loading
close
SON DAKİKALAR

Yordam Kitap, ‘Paris Komünü 150’ kitabını 28 Mayıs’a özel 24 saat ücretsiz erişime açacak

Yordam Kitap, ‘Paris Komünü 150’ kitabını 28 Mayıs’a özel 24 saat ücretsiz erişime açacak
Tarih: 28.05.2021 - 12:05
Kategori: Kültür & Sanat

Yordam Kitap, 18 Mart 1871’den 28 Mayıs 1871’e kadar süren Paris Komünü ayaklanmasının 150’nci yılında “Paris Komünü 150” adlı 24 saat boyunca ücretsiz erişime açacak.

Uluslararası Sol Yayıncılar Birliği, birçok ülkeden 27 yayıncıyı bir araya getirdi. Sol Yayıncılar, Paris Komünü’nün 150. yılında aynı kitabı, aralarında Slovence, Portekizce, Telugu dili, Kannada dili, Endonezyaca, İspanyolca, Türkçe, İngilizce ve İtalyancanın da olduğu 18 ayrı dilde yayımlayacak.

Uluslararası Sol Yayıncılar Birliği’nin parçası olan Yordam Kitap, basılı versiyonu yakın zamanda yayımlanacak olan “Paris Komünü 150” kitabını 28 Mayıs’ta 24 saat boyunca ücretsiz olarak internet sitesinden okurla buluşturacak. Kitap Google Play’de de e-kitap olarak satışa sunulacak.

Giriş yazısını Vijay Prashad’ın kaleme aldığı kitabı Celâl Üster, Halim Spatar, Erkin Özalp ve Ezgi Kaya Türkçeleştirdi.

Kitap yayınevince şöyle tanıtılıyor:

“Paris halkı 18 Mart 1871’de bu şehrin yönetimini üstlenerek Paris Komünü’nü kurdu ve geleceğe bir kapı açtı. Yetmiş iki gün boyunca kendi kaderlerini kendi ellerinde tutan işçiler, toplumsal kurtuluş mücadelelerini yeni bir aşamaya taşıdı. Ancak karşıdevrim güçleri toparlandı, şehre saldırdı ve 28 Mayıs’ta Komün’ü yenilgiye uğrattılar. Karl Marx, iki gün sonra, Uluslararası İşçi Birliği Genel Konseyi üyelerine, ‘Fransa’da İç Savaş’ başlığıyla yayımlanacak olan metni yüksek sesle okudu ve bu metin oybirliğiyle onaylandı. Yarım yüzyıl sonra, Ekim Devrimi’nin hemen öncesinde, Lenin,’ Devlet ve Devrim’ adlı eserinde, mevcut devlet mekanizmasının nasıl parçalanacağını ve yerine nelerin koyulacağını Komün deneyiminden ve Marx’ın metninden yararlanarak ele aldı. Elinizdeki kitap, ‘Fransa’da İç Savaş’ın, Lenin’in ‘Devlet ve Devrim’ adlı eserinin Komün hakkındaki bölümünün ve Bertolt Brecht’in ‘Komün Günleri’ adlı oyunundaki bir şiirin yanı sıra, Komün’le ilgili iki yazıyı ve bir manifestoyu içeriyor. Paris Komünü, işçi sınıfının, kendi devletini kurmaya yönelik ilk büyük tarihsel girişimiydi. Sosyalizm mücadelesi, geçmişteki zaferlerden olduğu kadar yenilgilerden de öğrenerek ilerletiliyor. Komüncüleri selamlıyor ve onların deneyiminden dersler çıkarmaya devam ediyoruz.”

Kaynak : Kültür Servisi

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları