loading
close
SON DAKİKALAR

Yeni askerlik sistemi Meclis'te

Yeni askerlik sistemi Meclis'te
Tarih: 23.05.2019 - 11:00
Kategori: Gündem

Bedelli ve tek tip askerlik düzenlemelerini içeren yeni askerlik sistemi TBMM’ye sunuldu.

Tek tip askerlik ve kalıcı bedelli askerlik düzenlemelerini de kapsayan yeni askerlik sistemi TBMM’ye sunuldu. Yeni askerlik sistemine göre bedelli askerlik kalıcı hale gelecek uzun dönem askerlik ve kısa dönem askerlik farkı ortadan kalkıp zorunlu askerlik süresi eğitim farkı gözetmeksizin 6 aya düşüyor. İşte, yeni askerlik sistemi ile ilgili son durum…

ERKEN TERHİS MÜJDESİ

Yeni askerlik sisteminin TBMM tarafından kabul edilip Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasının ardından uzun dönem askerlik ortadan kalkacak. Ön lisans ve altı eğitim gören askerler için zorunlu askerlik süresi 6 aya düşüyor. Bununla birlikte halihazırda silah altında 6 ayını dolduran askerler, yasanın onaylanmasının ardından 12 ayı tamamlamadan terhis edilecekler.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YASALAŞACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde milletvekilleriyle yaptığı toplantıda yeni askerlik sistemiyle ilgili önemli detayları paylaştığı öğrenildi. Cumhurbaşkanı’nın bu toplantıda yeni askerlik sistemi ile ilgili yasal düzenlemenin 23 Haziran’da İstanbul’da yenilenecek Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi öncesi yasalaşacağını söylediği öğrenildi. Planlamada bir aksaklık olmazsa yeni sistem 23 Haziran’dan önce yürürlüğe girecek.

UZUN DÖNEM ASKERLİK KALKIYOR

Şuan devam eden düzenlemeye göre, ön lisans ve altı eğitim alan askerler 12 ay silah altına alınıyorlar. Üniversite mezunları ise yedek subay olma durumu dışında 6 ay silah altına alınıyorlar. Yeni askerlik sistemiyle birlikte bu ayrım tamamen ortadan kaldırılıyor. Eğitim durumu ne olursa olsun zorunlu askerlik 1 ay eğitim, 5 ay hizmet dönemi olmak üzere toplamda 6 ay olacak.

Dileyen askerler eğitim durumlarına göre yedek subay (lisans ve üzeri) ve yedek astsubaylığa (lise veya ön lisans mezunları) başvurup 2 ay temel eğitimin ardından 10 ay maaşlı hizmet verebilecekler.

BEDELLİ ASKERLİK KALICI OLUYOR!

Yeni askerlik sistemiyle birlikte bedelli askerlikte kalıcı hale geliyor. Yaş sınırı olmaksızın 1ay zorunlu eğitim almak koşuluyla isteyen her asker adayı bedelli askerlikten yararlanabilecek. Ancak, asker kaçakları ve bakayalar kesinlikle askerlikten yararlanmayacaklar.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yedek subaylık sisteminin de devam edeceğini belirterek, "Bedelli askerlik konusunda, 40 bin gösterge asteğmen maaşına tekabül ediyor, asteğmen maaşı da bugün itibarıyla aşağı yukarı 5 bin küsür lira. Dolayısıyla 6 aylık asteğmen maaşından bahsediyoruz. Bedelli 30 bin lira, dövizle askerlik ise bunun avro karşılığı olacak" diye konuştu.

Kaynak : CNN Türk

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları