselerini Hazineye devretmek 11 Ekim 1963 tarih ve Esas 963/124 Esas, 1963/243 Karar sayılı Anayasa Mahkemesi kararına göre “Atatürk’ün vasiyetini iptal etmek” demektir ve bu da, mülkiyet haklarına, miras hukukuna ve anayasaya aykırıdır.

Belirttiğimiz gibi evvelce de rahmetli Menderes bu hatayı yapmıştı. AKP de ve Sarayda, Türkiye’nin yakın siyasi tarihi hakkında bilgi sahibi ve yanlış istemler karşısında direnebilen insanlar olsa, böyle bir yanlış yaptırmazlardı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları