loading
close
SON DAKİKALAR

'Yeni Anayasa' Trabzon'da konuşuldu

'Yeni Anayasa' Trabzon'da konuşuldu
Tarih: 07.04.2012 - 19:14
Kategori: Gündem

Trabzon Dünya Ticaret Merkezi'nde ''Anayasa Platformu'' adı altında bir toplantı yapıldı...

Trabzon Dünya Ticaret Merkezi'nde ''Anayasa Platformu'' adı altında bir araya gelen 13 meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşunun yer aldığı geniş katılımlı ''Türkiye Konuşuyor'' toplantısı düzenlendi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, ''Türkiye'nin yeni anayasaya neden ihtiyacı var' diye bakıldığı zaman tek bir neden, tek bir istek olduğunu ifade ederek, ''Hedefimiz var Türkiye olarak. Türkiye'yi dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasında görmek istiyoruz. Bunun olabilmesi için yeni bir anayasa lazım'' dedi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise Türkiye'nin kendini dünyadaki değişimlerden, dört bir etrafındaki dalgalardan ayrı tutamayacağını belirtti. Tan, şöyle konuştu:
''Bu yeni anayasa böyle tarihi bir kavşakta yapılıyor. Türkiye, ya bütün bir geçmiş kültürel, ekonomik, siyasi, sosyal tarihiyle barışarak bugünü doğru anlayarak, sorunlarını çözerek, ileriye doğru gidecek, bunun kotlarını, anahtarlarını belirleyecek bir anayasa yapacak veya bütün coğrafyadaki patinaj yapan ülkelerin içine kendisi de girecek.''

MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk de 12 Haziran seçimlerinden itibaren milletin anayasa beklentisi içine girdiğini belirterek, ''İlk defa milletin katkısıyla bir anayasa yapma gayreti içerisindeyiz. Bu anayasa yapılırken, evrensel değerlerin bu anayasa içerisinde yer almasını istiyoruz, hukukun üstünlüğünün bu anayasada hakim olmasını istiyoruz'' dedi.

Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu da konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
''Türkiye'nin çağdaş, demokratik ülkeler arasında yer alabilmesi için gerçek demokrasi ve özgürlüklere yeni anayasa ile ulaşabilmesi lazım. Yeni anayasa Cumhuriyetin değer ve kazanımlarına sahip çıkarak, demokrasiyi güçlendirme ve kurumsal hale getirme misyonunu yerine getirmelidir. Türkiye'nin tüm yurttaşlarını kucaklayan bir anlayışı hayata geçirmeliyiz''

''Biz bir anayasa yaptık. Bu konuda ne düşünüyorsunuz diye öğrenmek için gelmedik'' diyen AKP Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, şöyle konuştu:
''Artık Türkiye eski Türkiye, Meclis eski meclis değildir. 'Türkiye için, daha demokratik, daha özgür bir anayasa yapmak istiyoruz. Ey halkımız ne diyorsunuz' sorusunun cevabını öğrenmek için buradayız. Doğrusu buna Türkiye'nin ihtiyacı var. Bir anayasanın yapımına halk ne kadar katkı sağlarsa o anayasa o kadar halkın olacaktır.En yüksek katılım, ilgi Trabzon'da. Farklı düşüncelerde olmasına rağmen, aynı ilin, aynı bölgenin insanları bir araya geliyor, ama kavga etmiyor. Büyük bir hoşgörü, uzlaşı ortamı hakim. Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Türkiye'nin yeni anayasa kadar bu diyalog ortamına ihtiyacı var. Bunu halkımızın sağlamış olduğunu görmekten de büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye yeni anayasa yapmayı mutlaka başarmalı, bu darbe anayasasından mutlaka kurtulmalıdır. Yargı darbeciler ile ilgili hesabını, yasal yoldan görüyor. Darbeciler yargılanırken, darbecilerin ürünü anayasa yürürlükte kalmaya devam ediyorsa, bundan bir yanlışlık vardır. Bunu düzeltmek meclisin görevidir.''

Toplantı, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam etti.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları