loading
close
SON DAKİKALAR

Yerli otomobilde kimse mağdur olmaz, herkes dikkatli konuşmalı

Yerli otomobilde kimse mağdur olmaz, herkes dikkatli konuşmalı
Tarih: 12.02.2012 - 20:32
Kategori: Ekonomi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gündeme getirilen 'yerli otomobil'le ilgili rapor bu ay içinde tamamlanarak Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e teslim edilecek.

Otomotiv Sanayii Derneği tarafından hazırlanan raporun 'toz pembe' gerçeklerden uzak bir çalışma olmayacağını belirten Ergün, yerli otomobil üretiminin diğer şirketlerin Türkiye'deki yatırımının önünde bir engel olmayacağını söyledi. Bakan Nihat Ergün, Türkiye'de her türlü yatırım için teşvik olduğunu dile getirdi. Yerli otomobil konusundaki gelişmeleri yakından takip eden dünya otomotiv devleri, 'teşvik olması halinde' bu konuda iyi yol alınabileceğini açıklamıştı.

Türkiye'nin otomotiv sektöründe 50 yıllık sermaye, müteşebbis güç, ciddi teknik personel ile teknolojik ve ve yan sanayi birikimi olduğunu kaydeden Ergün, sadece iç pazarla ilişkili bir ülke olmadığını, 130 milyar dolar ihracatının içinde 20 milyar doların üzerinde otomotiv sektörünün ihracatı bulunduğunu belirtti. Bakan Ergün, iç pazarın 2010 yılında sadece otomobil için 510 bin olduğunu, birkaç yıl içinde 1 milyon adedi bulacağını söyledi. "Türkiye'de üretilen otomobiller sadece 3'te 1 pay alıyor. Türkiye'de üretilen otomobil marka ve modelleri Türk tüketicisini tatmin etmeye yetmiyor." diyen Bakan Ergün, Türkiye'de tüketiciyi tatmin edecek yeni bir marka ve modellere ihtiyaç olduğunu bunun da hem Türkiye'de üretilen yerli otomobille hem de başka marka ve modellerin burada üretilmesiyle sağlanabileceğini kaydetti.

Öte yandan Bakan Ergün, MAN'ın Türkiye'deki 45. yılı dolayısıyla düzenlenen resepsiyonda otomotiv devlerine Türkiye'deki üretimlerini ve markalarını artırmaları ve çeşitlendirmeleri teklifini yineledi. "Türkiye'de üretim yapmayan ama pazarda önemli bir payı olan markalar, gelin bizdeki yatırımlarınızı artırın ve çeşitlendirin.'' diyen Bakan Ergün, Ford'u, Volkswagen'i, Opel'i Türkiye'de üretim yapmaya davet ettiklerini söyledi. Bakan Nihat Ergün, MAN ile Volkswagen'in ortaklığına da değinerek şunları dile getirdi: "Bu ortaklıktan bir şey çıkartmamız lazım. Çünkü 45 yıllık Türkiye birikimiyle Volkswagen'in Türkiye'ye yatırım yapması gerektiğini en iyi MAN anlatabilir.'' diye konuştu.

Bakan Ergün, OSD tarafından hazırlanan ve kendilerine sunulacak raporla ilgili de "Kuşkusuz toz pembe bir rapor istemiyoruz. Türkiye 50 yıllık birikimi ile bir otomobil markası üretmeye ve meydana getirmeye imkanı ve kabiliyeti olan bir ülkedir. Bu raporda bunu göreceğimizi umuyorum.'' dedi. 

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları