loading
close
SON DAKİKALAR

İngiliz Kadın Vekil Öldürüldü

Yaşar Seyman
Tarih: 17.06.2016

Yaşar Seyman; Jo Cox, 23 Haziran’da yapılacak AB referandumunda ülkenin birlikte kalmasından yana Avrupa Birliği Yanlısı olarak kampanya yürütüyordu. Jo Cox İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn tarafından da eleştirilmişti.

Haziran’da öldürülmek kolay…

Oysa şairimiz “Haziran’da ölmek zor” diyordu. Hani biz deriz ya ‘kaygılanacak ne var; önümüz yaz.’ İngiliz Milletvekili Jo Cox’u silahlı saldırı sonucu öldürenler; sevenlerinin yazını kışa çevirdiler.

Bu ölüm nedense bana 11 Eylül 2003 yılında Stockholm’de 46 yaşında öldürülen İsveç Dışişleri bakanı Anna Lindh’i anımsattı.

Anna Lindh de Stockholm’de sokakta uğradığı bıçaklı saldırı sonucu yaşamını yitirmişti. İsveç halkıyla birlikte uzun süre dünya bu ölümün şokunu yaşadı.







Bugün de muhalefetteki İşçi Partisi Milletvekili Jo Cox 41 yaşında ve iki çocuk annesi olarak İngiltere’nin Leeds kenti yakınlarındaki Bristall köyünde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Ardından iki öksüz, onurlu bir mücadele bırakarak göçtü.

Jo Cox, 23 Haziran’da yapılacak AB referandumunda ülkenin birlikte kalmasından yana Avrupa Birliği Yanlısı olarak kampanya yürütüyordu. Jo Cox İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn tarafından da eleştirilmişti. Jeremy Corbyn ne yazık ki saldırı sonrası açıklamasında büyük bir şok yaşadığını söylüyordu.

İngiliz Milletvekili Jo Cox, dünyanın gündemindeki göç sorunuyla ilgileniyordu. Kıyıya vuran Aylan bebekler onun iki çocuk annesi yüreğine düşen ateşti. En verimli yaşlarında onu yaşamdan kopardılar.

İngiliz Kadın Vekil Öldürüldü

Kadınları şiddetle yaşamdan koparan tüm ölümleri kınadığım gibi bu saldırıyı da nefretle kınıyorum. Ne yazık ki dünyanın her yerinde kadınlar şiddetin demirbaşı olmaktan kurtulmuyor. Kadına şiddete karşı verdiğim mücadelem yaşadığım sürece hız kesmeden sürecektir.

İngiliz Kadın Vekil Öldürüldü

Son kitabım Benazir’de Pakistan’da öldürülen bir dünya lideri Benazir Bhutto’nun yaşam öyküsünü yazdım. Benazir Bhutto ile ışıltılı bir ülke olan Pakistan günümüzde terörle anılan bir ülke konumundadır. Dileğim Pakistan’daki demokrasi mücadelesinin kazanmasıdır. Yüz yıl geriye giden dost ülke Pakistan’ın geleceğini aydınlatması ve hak ettiği konuma gelmesidir.

2003 yılında İsveç’te öldürülen Anna Lindh, 2007 yılında Pakistan’da öldürülen Benazir Bhutto ve 2016 yılında İngiltere’de öldürülen Jo Cox şiddet kurbanı kadın politikacılardır. Dünyanın hangi ülkesinde hangi konumda olursa olsun kadının şiddet karşısında ne yazık ki kaderi değişmiyor…

Jo Cox’in ölümü son olsun!

Yaşar Seyman
yasarseyman@gmail.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları