loading
close
SON DAKİKALAR

Zarrab 'davanın iptali' için mahkemeye 50 sayfalık dilekçe sunacak

Zarrab 'davanın iptali' için mahkemeye 50 sayfalık dilekçe sunacak
Tarih: 15.07.2016 - 10:59
Kategori: Gündem

Kefaletle ev hapsi talebi kabul edilmeyen Reza Zarrab, şimdi de ‘davanın iptali’ için çalışıyor. Zarrab, New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara’nın 21 sayfalık ilk iddianamesine, misliyle karşılık vermeye hazırlanıyor.

Kefaletle ev hapsi talebi kabul edilmeyen Reza Zarrab, şimdi de ‘davanın iptali’ için çalışıyor. Zarrab, New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara’nın 21 sayfalık ilk iddianamesine, misliyle karşılık vermeye hazırlanıyor. Üstelik kurallara göre sundukları belgenin 25 sayfayı geçmemesi gerekiyor. Davanın yeni avukatlarından Christine H. Chung, dün Mahkeme’den işte bu limiti aşmak için izin istedi. 50 sayfalık dilekçenin Mahkeme’ye bugün (15 Temmuz) sunulması bekleniyor.

Üç talep

BirGün'den Ömür Şahin Keyif'in haberine göre; Christine H. Chung’un dilekçesine göre, davanın-iddianamenin iptali için 50 sayfalık başvuru yapacak olan Zarrab, aynı zamanda Başsavcı Preet Bharara’nın suçlamalarını ve delillerinin reddini isteyecek. Zarrab ayrıca, Başsavcı Bharara’nın kendisine yönelttiği dört suçlamayı da reddedecek.

“Özenle çalışıyoruz”

Dilekçede “50 sayfayı geçmeyecek bir özetin, talebe konu olan meselelerin açıklanması için yeterli olacağı”nı belirten Chung, “Özenle ve sebatla her argümanı süzgeçten geçirmek için çalışıyoruz, fakat meseleleri anlatabilecek yeterli bir analiz üretmek için 50 sayfalık özetin gerekli olduğunu düşünüyoruz” şeklinde ifadelere yer verdi.

“Savcılık’a ulaşamadık”

Dilekçeye göre, Zarrab tarafı, bu konuda hafta içinde Savcılık makamına ulaşmaya çalışsa da başarılı olamadı. Chung, “Bu hafta içinde Bharara’nın yardımcıları Michael Lockard ve Sid Kamaraju’nun ofis dışında olduklarına dair mesajlar aldık” dedi.

Dört suçlamayı reddedecek

Başsavcı Bharara imzalı ilk iddianameye göre, Zarrab hakkında ABD’yi dolandırmak, Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı (International Emergency Economic Powers Act) ihlal etmek, Bankacılık sistemine karşı dolandırıcılık, para aklama olmak üzere, dört suçlama bulunuyor. Chung’un dilekçesine göre, Sarraf, işte bu dört suçun da iptalini isteyecek; yani ‘bu suçları işlemedim’ diyecek.

Bharara’nın iddianamesinin ve delillerinin iptalini isteyecek

Dilekçede ayrıca Zarrab’ın iddianamenin reddi başvurusunun yanı sıra sorgu, delil ve ifadelerinin de dava dosyasından çıkarılması başvurusu yapacağı bilgisine yer verildi.

Sarraf 19 Mart’ta Florida eyaletinde gözaltına alındığında FBI ajanları tarafından sorgulanmıştı. Başsavcı Bharara, burada verdiği ifadenin mal varlığı ya da sahip olduğu pasaportlar gibi konularda ‘yalan’ beyanlar içerdiğini ortaya koymuştu. Avukat Brafman buna, Zarrab’ın İngilizce bilmediği ve FBI’ın usulsüz sorgulama yaptığı argümanlarıyla karşılık vermişti. Şimdi ise Sarraf, bu argümanın üzerine giderek verdiği ifadeyi ve ilk iddianameyi iptal ettirmeye çalışacak.

Kefalet talebinin reddi sonrası

50 milyon dolarlık kefaletle ev hapsi talebinin reddi sonrası davanın ana Avukatı Benjamin Brafman, 20 Haziran’da New York’taki duruşmada, davanın iptali için 15 Temmuz’da (bugün) başvuru yapacaklarını belirtmişti. Sarraf’ın, geride bıraktığımız iki haftada New York ve Washington’un temyiz deneyimine sahip çok ünlü avukatlarıyla anlaşması, davanın iptali için yapılan çalışmalar konusunda ipucu vermişti.

Davanın iptali başvurusuna Başsavcı Preet Bharara’nın ise 5 Ağustos’ta yanıt vermesi bekleniyor. Bharara’nın yanıtında ise kurallara göre 10 sayfa sınırlaması bulunuyor.


ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları