loading
close
SON DAKİKALAR

Yerli Tohum Getirene Altın

Yerli Tohum Getirene Altın
Tarih: 12.02.2012 - 20:16
Kategori: Gündem

Organik Gıda Üritecileri Federasyonu Türkiye'deki yerli tohumları toplamak ve geliştirmek için kolları sıvadı.

Organik Gıda Üritecileri Federasyonu Türkiye'deki yerli tohumları toplamak ve geliştirmek için kolları sıvadı. Federasyon Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, yerli tohum getirecek her çiftçiye çeyrek, ender tohum getirene ise tam cumhuriyet altını vereceklerini açıkladı. 

Türkiye'nin en büyük sorunlarından birisinin Anadolu'yu doyuran yerli tohumun kaybolması olduğunu belirten Organik Gıda Üritecileri Federasyonu Genel Başkanı Nazmi Ilıcalı, yerli tohumların yeşermesi için bir fırsat yarattıklarını söyledi. Kaybolmak üzere olan yerli tohumu Erzurum, Eskişehir ve Düzce'de üreterek yeniden organik tohum elde etmek amacında olduklarını vurgulayan Nazmi Ilıcalı, Türkiye'nin dört bir tarafından yasaya uygun toplanan yerli tohumların önce değişik üniversitelerden 7 akademisyenin oluşturduğu komisyon tarafından inceleneceğini anlattı. Komisyonun inceleme ve raporundan sonra, yasa gereği bitki gen kaynakları araştırma enstitüsüne numune göndereceklerini kaydeden Ilıcalı, tohumların Erzurum, Eskişehir, Düzce'de organik tohum üretme merkezlerinde ekilerek, organik tohum elde edileceğini söyledi. 

'KUDAKA VE Dpt DE DESTEKLİYOR' 

Projenin Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve Dpt tarafından desteklendiğini belirten Ilıcalı, Anadolu'da yerli tohumları toplayan üreticileri teşvik etmek için tohum getirene çeyrek, nesli kaybolmak üzere olan tohum getirenlere ise tam cumhriyet altını ödül olarak vereceklerini ifade etti. Nazmi Ilıcalı şöyle konuştu: 

"Genleriyle oynanmış kısır tohumlar verimli olduğu için Türk üreticisine cazip gelmiş ve kullanılmaya başlanmıştır. Oysa yerli tohum, Anadolu toprağına uyum sağladığı için hastalıklara ve soğuğa dayanıklıdır. Yerli tohumdan üretilen ürünlerin veriminin düşük olması, gösterişli olmaması, pazar payının azalması kısır tohuma yönelmeyi artırmıştır. Üretici her yıl yüklü miktarda para ödeyerek tohum satın almaya mecbur kalmıştır. Şimdi tadına ve kokusuna doyum olmayan sebze ve meyvelerin tohumlarını toprakla buluşturacağız. 20 Eylül'de başlattığımız kampaya şimdiden büyük ilgi gördü.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları