YÖK Başkanı Saraç'tan görevden alınan Cerrahpaşa Dekanı ile ilgili açıklama

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin ziyareti sonrası görevden alınan Cerrahpaşa Fakültesi Dekanı Prof. Alaattin Duran hakkında bir işlem olmadığını bildirirken "Sadece idari görevini sürdürmeyecek" dedi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, CNN Türk’te katıldığı canlı yayında Prof. Dr. Saraç, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Duran’ın görevden ayrılmasıyla ilgili “Bir fakülte bahçesinde bir partinin açıklamalarının, propaganda yapmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Biz bunu akademinin kendi adabı, formatı içinde çözümlemeye çalışıyoruz. Burada bir dekana karşı olma durumu söz konusu değil” dedi.
CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtlayan Saraç'ın açıklaması şöyle:
"Cerrahpaşa Fakültesi büyük bir değer ifade ediyor. Dekanımızı da tanırım, severim. Siyasi bir ziyaret söz konusu oldu. Tabii ki her önemli siyasi figür bir fakülteye gelebilir. Belli kurallar çerçevesinde oradan bilgi isteyebilir, ağırlanır, brifing verilir. Hepsi önemli ve yapılmalı. Bir de şu açıdan bakalım. Orası hizmet vermek açısından bir hastane bahçesi. Ama asıl bir fakülte bahçesi. Fakülte bahçelerinde siyasi propagandaya nasıl bakmalıyız? Ben eminim ki, CHP yöneticileri de üniversitelerde, fakülte bahçelerinde siyasetçiler tarafından propaganda yapılmasını, partilerin sahnesi olması. Bütün partilerin olumlu bakacağını sanmıyorum. Fakülte bahçesinde öğrencilerimiz var. Onlar elbette ki politikayla ilgilenecekler. Elbette ki üniversite sorunlarını politikacılarla da tartışacaklar. Fakülte bahçelerindeki öğrenci ve hocalarımızın birinci vasfı, hocalık ve öğrencilik. Üniversitelerimiz farklı düşüncelere zemin teşkil edecek, bunda hiçbir sakınca yok. Ancak fakülte bahçesinde siyasi propagandaya izin vermeli miyiz, vermemeli miyiz? Partilere tüm kapılarımız açık. Ancak fakülte bahçelerinde partilerin propaganda yapması ayrı bir konu. İdareci tabii ki bilim insanı, saygı duyuyoruz. Ancak bunun yönetimi de farklı konu.
Bu hafta Anadolu'daki bir üniversitemizde bir başka partinin üniversite kampüsü içerisinde bir faaliyetinin olma durumu söz konusu oldu. Sayın rektörümüze ilettik, bunun doğru olmadığımızı düşünüyorum. Onlar da partiye iletti, parti de geri çekti. Bu bir muhalefet partisi de değildi.
Dolayısıyla bu hassasiyetin ben aslında bütün partiler tarafından, Türk halkı tarafından da benimsendiğini düşünüyorum. Bir fakülte bahçesinde bir partinin açıklamalarının doğru olmadığını düşünüyoruz. Biz bunu akademinin kendi adabı, formatı içinde çözümlemeye çalışıyoruz. Burada bir dekana karşı olma durumu söz konusu değil. Orada bir durumun idareciler tarafından yönetilememesi söz konusu. Dekanımız istifa etti, değerli bir bilim insanı. Hakkında işlem yapılma gibi bir şey söz konusu değil. Ancak bilim insanlığıyla yöneticilik aynı şeyler değil."
Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni ziyaret etmesinin ardından fakültenin dekanı Prof. Dr. Alaattin Duran'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alındığını açıklamıştı. Duran da İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak'ın kendisini arayacak Saraç tarafından istifasının istendiğini söylemişti.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları












