loading
close
SON DAKİKALAR

Yerel seçim öne alınıyor

Yerel seçim öne alınıyor
Tarih: 07.04.2012 - 20:20
Kategori: Yerel

AKP’nin cumhurbaşkanlığı ve belediye başkanlığı seçimleriyle ilgili takvimi belli oldu...

AKP’nin cumhurbaşkanlığı ve belediye başkanlığı seçimleriyle ilgili takvimi belli oldu. Normal koşullarda aynı yıl yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve belediye başkanlığı seçimleri için ‘çifte sandık’ kurulmayacak. 2014 yılında yapılacak yerel seçimler 6 ay öne çekilecek.

Anayasa değişikliği gerektiren bu proje için muhalefet partileriyle temas başladı. Böylece, gelecek yıldan itibaren vatandaş her yıl sandığa gidecek. 2013’te belediye, 2014’te cumhurbaşkanlığı, 2015’te ise milletvekilliği seçimleri yapılacak. İktidar partisi bir süredir gündeminde olan yerel seçim tarihiyle ilgili adım atmaya hazırlanıyor. Anayasa gereği her 5 yılda bir mart aylarında yapılan yerel seçim tarihinin öne alınmasının temel gerekçesi, kampanya döneminin kış aylarına denk gelmesi.

Yerel seçim tarihi olarak en ideal dönem sonbahar ayı görüldüğü için anayasa değişikliği ile seçim tarihinin ekim veya kasım ayına kaydırılması planlanıyor.
Bu durumda kampanya dönemi yaz mevsimine rastlayacak. AKP, yerel seçim tarihini öne alma konusunda düşüncesini netleştirmiş durumda. Muhalefet partileri CHP, MHP ve BDP ile temaslara da başlandı. İktidar, muhalefetin yaklaşımını olumlu karşıladı. Yerel seçim tarihiyle ilgili düzenlemenin ayrı bir anayasa değişikliği olarak Meclis’e gelmesi bekleniyor.

CHP, Abdullah Gül’ün görev süresinin 2014’te dolacağı ve yeniden aday olamayacağına ilişkin yasayı Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı. Mahkemeden iptal kararı çıkarsa, 2012 Ağustos ayında cumhurbaşkanlığı seçimi zorunlu olacak.
Normal koşullarda ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 7 yıllık görev süresi 2014 Ağustosu’nda doluyor. Yerel seçim tarihi de Mart 2014. AK Parti istediği değişikliği yaparsa yerel seçimler ekim veya Kasım 2013’te yapılacak. Milletvekilliği seçimlerinin tarihi de 2015 yılının haziran ayı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları