loading
close
SON DAKİKALAR

"Yüksek cari açık Türkiye'yi şoklara açık bırakıyor"

"Yüksek cari açık Türkiye'yi şoklara açık bırakıyor"
Tarih: 11.02.2012 - 23:44
Kategori: Ekonomi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Financial Times Gazetesi’ne yaptığı açıklamada yüksek cari açığın Türkiye’yi dış şoklara kırılgan yapmakla birlikte riskin, ekonomik büyümenin yavaşlamasıyla azalacağını söyledi.

Mehmet Şimşek, Financial Times Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, "Evet, büyük bir cari işlemler açığımız var ve bundan kaygı duyuyoruz ve büyük bir cari işlemler açığının bizi daha kırılgan yaptığını biliyorum" dedi. Buna karşın Şimşek, Türkiye’de başka temellerin de, işleri idare etmek için yeterli kadar güçlü olduğunu da ifade etti.

"İç talebinin çok güçlü ve belki sürdürülemez olduğu bir gerçek" diyen Şimşek, buna karşın sanayi üretimi ve araba satışlarına ilişkin verilerin ekonominin, gelecek yılda sert bir inişi önleyecek kadar hızla soğuduğuna işaret ettiğini de kaydetti.

Bakan Şimşek, 12 aylık cari açığının önümüzdeki 2 ayda en üst düzeyine çıktıktan sonra yılın sonuna doğru gerilemeye başlayacağı tahmininde de bulunarak, "Nereye bakarsınız bakın, veriler, büyüme temposunun, iç talep temposunun ılımlaştığını gösteriyor" dedi.

Türkiye’nin yatırımcıları çekmeyi sürdüreceğini ifade eden Şimşek, 75 milyar dolar civarındaki yıllık cari açığın sadece 10-12 milyar dolarlık bölümünün direk yabancı yatırımlarla finanse edilmesinin bir sorun oluşturduğunu kabul etti.

"İÇ TALEPTEN BAŞKA FAKTÖRLER DE VAR"


Mehmet Şimşek, Türkiye’nin büyük cari açıkta, sadece canlı iç talep değil, aynı zamanda AB’deki yavaşlama, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki siyasi çalkantılar ve yüksek enerji fiyatlarının da etkili olduğunu vurguladı.

Cari açığın, çabucak çözümlenemeyecek bir "yapısal" sorun olmayı sürdürdüğünü kabul eden Şimşek, Türkiye’nin, yüksek büyümenin, uzun vadede sürdürebilir olmasını sağlamak amacıyla eğitim, altyapı, araştırma ve geliştirme, kayıt dışı ekonomi ve çalışma alanındaki esneklik konularında sicilini iyileştirmeyi planladığını söyledi.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları