loading
close
SON DAKİKALAR

'Yolcu garantili' havalimanlarından sonra şimdi de 'hasta garantili' hastaneler

'Yolcu garantili' havalimanlarından sonra şimdi de 'hasta garantili' hastaneler
Tarih: 04.02.2017 - 08:57
Kategori: Ekonomi

Yolcu garantili havalimanlarından sonra şimdi de 'hasta garantili' şehir hastaneleri açılıyor. Çiğdem Toker de Cumhuriyet'te, Mersin Şehir Hastanesi'nin 'Hasta garantili' bir ihale olduğuna dikkat çeken bir yazı yazarak, ihale sürecini anlattı.

Yolcu garantili havalimanlarından sonra şimdi de pıtrak gibi 'hasta garantili' Şehir hastaneleri açılıyor. Çiğdem Toker de dünkü yazısında Cumhuriyet'te 'Hasta garantili' hastane ihalelerini ele aldı. Toker, Şehir hastanelerine ilişkin çarpıcı ayrıntılara dikkat çekti. Çiğdem Toker, yazısının girişinde iktidarın neden şehir hastenelerine yoğunlaştığını şu cümlelerle ifade etti:

"Finansman “doğasında”, hastayı öncelikle turist/ve veya müşteri odaklı konumlayan anlayış yatıyor.

-Devletin şirkete “hasta sayısı” garanti ettiği hamasi nutuklarla gizleniyor.
-Yatak başına düşen kapalı alanın (Mersin’de 260 metrekare) gereksiz büyüklüğünün, maliyeti ne kadar şişirdiği saklanıyor.
-Şirketlerin, her alanı işletip gelir sağlayacağı gözden kaçırılıyor. Bu hizmetleri verdiği için devletin şirkete ayrı bir bedel ödeyeceği de.
Mersin Şehir Hastanesi, AKP iktidarının, Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle yaptırdığı, arazi verip yıllarca kira ödeyeceği 29 şehir hastanesinden ilk hizmete gireni olacak. Şehir hastanesinin açıldığı kentlerde, öteden beri hizmet veren mevcut kamu hastaneleri kapanıp, sağlık ekibiyle birlikte tek mekânda-merkezde birleşiyor."

Dia Holding, aynı zamanda 3. Köprü ihalesini alan IC İnşaat'ın kurucu ortağı

Çiğdem Toker önce, Tayyip Erdoğan'ın Binali Yıldırım'la açtığı Mersin Şehir Hastanesi ihalesini alan Dia Holding'e dikkat çekiyor. Toker, Dia Holding'e dair şu bilgileri veriyor:

"Dia’yı tanımayanlar olabilir: 3. Köprü’yü yapan iki şirketten IC İnşaat’ı biliyorsunuz. Dia’nın iki kurucu ortağından biri olan Murat Çeçen, IC’nin sahibi İbrahim Çeçen’in oğlu. Azerbaycanlı diğer ortak Hasan Gozal, Murat Çeçen’in arkadaşı. (İmza sahibine -maalesef- erişemediğim eski tarihli bir habere göre Dia Holding’in adı, çocuklarının isimleri olan Dara, İbrahim ve Arya’nın baş harflerinden geliyormuş.) Holding, Murat Çeçen’in yönettiği Ankara merkezli CCN Holding’le güçlü bağ içinde."

Şirkete döviz üzerinden garanti

Devletin şirkete döviz üzerinden verdiği garantiyi büyütüp Dia Holding'in kârının maksimize edildiğini belirten Toker, Dia Holding'e döviz üzerinden milyarlarca Avro kira ödeceğini şöyle ifade etti:

"Hasılı, Batı’da 1259 yataklı hastanenin olmayışı, bunu akıl edemedikleri için değil, esas aldığı insani standartlarda ortalama yatak sayısı 126-250 olduğu için.

Şehir hastanelerinde, Hazine’ye fatura edilecek maliyetin gizlendiğini ısrarla vurguluyorum.
Denemesi kolay: Bugün yapılacak töreni izleyin. Ve lütfen dikkat edin, “Devlet Dia Holding’e, sağladığı sabit yatırımın kaç katı kadar, kaç yıl boyunca ve toplam kaç milyar Avro kira ödeyecek” sorusu sorulacak mı? Kazara sorulursa, bu sorunun cevabı verilecek mi? "


Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları