loading
close
SON DAKİKALAR

Yeni teşvik paketi yürürlüğe girdi

Yeni teşvik paketi yürürlüğe girdi
Tarih: 19.06.2012 - 13:32
Kategori: Ekonomi

Yeni teşvik paketi Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi...

Yeni teşvik paketi kapsamında ulaşım, savunma sanayi, uluslararası fuar yatırımları gibi yatırımlar nerede yapılırsa yapılsın 5’inci bölge teşviklerinden yararlanabilecek.


 

Yeni teşvik paketi olarak da bilinen ”Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki” Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.



 Buna göre, 6’ncı bölgedeki büyük ölçekli yatırımlar, stratejik yatırımlar ve bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında teşvik belgesine istinaden gerçekleştirilecek yatırımla sağlanan ilave istihdamlarda işverenin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödemesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete karşılık gelen kısmı, tamamlama vizesinin yapılmasından sonraki 10 yıl süreyle işveren adına Ekonomi Bakanlığı bütçesinden karşılanabilecek.



 Söz konusu destekten yararlanılabilmesi için aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde SGK’ya verilmesi ve Ekonomi Bakanlığı’nca karşılanmayan işçi hissesine ait tutarın yasal süresi içerisinde ödenmiş olması şart olacak.


Gelir vergisi stopajı desteği
 

6’ncı bölge için düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlarla sağlanan ilave istihdam için belgede kayıtlı istihdam sayısını aşmamak kaydıyla, işçilerin ücretlerinin asgari ücrete tekabül eden kısmı üzerinden hesaplanan gelir vergisi, yatırımın kısmen veya tamamen faaliyete geçtiği tarihten itibaren on yıl süreyle verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilecek.


 Yatırımın tamamlanamaması veya teşvik belgesinin iptal edilmesi halinde, gelir vergisi stopajı desteği uygulaması nedeniyle terkin edilen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faiziyle birlikte tahsil olunacak.



Yatırımın faaliyete geçmesinden önce devri halinde devralan, aynı koşulları yerine getirmek kaydıyla gelir vergisi stopajı desteğinden yararlanacak.



Stratejik yatırımlar için tüm bölgelerde uygulanacak vergi indirimi oranı yüzde 90, yatırıma katkı oranı yüzde 50 olarak belirlendi.



Öncelikli yatırım konuları


Denizyolu ile yük veya yolcu taşımacılığına yönelik yatırımlar, özel sektör tarafından yapılacak şehirlerarası yük veya yolcu taşımacılığına yönelik demiryolu yatırımları ile şehir içi yük taşımacılığına yönelik demiryolu yatırımları asgari 50 bin metrekare kapalı alana sahip uluslararası fuar yatırımları (konaklama ve alışveriş merkezi üniteleri hariç), Savunma Sanayii Müsteşarlığı’ndan alınacak proje onayına istinaden gerçekleştirilecek asgari 20 milyon lira tutarındaki savunma, havacılık ve uzay alanındaki yatırımlar gibi yatırımlar 5’inci bölgede uygulanan desteklerden faydalanabilecek. Söz konusu yatırımlar, 6’ncı bölgede yer almaları halinde bulunduğu bölge desteklerine tabi olacak.


 Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) gerçekleştirilen ve aynı sektörde faaliyet gösteren en az beş gerçek veya tüzel kişinin ortak olduğu ve ortak faaliyet gösterilen alanda entegrasyonu sağlayacak yatırımlar, bulundukları bölgenin bir altındaki bölgenin teşviklerinden yararlanabilecek.



Ar-Ge ve çevre yatırımlarına kolaylık


Ar-Ge ve çevre yatırımları KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti ve faiz desteğinden, söz konusu yatırımların 6’ncı bölgede gerçekleştirilmesi halinde gelir vergisi stopajı ve sigorta primi desteğinden de yararlandırılabilecek.


 

Yatırım tamamlama vizesi yapılmış teşvik belgesi kapsamındaki makine ve teçhizatın devir, satış, ihraç veya kiralanması, bu yatırım mallarının temininin ardından beş yılı doldurmuş olmaları halinde serbest olacak.


 Büyük ölçekli yatırımlar ile bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında gerçekleştirilen yatırımların, işletmeye geçiş tarihinden itibaren asgari beş yıl süreyle bulunduğu bölgede faaliyette bulunması gerekecek. Ancak, Ekonomi Bakanlığı’ndan izin alınması ve yatırım konusunun taşınılacak bölgede desteklenecek konular arasında yer alması kaydıyla diğer bölgelere taşınılabilecek.



Yatırım süresi ve tamamlama vizesi


 
Yatırımın başlangıç tarihi, teşvik belgesi için Ekonomi Bakanlığı’na veya ilgili yerel birime müracaat tarihi olarak kabul edilecek. Ancak, yatırıma başlanıldığının kabul edilebilmesi için yatırımın başlangıç tarihinden sonra arazi-arsa, altyapı, bina-inşaat, makine ve teçhizat (avans ve ön ödemeler dahil) ile diğer yatırım harcamalarına yönelik olarak teşvik belgesinin ilk düzenlendiği tarihteki sabit yatırım tutarı esas alınmak üzere, yatırım için belirlenen süre içinde, sabit yatırım tutarının en az yüzde 10’u oranında harcama yapılması gerekecek.


Teşvik belgesi veya ek belgelerin zayi olması nedeniyle yatırımcı tarafından yeniden tasdikinin talep edilmesi durumunda, tebliğle belirlenen mücbir sebep ve fevkalade hal durumları hariç olmak üzere tasdiki istenilen her bir belge için Ekonomi Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi hesabına 300 lira yatırılacak ve söz konusu tutar hiçbir surette iade edilmeyecek.


Yatırım teşvik belgesinin iptaline yol açan durumlar


Uygulama mevzuatında belirlenen hükümlere aykırı davranan, teşvik belgesindeki kayıt ve koşulları yerine getirmeyen, teşvik belgesi ile diğer belgelerde tahrifat yapan, sahte ve muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleyen veya kullanan, yanlış ve yanıltıcı bilgi veren, diğer kurum, kuruluş veya firmalara karşı yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle icra veya iflas yoluyla yapılan işlemler de dahil belge kapsamındaki makine ve teçhizatı öngörülen sürelerden önce satan veya satılmasına sebebiyet veren, teşvik belgesinde öngörülen sürede yatırımları tamamlamayan, belirlenen asgari yatırım tutarlarına uymayan yatırımcıların teşvik belgeleri ilgili madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla iptal edilecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları