loading
close
SON DAKİKALAR

Yerel yönetimler borç batağında

Yerel yönetimler borç batağında
Tarih: 07.10.2018 - 18:00
Kategori: Gündem

Hazine’ye 12.4 milyar lira borcu olan yerel yönetimlerin, 2017 yılı sonu itibarıyla SGK’ya da 8.7 milyar lira prim borcu bulunuyor.

Türkiye önümüzdeki yıl mart ayında yerel seçime hazırlanırken, belediyelerin borcu ürkütüyor. Sayıştay'ın 2017 yılı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) denetim raporu yayınlandı. Rapora göre, 30 büyükşehir belediyesi, 519 büyükşehir ilçe belediyesi, 51 il belediyesi, 400 ilçe belediyesi ve 397 belde belediyesinden oluşan toplam 1397 belediyeden 1084'ünün SGK'ya olan toplam 8 milyar 784 milyon lira prim borcu var.

Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre Sayıştay, SGK'nın her yıl bütçe açığı verdiğine dikkat çekerek, bu açığın Hazine tarafından borçlanma yoluyla finanse edildiğini hatırlattı.

Denetçiler “Prim alacaklarının yaklaşık yüzde 10'una denk gelen belediye prim borçlarının tahsil edilmesi, kurumun nakit ihtiyacını ve Hazine'nin borçlanma maliyetini azaltacaktır” değerlendirmesini yaptı.

HACİZ İŞLEMİ KAĞIT ÜZERİNDE

Sayıştay da raporunda belediyelerden kaynaklanan prim alacaklarının birikmesi nedeniyle tahsilinin imkansız hale gelmemesi ve prim ödeme yükümlülüğünün yerine getirilmesi için haciz işlemi yapılan belediyelerin menkul ve gayrimenkullerinin satışa çıkartılması gerektiğini vurguladı.

YÖNETİCİLER DE SORUMLU

Sigorta primleri ve diğer alacakları haklı bir sebep olmaksızın ödenmediği takdirde belediye üst düzey yöneticileri hakkında işlem yapılması gerektiğine dikkat çeken Sayıştay denetçileri, “Kanun hükümlerine göre yapılması gereken takibatın kurum tarafından hiç uygulanmadığı anlaşılmaktadır. Bu durum, borçlu belediyelerin yöneticileri hakkında takibat yapılması hakkındaki mevzuatın mevcut hükümlerinin uygulanabilir olmadığını göstermektedir” dedi.

HAZİNEYE BORÇ 12.4 MİLYAR LİRA

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 20 Eylül tarihli Hazine Alacak Stoku verilerine göre belediyelerin borçları her geçen gün artıyor. 30 Haziran itibarıyla belediyelerden toplam 11.4 milyar TL olan alacak tutarı, 20 Eylül'de 12.4 milyar liraya çıkarken toplam 20.6 milyar lira alacağı olan Hazine'nin en büyük borçlusu belediyeler oldu.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları