loading
close
SON DAKİKALAR

Yeni Zelanda'daki saldırganın bir süre Türkiye'de kaldığı ortaya çıktı

Yeni Zelanda'daki saldırganın bir süre Türkiye'de kaldığı ortaya çıktı
Tarih: 16.03.2019 - 08:50
Kategori: Dünya

Reuters, bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Yeni Zelanda'daki saldırıyı düzenleyen Brenton Tarrant'ın geçmişte bir süre Türkiye'de bulunduğu aktardı. TRT ise saldırının failinin, Türkiye'ye giriş görüntülerini yayınladı.

Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde bulunan iki camiye düzenlenen, 49 kişinin yaşamını yitirdiği terör saldırısının faili Brenton Tarrant'ın geçmişte bir süre Türkiye'de bulunduğu belirlendi.

Reuters'ın bir Türk yetkiliye dayandırdığı habere göre, Brenton Tarrant'ın Türkiye’deki bağlantıları araştırılıyor.

TRT'de yer alan habere göre, Tarrant 17-20 Mart 2016 ve 13 Eylül-25 Ekim 2016 tarihleri arasında Türkiye'ye giriş yaptı.

Haberde Tarrant'ın Türkiye'ye giriş anının fotoğrafı paylaşıldı:

[Haber görseli]

BULGARİSTAN'DA TARİHİ ŞEHİRLERİ GEZMİŞ

Bulgaristan Cumhuriyet Başsavcısı Sotir Tzatzarov, Tarrant'ın geçen yıl 9 Kasım'da Dubay'dan uçakla gelerek, araç kiralayıp ülkenin Dryanovo, Plevne, Veliko Tırnovo, Blagoevgrad, Kazanlık, Bansko, Pernik ve diğer bazı tarihi şehirlerini gezen Tarrant'ın, 15 Kasım'da Romanya'nın başkenti Bükreş'e geçtiğini, ardından da yine kiralık araçla Macaristan'a gittiğini aktardı.

Başsavcı Tzatzarov, saldırhanın 2016 yılında da Balkanlar'ı gezdiğini, Sırbistan ve Karabağ'ı ziyaret ettiğini ifade etti.

Toplantıya katılan İçişleri Bakanı Mladen Marinov da Brenton Tarrant'ın Bulgaristan'da bulunduğu tüm noktaların, ülkedeki temaslarının ve kullandığı sim kartların bilgilerinin araştırıldığını ifade etti.

'AVRUPA'DAKİ SALDIRILARDAN ETKİLENMİŞ'

Daily Mail gazetesi de, 28 yaşındaki Brenton Tarrant adlı Avusturalyalı saldırganın aşırı sağcı fikirlerle Neo Nazi ideolojisine yakın olduğu ve yedi yıl boyunca aralarında Kuzey Kore ve Pakistan olmak üzere çok sayıda ülkeyi ziyaret ettiğini yazdı.

Saldırganı tanıyanlandan biri Daily Mail Avustralia gazetesine Tarrant’ın 2011 yılından bu yana dünyayı dolaştığı bu sürede başka bir kişiliğe büründüğünü aktardı.

Haberde, saldırganın 2016 ve 2017 yıllarında Avrupa’nın çeşitli kentlerinde meydana gelen terör saldırılarından çok etkilendiği ve manifestosunu Neo Nazi ideolojisi ve Müslümanlardan nefret duygularıyla yazdığı belirtiliyor.

Saldırıyı gerçekleştirmeden önce hazırladığı manifestosunda, kendini sıradan beyaz bir adam olarak tanımlayan saldırgan, düşük gelirli İskoç, İrlanda ve İngiliz kökenli olduğunu belirtiyor.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları